REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Comisia Europeană a aprobat Programul Incluziune şi Demnitate Socială pentru 2021-2027

Comisia Europeană a aprobat Programul Incluziune şi Demnitate Socială pentru 2021-2027

Valentina CAMARA 23 decembrie 2022 | 00:00 275

Comisia Europeană a aprobat Programul Incluziune şi Demnitate Socială, aferent perioadei de programare 2021-2027, prin care vor fi alocate fonduri de peste patru miliarde de euro pentru sprijinirea a sute de mii de vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi, informează joi un comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Marcel Boloş

"Scopul programului este de a sprijini incluziunea socială a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, mai ales ale celor cu risc ridicat, prin reducerea decalajului rural-urban în ceea ce priveşte sărăcia şi excluziunea socială şi creşterea accesului la servicii de calitate pentru populaţia vulnerabilă", se menţionează în comunicat.

Obiectivele urmărite de program sunt: creşterea accesului la servicii sociale pentru populaţia vulnerabilă, cu precădere din mediul rural prin înfiinţarea şi dezvoltarea de servicii sociale la nivel local; creşterea calităţii şi capacităţii serviciilor sociale destinate persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile prin asigurarea de personal de specialitate bine pregătit la nivel local şi infrastructura adecvată; reducerea gradului de excluziune socială pentru grupurile vulnerabile prin oferirea de sprijin şi servicii accesibile pentru depăşirea situaţiilor de dificultate; creşterea capacităţii autorităţilor locale de a identifica şi evalua nevoile sociale ale comunităţii într-un mod participativ şi de a elabora planuri de acţiune adecvate.

"Pentru a rupe ciclul intergeneraţional al sărăciei trebuie să realizăm intervenţii integrate, ce presupun dezvoltarea serviciilor sociale pentru asigurarea intervenţiilor la nivel local şi prin utilizarea eficientă şi eficace a resurselor financiare şi umane la nivelul UAT-urilor. Până acum, este evidentă dezvoltarea inegală a serviciilor şi din punct de vedere al categoriilor de beneficiari, acest lucru motivând abordarea urmărită în cadrul programului. Arhitectura intervenţiilor a fost realizată astfel încât să fie asigurată implementarea acţiunilor în mod coerent şi eficient şi să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile ţintite, fără a dispersa efortul financiar. La nivel de program, priorităţile sprijină grupuri vulnerabile distincte, dar cuprind măsuri care sunt interconectate, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervenţiilor. De asemenea, ne asigurăm că răspundem în mod sinergic recomandărilor de ţară pe care România le-a primit din partea organismelor internaţionale", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Programul Incluziune şi Demnitate Socială (PIDS) beneficiază de o alocare totală de 4,15 miliarde euro şi susţine, prin priorităţi de finanţare specifice: Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii, atât în mediul urban (alocare totală 233 milioane euro) cât şi în rural (alocare totală 160,7 milioane euro), protejarea dreptului la demnitate socială, cu o alocare totală de 292,5 milioane euro, sprijinirea comunităţilor rurale fără acces sau cu acces redus la servicii sociale - 815,04 milioane euro.

De asemenea, pentru reducerea disparităţilor dintre copiii la risc de sărăcie sunt alocate 560,65 milioane euro, pentru suport pentru persoane vârstnice - 241 milioane euro, sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi - 534,7 milioane euro şi pentru alte persoane vulnerabile - 198 milioane euro, inovarea socială - 17,5 milioane euro precum şi pentru ajutorarea persoanelor defavorizate aflate în deprivare materială - 986,14 milioane euro.

Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 112,5 milioane euro.

Programul urmăreşte ca, la finalul perioadei de programare, 798 de copii să aibă o viaţă mai bună, 582 persoane ieşite din situaţia de excluziune locativă, 601 întreprinderi sociale înfiinţate în mediul rural, 200 aşezări informale reglementate şi 378 de persoane vulnerabile cu acces îmbunătăţit la servicii de sănătate, sociale şi educaţionale.

De asemenea, cu fondurile alocate prin acest program se doreşte ca situaţia a 35 de persoane vârstnice şi a 89 de persoane cu dizabilităţi să se amelioreze, iar 700 de vârstnici vulnerabili din comunităţi marginalizate urbane să aibă condiţii de viaţă îmbunătăţite.

Nu în ultimul rând, 307 persoane cu dizabilităţi vor utiliza echipamente asistive, 591 de profesionişti şi specialişti din serviciile sociale, îngrijitori informali, vor obţine o calificare, 586 migranţi au urmat un program de formare sau vor avea un loc de muncă, 4.022 persoane fără adăpost a căror situaţie s-a ameliorat la încetarea calităţii de participant, iar 185.888 beneficiari vor beneficia de mese calde şi vouchere/pachete cu alimente.

Prin acest program se va furniza infrastructură nouă de locuinţe protejate pentru victimele violenţei domestice şi victimele traficului de persoane, pentru 430 persoane/an, infrastructură nouă sau reabilitată pentru incluziunea socio-profesională a migranţilor, pentru 946 persoane/an, şi un cluster de inovare şi incluziune socială.

Recent, a avut loc semnarea Acordului de Parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune şi Politicii Maritime şi Pescuit pentru perioada de Programare 2021 - 2027.

Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa 16 Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.

Primul Program aprobat de Executivul european din Politica de coeziune 2021-2027 a fost Programul Asistenţă Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro, potrivit agerpres.ro  .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Minciuni ordinare; avem cel mai mare numar de saraci si cele mai mici salarii dupa bulgaria (dar nu mai sunt asa de sigur) de 32 de ani, iar din multe milioane de salarii, pensii si ajutoare sociale sau de orice fel nu se poate trai; nici un guvern si nici un parlament de pana acum nu a facut nimic pentru saracii romaniei. De ce i-am crede pe cei de acum cand suntem mintiti de 32 de ani ? romania are deasemenea cea mai mare diferenta intre salarii din ue ca multe alte tari subdezvoltate africane
0
0
Dupa "revolutie" trebuia sa ajute Romania sa se dezvolte ca si partener nu sa o falimenteze economic si dupa sa o cumpere pe bucati prin santaj si boicot economic.
0
0
Demnitate? Ne am cam plictisit de prostiile astea europene! Poate spalarea pacatelor sau mai pe romaneste "a dege busuiocul".
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108