REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Comisia Europeană invită părţile interesate să îi transmită observaţii cu privire la punerea în aplicare a Regulamentului privind subvenţiile străine

Comisia Europeană invită părţile interesate să îi transmită observaţii cu privire la punerea în aplicare a Regulamentului privind subvenţiile străine

Valentina CAMARA 7 februarie 2023 | 00:00 164

Comisia Europeană invită părţile interesate să îi transmită observaţii cu privire la punerea în aplicare a Regulamentului privind subvenţiile străine, proiect care clarifică aspectele practice şi procedurale legate de aplicarea noilor norme ale UE menite să abordeze denaturările cauzate de subvenţiile străine pe piaţa unică, informează luni un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia Europeana invita partile interesate sa ii transmita observatii cu privire la punerea in aplicare a Regulamentului privind subventiile straine

Perioada în care pot fi transmise observaţii este de 4 săptămâni. Părţile interesate sunt invitate să îşi prezinte observaţiile până la 6 martie 2023.

Regulamentul privind subvenţiile străine, care a intrat în vigoare la 12 ianuarie 2023 şi va începe să se aplice la 12 iulie 2023, permite Comisiei să investigheze contribuţiile financiare acordate de ţări din afara UE întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în UE şi să remedieze, dacă este necesar, efectele de denaturare a concurenţei ale acestor contribuţii.

Regulamentul împuterniceşte Comisia să adopte norme procedurale pentru a asigura respectarea dispoziţiilor sale, se spune în comunicat.

Mai concret, proiectul de regulament de punere în aplicare a Regulamentului privind subvenţiile străine aduce clarificări cu privire la informaţiile care trebuie incluse în formularele de notificare a concentrărilor economice şi a procedurilor de achiziţii publice, la normele privind modul de calculare a termenelor şi accesul la dosar, precum şi privind drepturile părţilor.

Proiectul de regulament de punere în aplicare urmăreşte să asigure eficacitatea procedurilor Comisiei, precum şi să ofere securitate juridică cu privire la drepturile şi obligaţiile procedurale ale întreprinderilor care fac obiectul noilor norme.

Toate părţile interesate îşi pot prezenta opiniile cu privire la proiectul de regulament de punere în aplicare pe portalul "Exprimaţi-vă părerea" al Comisiei, până la 6 martie 2023.

Comisia va ţine cont de observaţiile părţilor interesate la elaborarea textului final al regulamentului de punere în aplicare, intenţia fiind ca aceste norme să fie adoptate în al doilea trimestru al anului 2023, înainte să înceapă să se aplice Regulamentul privind subvenţiile străine.

Propunerea de regulament privind subvenţiile străine a fost prezentată de Comisie în luna mai 2021 şi a fost aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu într-un timp record, în iunie 2022. Regulamentul a intrat în vigoare la 12 ianuarie 2023 şi va începe să se aplice la 12 iulie 2023.

Începând cu 12 octombrie 2023, întreprinderile vor trebui să notifice Comisiei concentrările economice şi participarea la procedurile de achiziţii publice care ating pragurile de notificare relevante, conform agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212