Comisia Europeană anchetează subvenții primite de companii chineze implicate într-un proiect din România
Comisia Europeană anchetează subvenții primite de companii chineze implicate într-un proiect din România
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestComisia Europeană a lansat, miercuri, investigații privind utilizarea de subvenții străine de către companii active în spațiul Uniunii Europene, vizând firme chineze participante la procedura de construire a unui parc fotovoltaic în România.
”Astăzi, Comisia Europeană a lansat două investigații în virtutea Reglementării privind Subvențiile Străine. Investigațiile se referă la rolul potențial de perturbare a piețelor prin subvenții străine acordate participanților la o procedură publică. Comisia Europeană va analiza dacă operatorii economici vizați au beneficiat de avantaje incorecte pentru a câștiga contracte publice în Uniunea Europeană”, anunță instituția.
Investigațiile au fost lansate după înștiințări transmise, pe de o parte, companiei ENEVO Group, inclusiv firmei LONGi Solar Technologie GmbH, iar, pe de altă parte, companiilor Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.
”Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate publică din România (Societatea PARC FOTOVOLTAIC ROVINARI EST S.A.) pentru proiectarea, construirea și gestionarea unui parc fotovoltaic în România, cu puterea instalată de 110 MW. Proiectul a fost finanțat parțial prin Fondul UE de Modernizare”, precizează Comisia Europeană.
Potrivit reglementărilor UE referitoare la subvențiile străine, companiile sunt obligate să înștiințeze organizatorii procedurilor publice în situațiile în care valoarea estimată a contractelor depășește 250 de milioane de euro și dacă firma respectivă a beneficiat de contribuții financiare străine de cel puțin patru milioane de euro din cel puțin un stat terț în ultimii trei ani.
După examinarea preliminară a datelor, Comisia Europeană a stabilit că ”se justifică” lansarea unei investigații asupra celor două companii participante la procedurile publice, ”întrucât există suficiente indicii că au primit subvenții străine care pot perturba piața internă”.
”În cursul investigației, Comisia Europeană va analiza suplimentar presupusele subvenții străine și va obține toate informațiile necesare pentru a determina dacă le-au permis companiilor să prezinte în mod incorect oferte avantajoase în cursul licitațiilor”, subliniază instituția, conform gândul.ro
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News