REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” Constanța întră în reabilitare totală

Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” Constanța întră în reabilitare totală

Replica API 29 septembrie 2015 | 00:00 2599

Ce planuri are Primăria cu bazilica paleo-creştină

Ce planuri are Primăria cu bazilica paleo-creştină

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Constanța va fi reparat, cel mai probabil, anul viitor cu bani europeni, dar și de la bugetul local şi naţional. Anunţul a fost făcut de viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău. Astfel, unitatea de învăţământ menţionată va fi primul obiectiv ce va fi realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) în municipiul Constanța.

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ va intra în reabilitare totală, într-un program pentru creşterea eficienţei energetice. Lucrările vor începe, din estimările administraţiei locale, în luna aprilie sau mai a anului viitor, asta în cazul în care nu există contestaţii după desfăşurarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrării. „Este un colegiu care începe să crească, care începe să reajungă ce a fost. Mă bucur că am suportul profesorilor de acolo şi că Inspectoratul Şcolar Judeţean a înţeles că trebuie să păstrăm ceea ce are valoros liceul. Iar, ceea ce are anexa a liceului, să fie transferată alte şcoli, pentru a fi lăsaţi să-şi facă, cum ştiu ei cel mai bine, treaba.

Lucrările vor începe, din estimările noastre, în aprilie sau mai 2016, dar cu licitaţii s-ar putea să depăşim acest termen“, a declarat Decebal Făgădău. Mai mult, acesta a mai precizat faptul că intenţionează să retragă din administrarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ bazilica paleo-creştină, pentru a o include într-un program local de punere în valoare a tuturor obiectivelor spiritual culturale, cum ar fi moscheea Carol I, Biserica Metamorphosis împreună cu teatrul Elpis, Arhiepiscopia, biserica bulgărească, biserica armenească, basilica Sfântul Anton şi Sinagoga.

Bazilică paleo-creştină este situată în curtea Colegiului, dedesubtul unei trape. Ea datează din secolele III-IV şi a fost descoperită de profesorul Romulus Popa Bran. Se presupune că în acel loc a funcţionat Episcopia Tomisului, pentru că se află cam la mijlocul vechii cetăţi Tomis. Partea care s-a mai păstrat este de fapt un osuar în care se presupune că au fost adăpostite osemintele episcopilor. O parte din picturile acesteia se mai păstrează, însă, din cauza umezelii, cealaltă parte s-a şters, pentru că apa se infiltrează continuu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102