REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CONDAMNAT la 2 ani de închisoare! Fostul primar din Bărăganu a semnat un contract de arendă cu firma familiei sale!

CONDAMNAT la 2 ani de închisoare! Fostul primar din Bărăganu a semnat un contract de arendă cu firma familiei sale!

Replica API 1 octombrie 2019 | 11:54 2639

Conflict de interese! A primit cu suspendare, dar nu mai are voie să candideze!

Conflict de interese! A primit cu suspendare, dar nu mai are voie să candideze!

Titu Neague, sursa foto: Facebook

Fostul primar al comunei Bărăganu, Titu Neague, s-a ales cu o nouă condamnare pentru conflict de interese, după ce a semnat un contract de arendă cu firma familiei sale, SC La Titu Frumos SRL, pentru două sole de teren în suprafața de 102,8 ha, respectiv 56,7 ha , cu S.C. LA Titu Frumosu S.R.L. Unic asociat și administrator al firmei este soacra sa, la data faptelor, în vârstă de 74 de ani, însă împuternicite cu puteri depline pentru administrarea societății fiind fiica și soția fostului primar. Condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai candida, fostul ales șef al comunei Bărganu nu este mulțumit de soluția instanței, așa că a contestat-o la Curtea de Apel.

Prin rechizitoriul întocmit în dosarul nr. 288/P/2014 de către Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au fost trimiși în judecată Titu Neague pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese, inculpatul Paraschivescu Vrejoiu Lucian Corneliu, fost consilier local, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale și Mihaela Ana Mănăilă, secretarul primăriei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Mangalia pe 20 martie 2017. Potrivit procurorilor, pe 26 iunie 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a înregistrat sesizarea C. D. cu privire la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese de către inculpatul Titu Neague, în calitate de primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, plângerea fiind trimisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și înregistrată sub nr.460/P/2013. La data de 06.11.2013, la acest dosar, este înregistrată și disjungerea dispusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța prin rechizitoriul nr.753/P/2013, în vederea continuării cercetărilor față de inculpatul Neague Titu pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni.

În iulie 2013, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-a înregistrat și sesizarea Agenției Naționale de Integritate privind existența indiciilor de săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Neague Titu în calitate de primar, ca urmare a întocmirii de către Inspecția de Integritate a raportului de evaluare din iulie 2013. Prin ordonanța procurorului nr.460/06.09.2013 s-a dispus conexarea celor două dosare menționate mai sus, iar după intrarea în vigoare a noului Cod penal, prin ordonanța nr.460/03.04.2014 s-a dispus declinarea cauzei spre competentă soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, ulterior dosarul fiind preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța prin Dispoziția procurorului general nr.974/II/2/2014 din 05.05.2014, pentru efectuarea urmăririi penale proprii și înregistrat sub nr.288/P/2014. Tot la acest dosar a fost înregistrată și petiția formulată la data de 17.02.2015 de C. F. deoarece acesta reclama săvârșirea aceleiași fapte de către fostul primar, dar și fapte comise în aceleași împrejurări de inculpatul Paraschivescu Vrejoiu Lucian Corneliu.

În privința lui Titu Neague s-a arătat că, la data de 26.04.2012, în calitate de primar al comunei Bărăganu a semnat contractul de arendă nr.1154/26.04.2012 pentru solele de teren arabil nr.477 și 478 cu suprafața de 102,8 ha și respectiv 56,7 ha , cu S.C. LA Titu Frumosu S.R.L., al cărei unic asociat și administrator este soacra sa, în vârstă de 74 de ani la acea dată, iar prin procura autentificată la notariat sub nr .778/30.05.2011, aceasta împuternicise cu puteri depline pentru administrarea societății pe fiica sa și soția inculpatului. Înainte de a deveni primar, Neague a desfășurat activitate ca persoană fizică autorizată în domeniul agricol, iar din declarațiile de avere întocmite începând cu anul 2011 rezultă că acesta deținea în proprietate mai multe utilaje agricole: 3 tractoare, 1 combină, 2 semănători, 1 camion și 2 pluguri.

Magdalena Neague, soția inculpatului, a declarat cu ocazia audierii că, la data semnării contractului de arendă nr.1154/26.04.2012 cu primăria pentru cele două parcele, societatea mai avea încheiate contracte de arendă cu diferiți proprietari din zonă, pentru încă 600 ha . Aceasta a precizat că, în fapt, de activitatea societății se ocupă personal, în baza procurii mai sus menționată prin care a fost împuternicită de mama sa, referitor la întocmirea documentelor, iar pentru efectuarea lucrărilor agricole primește ajutor din partea soțului său ajutor care implică munca efectivă și utilajele necesare efectuării lucrărilor agricole. Societatea are un singur angajat, un nepot al familiei care lucrează ca tractorist. Din cauza vârstei, mama sa, care figurează ca unic asociat, nu desfășoară nici o activitate în societate cu excepția semnării documentelor, atunci când este cazul.

De precizat faptul că solele de teren nr.477 și 478 au fost disputate de mai mult timp atât de Unitatea Administrativ Teritorială Mereni, cât și de Unitatea Administrativ Teritorială Bărăganui, în acest sens pe rolul instanțelor de judecată fiind înregistrate mai multe acțiuni civile. În anul 2012, în baza hotărârilor judecătorești, cele două sole au fost întabulate în proprietatea comunei Bărăganu.

Cum a procedat Neague Titu la încheierea contractului de arendă cu primăria pe care o conducea și firma sa

În martie 2012, Consiliul Local Bărăganu a discutat problema celor două sole de teren la rubrica „diverse”. În acest context, un consilier a propus arendarea acestora către o societate cu profil agricol în vederea realizării de venituri la bugetul local, iar inculpatul Paraschivescu, consilier la acea dată, a propus inițierea procedurii de cerere și ofertă către 5 societăți comerciale cu profil agricol, cele mai puternice de pe raza comunei Bărăganu pentru a asigura în acest fel transparența încheierii contractului de arendă. Propunerile celor doi consilieri au fost supuse la vot și aprobate cu 10 voturi și o abținere din totalul de 11 voturi, fără a se mai întocmi ulterior proiect de hotărâre care să fie supus aprobării consiliului local.

În privința Anei Mihaela Mănăilă, în cuprinsul rechizitoriului s-a menționat faptul că, după această ședință a consiliului local la care a participat în calitatea sa de secretar al primăriei, deși nu a fost redactată o hotărâre în sensul celor de mai sus deoarece arendarea a fost discutată la rubrica „diverse” aceasta i-a cerut, conform declarației din 19.12.2016 martorului V. I. să întocmească un referat privind necesitatea și oportunitatea arendării celor două sole de teren agricol cu indicarea celor mai puternice cinci societăți cu profil agricol din zonă, pentru solicitarea ofertelor. Secretara a întocmit un înscris către primar prin intermediul căruia a propus solicitarea cererilor de ofertă unui număr de cinci societăți agricole, printre care era menționată și S.C. LA Titu Frumosu S.R.L. deși nu exista niciun argument pentru a fi considerată printre cele mai puternice din zonă. Singurul argument în favoarea încadrării societății în această categorie era în mod evident calitatea de primar a inculpatului Titu Neague, activitatea desfășurată de acesta în domeniul agricol anterior alegerii sale în funcția de primar și faptul că societatea aparținea soacrei sale. Într-un final, s-a constatat că oferta S.C. LA Titu Frumosu S.R.L. este cea mai avantajoasă și a declarat câștigătoare această societate, întocmind procesul-verbal de evaluare nr.1198/25.04.2012. De asemenea, după evaluarea ofertelor fostul primar a semnat personal și adresa nr.2001/25.04.2012, prin care Primăria Bărăganu a comunicat S.C. LA Titu Frumosu S.R.L. declararea ofertei sale ca fiind cea mai avantajoasă cu mențiunea prezentării reprezentantului societății la data de 26.04.2012 pentru semnarea contractului de arendă. În aprilie 2012, s-a încheiat contractul de arendă nr.1154 între Primăria comunei Bărăganu și Sfirma familiei fostului primar, contractul fiind semnat de inculpatul Neague Titu în calitate de primar și soacra sa, în calitate de administrator al societății.

Fiind audiat, fostul primar a susținut în apărare că a semnat contractul de arendă din dorința de a aduce venituri cât mai mari la bugetul local, cu mențiunea că pentru semnarea acestuia a fost împuternicit de Consiliul Local Bărăganu prin hotărârea nr.30/15.05.2012.Susținerea acestuia este formalăspun procurorii, deoarece obligațiile către Primăria Bărăganu nu au fost plătite la nivelul ofertei inițiale, iar hotărârea consiliului local prin care a fost împuternicit este ulterioară semnării contractului de arendă, susțin procurorii.

În iunie a.c., secretarul primăriei și consilierul au fost achitați, în timp ce Titu Neague a fost condamnat la un an de închisoare. Însă, având în vedere că mai are o condamnare la activ, pentru fals intelectual, va executa o pedeapsă de doi ani cu suspendare. ”Constată că prin Sentința penală nr. 150/17.08.2015 pronunțată de Judecătoria Mangalia în dosarul penal nr. 3118/254/2013, definitivă prin Decizia nr. 338/21.03.2016 a Curții de Apel Constanța, inculpatul Neague Titu a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la distrugere, dispunându-se suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 4 ani. Constată că cele două infracțiuni se afla în concurs real de infracțiuni. În baza art. 85 al. 1 Cod penal din 1968 dispune anularea suspendării condiționate a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicate inculpatului prin Sentința penală nr. 150/17.08.2015 pronunțată de Judecătoria Mangalia în dosarul penal nr. 3118/254/2013. În baza art. 36 al. 1 Cod penal din 1968 cu referire la art. 34 al. 1 lit. b Cod penal din 1968 dispune contopirea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului prin Sentința penală nr. 150/17.08.2015 cu pedeapsa de 1 an închisoare aplicată prin prezenta hotărâre. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 2 ani închisoare. În baza art. 82 al. 1 Cod penal din 1968 stabilește un termen de încercare de 4 (patru) ani.

De asemenea, Titu Neague nu mai are voie să candideze pentru o funcție publică pe durata executării pedepsei. Fostul primar a efectuat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța pe 27 septembrie, cu prim termen stabilit pe 12 decembrie a.c.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
N-a invatat nimica dela Mazare ! Facea contracte cu toate neamurile si ....nimeni nu vedea .
0
0
Baraganu - tinutul uitat de timp. Si pe acele coclauri sunt mangle ?...
6
2
Pffff....daca impartea din terenurile alea cu un procuror sau judecator, ceva, acum era si achitat si primea si despagubiri din partea statului. Nu s-a prins cum merge treaba
8
1
Scamatoria cu "Matusa Tamara" descoperita de pesedeul Bombonel,acum mai bine de 10 ani,s-a extins si s-a diversificat in anii ocupatiei barbarilor rosii.Vrajeala asta juridica este valabila si azi in loc sa fie condamnata.Toderica,vino repede !
4
0
Liberalul Paraschivescu,viceprimar,mana in mana cu psdistul Titu Neague. Ce frumos.unu propune altul decide,prin majoritatea din CL, in campanie sunt in competitie se baclacaresc dar ce sa vezi ei defapt sunt in cardasie.Domnu Vice ex profesor cu domnu fost primar ex tractorist psd si pnl aceiasi mizerie. Acum este clar de ce arata comuna aia in halul ala satele alea arata de parca zici ca esti in Vaslui pline de asistati sociali fara canalizare drumurile arata cum arata. Vai de capul lor saracii oameni bogati.marii conducatori ai acelei urbe vagabonti cu acte in regula
5
6

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367