REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Comisia Europeană lucrează la definirea limitelor concurenţei între societăţi

Comisia Europeană lucrează la definirea limitelor concurenţei între societăţi

A.F. 10 noiembrie 2022 | 00:00 193

Comisia Europeană a lansat o consultare publică prin care invită toate părţile interesate să prezinte observaţii cu privire la versiunea revizuită, aflată în stadiu de proiect, a Comunicării privind definirea pieţei, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Definirea pieţei este un prim pas important în evaluarea concentrărilor economice şi a majorităţii cazurilor antitrust, având ca scop definirea limitelor concurenţei între societăţi. Comunicarea privind definirea pieţei este în curs de revizuire pentru prima dată de la adoptarea sa în 1997. Acest proces ţine seama de evoluţiile semnificative din această perioadă, în special de digitalizare şi de noile modalităţi de a oferi bunuri şi servicii, ce reflectă natura interconectată şi globalizată a schimburilor comerciale, citează Agerpres.

Procesul amănunţit de revizuire a Comunicării privind definirea pieţei a fost lansat în aprilie 2020. În iulie 2021, Comisia a publicat rezultatele evaluării proprii, care au arătat că, deşi comunicarea rămâne extrem de relevantă şi este, în general, adecvată scopului, sunt necesare anumite actualizări şi clarificări pentru a o alinia la evoluţiile practicii Comisiei, la jurisprudenţa instanţelor UE, precum şi la noile realităţi ale pieţei. Peste 100 de părţi interesate şi-au făcut cunoscute punctele de vedere, care au fost luate în considerare în proiectul de text prezentat astăzi spre consultare.

Principalul obiectiv al acestei revizuiri este să ofere societăţilor mai multe orientări şi un grad sporit de transparenţă şi securitate juridică pentru a facilita conformitatea, inclusiv prin exemple concrete. Revizuirea urmăreşte, de asemenea, să contribuie la o asigurare mai eficientă - de către Comisie şi autorităţile naţionale din domeniul concurenţei - a respectării normelor.

Modificările propuse oferă orientări noi sau suplimentare cu privire la diverse aspecte esenţiale legate de definirea pieţei: explicaţii privind principiile definirii pieţei şi modul în care definiţia pieţei este utilizată în scopul aplicării normelor în materie de concurenţă, un accent mai mare pe elemente care nu sunt legate de preţ, cum ar fi inovarea şi calitatea produselor şi serviciilor şi clarificări privind aplicarea prospectivă a definiţiei pieţei, în special pe pieţele care se preconizează că vor face obiectul unor tranziţii structurale, cum ar fi schimbări tehnologice sau de reglementare.

De asemenea, sunt prezentate noi orientări în ceea ce priveşte definirea pieţei pe pieţele digitale, de exemplu pieţele multilaterale şi "ecosistemele digitale" (de exemplu, produsele construite în jurul unui sistem de operare mobil), noi principii privind pieţele cu un grad ridicat de inovare, clarificând modul în care ar trebui evaluate pieţele atunci când societăţile concurează în ceea ce priveşte inovarea, inclusiv prin intermediul produselor în curs de dezvoltare şi mai multe orientări privind definirea pieţei geografice, inclusiv condiţiile de definire a pieţelor globale, abordarea evaluării importurilor, precum şi abordarea Comisiei privind pieţele locale definite în funcţie de zonele deservite (de exemplu, în ceea ce priveşte vânzarea cu amănuntul de bunuri de consum).

În plus, modificările propuse oferă clarificări în ceea ce priveşte tehnicile cantitative, cum ar fi testul SSNIP (small but significant and non-transitory increase in price - creşterea uşoară, dar semnificativă şi netranzitorie a preţurilor), pe care Comisia îl poate utiliza atunci când defineşte o piaţă, precum şi orientări extinse privind posibilele surse de dovezi şi forţa probantă a acestora, pe baza experienţei materiale a Comisiei şi a abordării bazate pe fapte a definirii pieţei.

Părţile interesate sunt invitate să îşi prezinte observaţiile cu privire la proiectul de comunicare până la 13 ianuarie 2023.

Pe baza dovezilor colectate, inclusiv a observaţiilor primite în cadrul acestei consultări publice, Comisia va revizui şi va finaliza proiectul de comunicare publicat marţi, astfel încât versiunea finală a noii comunicări privind definirea pieţei să fie gata în al treilea trimestru din 2023.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108