REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Comisarul Vestager crede că este „prematur“ să ne gândim la un al doilea plan de stimulare

Comisarul Vestager crede că este „prematur“ să ne gândim la un al doilea plan de stimulare

Replica API 18 mai 2021 | 00:00 615

Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe actualul său fond de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, înainte de a analiza posibilitatea unor noi stimulente, a apreciat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, adăugând că discuţiile cu privire la un al doilea plan sunt "puţin bizare", informează Reuters şi AFP, citată de Agerpres.

Margrethe Vestager

Anul trecut, cele 27 de state membre au ajuns la un acord fără precedent, pentru a împrumuta în comun 750 de miliarde de euro destinate unui fond care să combată recesiunea economică provocată de pandemia de COVID-19 şi de asemenea să răspundă la provocările create de schimbările climatice.

Recent, o serie de responsabili cu economia din cadrul Comisiei Europene au apreciat că Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă, fondul de redresare pus la punct de Uniunea Europeană, ar putea dobândi un caracter permanent dacă va avea succes în stimularea creşterii şi crearea unei economii mai verzi şi mai digitale.

În schimb, luni, într-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos, Margrethe Vestager a apreciat că este mult prea devreme să vorbim de o prelungire a planului european decis în luna iulie 2020, în condiţiile în care nici măcar un singur euro din actualul plan nu a fost cheltuit. "Este mult prea devreme să ne gândim la aşa ceva. Cred că este puţin bizar să vorbim de un nou plan, de care nu suntem siguri că avem nevoie, când avem atât de multe de făcut", a apreciat comisarul european. "Nu am cheltuit niciun singur euro prevăzut în primul plan", a adugat Vestager.

Având în vedere decizia SUA de a injecta 1.900 de dolari în economia americană, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a estimat recent că Europa trebuie să îşi îmbunătăţească răspunsul economic şi bugetar la criza Covid-19 pentru a avea o relansare mai viguroasă.

În opinia comisarului Vestager, "putem fi preocupaţi că ne va fi foame peste o săptămână dar esenţial este să mâncăm astăzi. Obiectivul nu este să cheltuim cât mai mulţi bani ci să obţinem cele mai bune rezultate posibile", a apreciat oficialul european.

Împrumuturile în comun pentru fondul de redresare, care vor fi efectuate de Executivul comunitar în numele tuturor statelor membre, urmează să fie rambursate pe parcusul a 30 de ani graţie noilor taxe denumite noi resurse proprii. Aceste noi taxe nu au fost încă convenite dar ar putea include taxe pe economia digitală, pe emisiile de CO2 sau pe importurile de bunuri fabricate pe baza tehnologiilor poluante.

Pentru ca Executivul comunitar să poată începe să împrumute bani de pe pieţele financiare, toate parlamentele statelor membre UE trebuie să ratifice o decizie destinată creşterii garanţiilor naţionale pentru rambursarea banilor, în cazul în care noile taxe nu se vor materializa. Opt parlamente naţionale nu au ratificat încă decizia.

În ultimele luni, toate statele membre UE au elaborat propriile lor planuri naţionale care prevăd în mod detaliat modul în care fiecare guvern va cheltui partea care îi revine din cele 750 miliarde de euro. Până acum, 14 state membre au trimis Comisiei planurile lor naţionale iar vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a spus că restul statelor ar putea să îşi trimită planurile până la începutul lunii iunie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272