REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
18.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

'Comunitatea politică europeană': Turcia şi Regatul Unit ar urma să fie invitate la prima reuniune

'Comunitatea politică europeană': Turcia şi Regatul Unit ar urma să fie invitate la prima reuniune

Replica API 9 septembrie 2022 | 00:00 597

Turcia şi Regatul Unit "ar urma să fie invitate" la prima reuniune a "Comunităţii politice europene", care îi va reuni pe 6 octombrie, la Praga, pe liderii Celor 27 şi pe cei ai ţărilor candidate sau vecine blocului comunitar, relatează miercuri AFP, citând surse europene.

Pe lângă statele membre UE, liderii celor şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia), ai Norvegiei, Elveţiei, Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei, Turciei, Armeniei şi Azerbaidjanului ar urma să primească " în curând" o invitaţie, potrivit uneia dintre aceste surse, citează Agerpres.

"Această listă este definitivă", a precizat un diplomat european. O altă sursă diplomatică a afirmat, mai prudent, că "vor continua consultările".

Acest proiect de platformă de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez Emmanuel Macron şi a primit sprijinul Consiliului European în iunie. Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat la sfârşitul lui august că susţine iniţiativa.

Prima reuniune va avea loc la nivelul şefilor de stat şi de guvern pe 6 octombrie în Republica Cehă, ţara care asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, în ajunul unui summit al Celor 27.

Aceasta ar urma să permită "o discuţie politică privind chestiunile strategice de interes comun pentru continentul european (...), în principal războiul Rusiei împotriva Ucrainei, criza energiei şi situaţia economică", susţine o sursă sursă europeană.

Reuniunea va fi formată dintr-o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi un dineu în închidere. Această "Comunitate politică europeană" nu reprezintă o soluţie alternativă la extinderea UE, insistă aceeaşi sursă.

În discursul său către ambasadorii în Franţa de la 1 septembrie, Emmanuel Macron a explicat că acest for se va reuni o dată la şase luni.

Chestiunea participării Turciei - care are profunde diferende frontaliere cu Grecia şi Cipru - "este ridicată de mulţi alţi membri, ea va fi dezbătută, şi Franţa nu are drept de veto", a spus el.

Pentru Regatul Unit, care a ieşit din UE, invitaţia la forum va fi trimisă noului premier Liz Truss.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212