REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Colegiul Nautic reacţionează: Suntem atacaţi de rectorul Academiei Navale!

Colegiul Nautic reacţionează: Suntem atacaţi de rectorul Academiei Navale!

Replica API 4 iunie 2015 | 00:06 987

„Bătaia” pe marinari

„Bătaia” pe marinari

Marinăria reprezintă în România una dintre puţinele meserii bine plătite. După ce-am invadat planeta cu tot soiul de „afacerişti”, care au speriat lumea civilizată sau cu oricare fel de „abilităţi” specifice naţiei, ai noştri se înghesuie şi la marinărie. Cui nu-i convine un salariu de peste 1.500 de euro pe lună, pe „praful” acesta?

Aşa că, zis şi făcut, scoatem marinari! Colegiul Nautic Român, cunoscut ca fiind „de la Mogoşoaia”, a apărut în 2010. Pregăteşte ofiţeri de punte maritimi şi marinari, ofiţeri mecanici şi ofiţeri electricieni. În ianuarie 2013, s-a alăturat şi Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, din Constanţa, care a deschis un punct de lucru la Mogoşoaia, în baza unui contract de asociere încheiat între cele două entităţi.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, cunoscut ca avocat al meseriei de navigator, spunea săptămâna trecută că cei care au emis brevete pentru „cocalari pregătiţi pe lacul Mogoşoaia” ar trebui arestaţi imediat. Reprezentanţii Colegiului Nautic Român au reacţionat imediat, prin preşedintele Stelian Cojocaru: „Începând cu luna martie 2015, Asociaţia Colegiul Nautic Român este ţinta unor atacuri dure lansate de către rectorul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Miza o reprezintă programele de formare profesională a ofiţerilor de marină comercială de nivel vocaţional, de 3 ani, doi ani teorie plus un an practică pe mare, pe care Colegiul le organizează începând cu anul 2010".

"S-au lansat adrese către ministerele implicate, s-au publicat într-un ziar constănțean 5 articole denigratoare și denunțătoare iar totul a culminat cu o emisiune televizată, cu acoperire naţionala, la o oră de maximă audiență. (...) De la început aș vrea să afirm că demersurile pe care le-am inițiat în 2010 pentru reașezarea firească a ocupațiilor în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) sunt perfect legale și s-au făcut cu avizul organelor competente, precum și cu sprijinul singurului organ sindical reprezentativ al navigatorilor, care este Sindicatul Liber al Navigatorilor. Argumentele folosite de cei care ne atacă sunt complet false. Nivelul minim de formare al navigatorilor este reglementat de Directiva europeană 106 din anul 2008. Aceasta stabilește clar că pentru formarea teoretică a unui ofițer este necesară parcurgerea unui curs de 2000 de ore, adică de circa 2 ani, structurat pe competențele stabilite în convenția STCW, pentru care există chiar „cursuri model” publicate încă din 2009 de către Organizația Maritimă Internațională. (...)Implicarea fostului președinte in aceste atacuri nu face decat sa ne demonstreze ca Asociația Colegiul Nautic Român a inceput sa deranjeze din ce in ce mai mult pe piata constănțeană de formare profesională. Nu găsesc nicio justificare pentru limbajul neadecvat, vulgar chiar, la adresa noastră. Atacul prin dezinformare îndreptat împotriva Colegiului Nautic Român, la care este supusă întreaga opinie publică interesată, mă include, fiind intens acuzat că am încercat să vând pavilionul țării. Trecând peste faptul că văzduhul patriei, ca și pavilionul său, nu pot fi vândute, subliniez că nu am avut niciodată o calitate oficială și nu am semnat vreodată vreun act care să pună pavilionul țării în pericol; cu toate acestea, în calitate de formator profesional în domeniul maritim, am înțeles și înțeleg să promovez interesul colegiului pe care îl conduc, care vizează găsirea de soluții legale pentru efectuarea practicii îmbarcate de către viitorii ofițeri, precum și intrarea lor pe piața muncii maritime”, a spus Stelian Cojocaru. Colegiul Nautic Român a fost înființat de Stelian Cojocaru, iar taxa pentru cei doi ani de şcolarizare este de 3.600 de euro şi de 4.800 de euro, cei încadrați în a doua categorie beneficiază și de o diurna lunară din partea Colegiului.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272