REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Condamnat la 7 ani pentru ţeapa de un milion de euro cu autocamioane IVECO!

Condamnat la 7 ani pentru ţeapa de un milion de euro cu autocamioane IVECO!

Replica API 28 februarie 2018 | 00:00 428

Cerere: vrea să scape după 3 ani

Cerere: vrea să scape după 3 ani

A fost condamnat definitiv în dosarul de înşelăciune cu autocamioane IVECO, împreună cu fiul unui fost şef al DGA, provocând un prejudiciu de un milion de euro, a ispăşit doi ani şi jumătate din pedeapsa de 7 ani, iar acum vrea aceasta să-i fie redusă. Vorbim despre Ciprian Constantin Lică, din localitatea 23 August, care, după cum spuneam, în vara anului 2009, împreună cu Sorin Puiu Dinu (filul vitreg al fostului şef al DGA, Traian Mânzală), Florin Mareş, Constantin Drăgoi şi Gevorg Saradjian, „au pus-o” de o „afacere” prin care au înfiinţat două firme fantomă, SC „Lică” SRL Mangalia şi SC „Sor Plast Term” SRL 23 August, inducând în eroare mai multe firme, între care una de leasing, cu care au încheiat un contract de cumpărare a 12 camioane marca Iveco, în valoare de aproximativ 800.000 de euro, pe care ulterior le-au înstrăinat. Menţionăm că indivizii au emis file CEC fără acoperire, creând prejudicii mari. Constantin Ciprian Lică şi Sorin Puiu Dinu erau cei care se ocupau de „afaceri”, pe când ceilalţi au fost complici. La finalul procesului, cei doi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la pedepse cu executare, 7 ani de închisoare pentru Ciprian Constantin Lică şi 9 ani pentru Sorin Puiu Dinu, pedepse aplicate în conformitate cu vechiul Cod Penal, care pedepsea „înşelăciunea” cu închisoare de la 6 la 12 ani.

Numai că, între timp, a intrat în vigoare Noul Cod de Procedură Penală care prevede la articolul 595 posibilitatea diminuării pedepsei, potrivit Noului Cod Penal, care pedepseşte aceeaşi infracţiune mult mai blând, cu închisoare cuprinsă între 6 luni şi 5 ani de detenţie.

Pentru acest motiv, Ciprian Constantin Lică invocat „Intervenţia legii penale noi”, la Tribunalul Constanţa, care a respins cererea, pe data de 7 noiembrie 2017. Cum decizia nu a fost definitivă, aceasta a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa. Luni, 26 februarie, judecătorii Curţii au admis contestaţia şi au retrimis dosarul la Tribunal pentru rejudecare, decizie rămasă definitivă. Dacă, în cele din urmă, se va decide definitiv aplicarea articolului 595 privind posibilitatea diminuării pedepsei, Lică ar putea fi eliberat, întrucât ar însemna că a ispăşit peste jumătate din maximul de pedeapsă, asta dacă se va lua în calcul şi perioada petrecută în arestul preventiv.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe GEVORG l-au incaltat iar pentru vreo 2 ani saracu'. Si e baiat bun micutu'.
0
0
au facut si ei de seminte, si repede sa-i salte. Tara condusa de hoti !
0
0
sa stea in puscarie ca acolo le este locul acestor borfasi mari interlopi
5
0
Pai pt banii aia stau si eu 2ani
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272