4.1° Constanța Sâm., 3 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6201
4.1° Constanța Sâmbătă, 3 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6201

Condamnarea de către Consiliul ONU a anexării teritoriilor ucrainene, BLOCATĂ de Rusia

Victor ROTARU 3 octombrie 2022 314

Rusia și-a folosit,  dreptul de veto pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care condamnă anexările a patru regiuni ucrainene. Textul pregătit de Statele Unite și Albania a primit 10 voturi pentru și patru țări (China, India, Brazilia și Gabon) s-au abținut.

 

Consiliul de Securitate avea în vedere, vineri, o rezoluție de condamnare a „pseudoanexărilor” din Ucraina, relatează HotNews, care citează AFP.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Textul văzut de AFP, scris înainte de semnarea decretelor de către președintele rus Vladimir Putin pentru anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, „condamna” organizarea de către Rusia a „așa-ziselor referendumuri ilegale” în aceste regiuni considerate fără „nici o valabilitate”.

Proiectul de rezoluție solicita tuturor statelor și altor organizații „să nu recunoască o pseudo-anexare” a celor patru regiuni de către Rusia.

De asemenea, cerea Moscovei să „înceteze imediat” invadarea Ucrainei și să „își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din țară.

„Dacă Rusia împiedică Consiliul de Securitate să-și îndeplinească responsabilitățile, vom cere Adunării Generale, unde fiecare țară are o voce, să declare clar că este inacceptabil să redeseneze frontiere cu forța”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken, înaintea reuniunii Consiliului de Securitate.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, vineri, tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute, în care a acuzat Occidentul și Statele Unite că vor să transforme Rusia într-o colonie.

PUNCTE DE REPER DE LA DEBUTUL INVAZIEI RUSE ÎN UCRAINA

- pe 2 martie, în cursul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia rusă, cinci ţări votând împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea), 35 abţinându-se.

- pe 24 martie, Adunarea a solicitat accesul umanitar nestingherit şi protecţia civililor în Ucraina: 140 de voturi pentru, cinci împotrivă (aceleaşi cinci), iar 38 de ţări au ales să se abţină.

- pe 7 aprilie, doar 93 de ţări au susţinut suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, 24 au votat împotrivă şi 58 s-au abţinut.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359