REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Comitetul European pentru Risc Sistemic avertizează asupra dificultăţilor cu care se confruntă sectorul imobiliar comercial

Comitetul European pentru Risc Sistemic avertizează asupra dificultăţilor cu care se confruntă sectorul imobiliar comercial

A.F. 26 ianuarie 2023 | 00:00 170

Tensiunile de pe piaţă provocate de potenţiala prăbuşire a pieţei imobiliare comerciale ar putea reprezenta un risc sistemic pentru bănci, care ar putea duce la necesităţi de capital suplimentar, a avertizat miercuri Comitetul European pentru Risc Sistemic (ESRB), transmite Reuters.

 Comitetul European pentru Risc Sistemic avertizeaza asupra dificultatilor cu care se confrunta sectorul imobiliar comercialChristine Lagarde

Comitetul European pentru Risc Sistemic - organismul care supervizează stabilitatea financiară în Uniunea Europeană - este condus de preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, citează Agerpres.

Autorităţile de supervizare au atras de mult timp atenţia că piaţa imobiliară din blocul comunitar este la un punct de cotitură, spaţiile de birouri fiind în special vulnerabile, în condiţiile în care pandemia a schimbat modul de lucru al angajaţilor.

Acum, Comitetul European pentru Risc Sistemic a emis o nouă recomandare autorităţilor naţionale şi ale UE pentru a monitoriza riscurile şi a verifica modul în care băncile evaluează garanţiile când pun deoparte sumele pentru provizioane.

"Sectorul imobiliar comercial este în prezent vulnerabil la deteriorarea pronunţată a perspectivelor economice, la riscurile ciclice legate de inflaţia ridicată şi la înăsprirea condiţiilor financiare, care limitează opţiunile de refinanţare a datoriei existente şi luarea de noi credite. Politicile economice legate de climă, cum ar fi modificarea standardelor de construcţie, trecerea spre comerţul electronic şi sporirea cererii pentru flexibilitate în cazul spaţiilor de birouri de închiriat se adaugă presiunilor", se arată în comunicatul ESRB.

Deja din septembrie Comitetul European pentru Risc Sistemic avertiza asupra creşterii riscurilor de faliment în sectorul imobiliar comercial.

Există temeri că un declin semnificativ al sectorului imobiliar comercial ar putea avea un impact sistemic asupra instituţiilor financiare şi a economiei, prin limitarea capacităţii băncilor de a acorda credite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272