REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mie., 21 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6646
4.7° Constanța Miercuri, 21 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6646
 

Comisia LIBE a adoptat raportul privind dreptul britanicilor de a călători fără vize în UE după Brexit

Comisia LIBE a adoptat raportul privind dreptul britanicilor de a călători fără vize în UE după Brexit

Replica API 4 aprilie 2019 | 00:00 253

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a susţinut miercuri acordarea pentru cetăţenii britanici a dreptului de a călători fără vize în Uniunea Europeană după Brexit, după mai multe săptămâni de controverse legate de Gibraltar, transmite Reuters.

Noul act normativ european le va da britanicilor dreptul de a călători liber în UE chiar şi în cazul unui Brexit fără acord, cu condiţia ca Regatul Unit să acorde un tratament similar cetăţenilor europeni care călătoresc pe teritoriul britanic pentru cel mult 90 de zile.

Pentru a putea deveni lege europeană, documentul adoptat miercuri în LIBE trebuie să fie votat în plenul PE şi, ulterior, publicat în Jurnalul Oficial al UE înainte de 12 aprilie. Votul în plenul Parlamentului European este prevăzut pentru joi, 4 aprilie.

Spania - care a fost nevoită să cedeze Gibraltarul după un război din secolul XVIII cu britanicii - a insistat ca în proiectul de lege europeană Gibraltarul să fie descris drept ''colonie'' a Regatului Unit. Timp de câteva săptămâni, statele membre nu au reuşit să ajungă la un acord cu Parlamentul European întrucât raportorul în acest dosar, britanicul laburist Claude Moraes (care este şi preşedintele LIBE), l-a blocat din cauza folosirii termenului ''colonie'', în timp ce unele ţări membre au luat partea Madridului.

În condiţiile în care Regatul Unit riscă o ieşire abruptă din Uniunea Europeană săptămâna viitoare (12 aprilie), statele UE pun presiune pe Parlamentul European să adopte acest raport în cursul acestei săptămâni, preşedintele PE luând marţi decizia - una destul de rară în astfel de cazuri - de a numi un alt raportor în acest dosar, pe socialistul bulgar Serghei Stanişev.

Raportul Stanişev, care păstrează denumirea de 'colonie' britanică pentru Gibraltar, a fost adoptat miercuri în LIBE cu 38 voturi pentru şi opt voturi contra.

''Data de 12 aprilie se apropie şi încrederea a milioane de cetăţeni ai Regatului Unit şi de cetăţeni ai UE şi dreptul lor de a călători se află în mâinile noastre'', a declarat Serghei Stanişev miercuri în şedinţa LIBE.

Unii eurodeputaţi au apreciat că proiectul legislativ este ''ridicol'' şi au acuzat guvernul spaniol de intransigenţă şi politizarea acestei teme înaintea alegerilor naţionale din cursul acestei luni.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039