REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Complexul rezidențial din apropierea centrului comercial TOM, contestat de locatarii din zonă

Complexul rezidențial din apropierea centrului comercial TOM, contestat de locatarii din zonă

Replica API 29 noiembrie 2019 | 00:00 839

Ce obiecții au și care este poziția reprezentanților investitorului!

Ce obiecții au și care este poziția reprezentanților investitorului!

Mobipark SRL este tot mai aproape de realizarea complexului de locuințe cu 9 etaje ce va fi situat în imediata apropriere a complexului Tom. Constănțenii care locuiesc sunt îngrijorați și spun că documentația ce a stat la baza proiectului are o serie de nelegalități. Asociația de proprietari "Dinamic Residence" cere ca Primăria Constanța să ia măsuri și să nu accepte investiția în această formă!

În zona centrului comercial Tom se vor edifica 6 blocuri de câte 9 etaje compuse din 6 volume regulate simple (paralelipipede dreptunghice) pe fațadele cărora se vor modela terasele/balcoanele fiecărui apartament. Construcțiile vor avea o înălțime maximă de 36 metri, măsurate de la nivelul de călcare al terenului amenajat în dreptul accesului în construcție și până la cornișa ultimului nivel. Suprafața terenului propus pentru realizarea investiției este de 10921 mp. Investitorul este SC SC Mobipark SRL, fostă 4EVER DEVELOPMENT S. Firma a solicitat Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului, care se va întruni în data de 25.09.2019, ora 10:00, emiterea acordului de consultare publică a PUD-ului în vederea construirii imobilului locuire colectivă, Palazu Mare, zona Complex comercial TOM. Suprafața terenului propus pentru realizarea investiției este de 10921 mp.

Membri ai Asociației de Proprietari "Dinamic Residence", adică locatarii celor două blocuri vecine, sunt îngrijorați și cer refacerea documetației, căci aceasta este întocmită cu o serie de greșeli. ”Din analiza preliminară a documentației, a rezultat existența unei serii grave de nelegalități săvârșite cu prilejiul întocmirii acesteia, nelegalități care ar trebui corectate de autoritatea locală prin stoparea promovării acestuo proiect până la aducerea sa în limitele carea r trebui să caracterizeze dezvoltarea urbană. O primă nelegalitate constă în afirmația, în mod falsă, că cele două blocuri în care deținem apartamente s-ar afla, la data întocmirii documentației (septembrie 2019), încă în proces de edificare. Cum să se află în proces de edificare cele două blocuri ce compun ansamblul rezidențial Dinamic Residence în condițiile în care acestea sunt deja locuite de o bună perioadă?! În mod logic, și așa zisul studiu de însorire nu poate conține concluzii corecte de vreme ce, pentru autorii documentației, blocurile noastre încă sunt în curs de edificare. Cea de-a doua gravă nelegalitate constă în greșita încadrare a terenului ce face obiectul PUD-ului în UTR (Unitate teritorială de referinţă) 1. PUD-ul se află în UTR 7, similar blocurilor noastre, și nu UTR 1. Doar terenurile adiacente DN 2A sunt în această zonă. Toți indicatorii urbanistici folosiți sunt incorecți, respectiv POT (procent de ocupare al terenului), CUT (Coeficientul de Utilizare al Terenului), regimul de înălțime, retragerile față de aliniament, raportându-se la UTR 1, nu UTR 7. Potrivit PUZ, peste regimul maxim de înălțime nu se poate admite decât maxim un etaj trenic, și nici decum mai multe. Regimul de înălțime nu poate fi mai mare de P+4, cele cinci etaje în plus nu respectă dispozițiile legale”, au precizat locatarii. Și traficul este adus în discuție. Proiectul ce urmează a fi realizat implică 227 apartamente, asta presupune mai multe autotursime, care nu vor avea pe unde să iasă la drumul larg, mai spun locatarii. ”Dezvoltarea urbană trebuie să fie gândită în mod eficient, prin realizarea unei infarstructuri rutiere în zonă și, mai apoi, să permită construirea masivă de locuințe”.

Elaboratorul PUD-ului răspunde acuzaţiilor!

Elaboratorul proiectul susține că toată documentația este legală, iar ceea ce s-a grașit în PUD, s-a corectat ulterior. ”Având în vedere eroarea materială identificată de semnatarii adresei cu privire la mențiunea din pagina 8 din Memoriul Justificativ (în care se precizează faptul că imobilele din vecinătate sunt aflate în curs de edificare), menționăm faptul că am îndreptat această eroare. Totodată, menționăm faptul că studiul de însorire a fost elaborat considerând imobilele vecine finalizate. Astfel, devine evident faptul că studiul de însorire este elaborat reprezentând conform realitatea. Eroarea materială astfel sesizată nu este de natură a afecta legalitatea documentației urbanistice și nici de natură a vătăma, în orice fel, semnatarii adresei”, a răspuns elaboratorul. Referitor la încadrarea terenului, elaboratorul a răspuns: ”Încadrarea terenului ce face obiectul PUD în UTR 1 este conformă Certificatului de Urbanism nr. 2000/10.06.2019, în baza documentației de urbanism aprobată cu HCLM 172/17.06.2013, ulterioară și corespondentă în detaliere documentației pe care o citează semnatarii adresei, respectiv PUZ Palazu Mare III aprobat prin HCLM 121/16.05.2011. În opinia noastră, încadrarea în UTR 1 este corectă în raport de faptul că HCLM172/17.06.2013 reprezintă ultimul document normativ care reglementează terenurile din zona afectată. Executivul Municipiului Constanța are obligația de a pune în aplicare HCLM172/17.06.2013”. Cât despre regimul de înălțime, elaboratorul explică că ”documentația de urbanism care detaliazăRegulamentul Local de Urbanism, aprobată cu HCLM 172/17.06.2013 nu specifică înălțimea maximă admisă pentru UTR 1”. Elaboratorul PUD-uluia lămurit și problema traficului. ”Accesul către imobilele edificate sau care se vor edifica în zonă, se va realiza pe strada paralelă cu Complexul Comercial Tom, care, cel mai probabil, se va finaliza la nivel de îmbrăcăminte asfaltică, odată cu finalizarea șantierelor, după realizarea extinderilor și branșărilor la rețelele edilitare. Accesul corect conform documentației de urbanism aprobată cu HCL 172/17.06.2013 reprezintă același acces legal care a făcut posibilă edificarea imobilelor locuite de membrii Asociației de Proprietari „Dinamic Residence”, ca acces public, aflat în domeniul public al Municipiului Constanța”.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
o sa fie mare si frumos ca JT Tower de la Sabroso. In 2-3 ani se crapa in doua si pici cu liftul la subsol. Avangaj ? Ramai cu ratele la dezvoltator. LooL
2
0
Calitatea constructiei se va verifica la un eventual cutremur. Acum, fiecare vrea sa pacaleasca pe celalalt.Unu' vrea sa construiasca ieftin si altu' vrea sa cumpere ieftin. Care pe care? Omu' de la tzareni se muta la bloc si omu' cu bani isi face casa pe pamant. Cred ca blocurile lu' Ceasca vor ramane in picioare, asa urate cum sunt. Pe atunci se mai respecta legea si disciplina in constructii ,mai ales dupa 04.03.1977. Vom vedea.
3
0
BA..dar voi numiti COMPLEX REZIDENTIAL 2 BLOCURI CARE STAU IN CAMP,PRIN NOROAIE????
7
0
un cutremur ca cel din albania si vom vedea cit de bine au construit makidonii mai ales blocurile construite in nisip si intre ape in mamaia .
15
5
Neaparat trebuie benzi de circulatie suplimentare !Infrastructura rutiera !!!!Altfel zona va fi blocata !
6
0
Blocurile construite in nervi , dupa 2006 sunt construite , fiindca foarte multi au venit din judetele , vecine cu Constanta. Extrem de putini din Constanta , sunt mutati in aceste blocuri , aparute brusc . Restu sunt veniti si stabiliti aici . Ca s-a facut praf esteticu si urbanizarea orasului , este alta problema .
12
0
Dar in ce vrei sa locuiasca oamenii, in corturi?? Sau in apartamentele facute de Ceausescu. Peste tot in lume fondul locativ al oraselor se modernizeaza, in special pt tinerii care isi fac familii. Monstruozitatea e in capul tau, nu in blocurile noi construite
3
17
Opriti construirea blocurilor in Constanta prin orice mijloace. Sunt o monstruozitate.
18
5
tuta armanamea gica stere stelica Tania nume de cai papuasi de la tulcea cu branza intre dinti fac blocuri proaste pentru romani prosti in scopul imbogatirii peste noapte
17
4
CAND VA FACEA CEAUSU BLOCURI MOKA VA INFOMETA, CAND VA FAC MAKIDONII PE BANI MULTI NU RESPECTA LEGEA SI VA IAU SOARELE... DREAQU SA VA INTELEAGA
10
13
daca asociatia curului contesta o asemenea arhitectura ori are ceva la cap ori are nevoie de bani,Santajarea dezvoltatorilor a devenit sport national in constanta,!
5
20
Goana dupa bani smecheriti. Trebuie sa aibe un final
18
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272