REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Conferinţă de presă la Muzeul de Istorie şi Arheologie VIDEO

Conferinţă de presă la Muzeul de Istorie şi Arheologie VIDEO

Replica API 14 iulie 2021 | 23:37 1124

Consiliul Județean Constanța, prin Direcția Generală de Proiecte, a organizat o conferința de presă cu ocazia finalizării proiectului „Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de Lider de parteneriat, împreună cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei din Bulgaria, Autoritatea Guvernamentală a Districtului Enez din Turcia şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova, a implementat proiectul “Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, cu o valoare totală de 939.544,00 euro din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Constanţa a fost de 27.287,52 euro. Proiectul a fost implementat în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, respectiv 34 luni.

Obiectivul general al proiectului a constat în promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în sectoarele de turism şi cultură în regiunile partenere din Bazinul Mării Negre. Din perspectiva activităţilor Consiliului Judeţean Constanţa, proiectul a vizat dotarea laboratorului de cercetare subacvatică din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa cu echipamente specifice de cercetare submersă: costume umede, costume uscate, computer de scufundare, sonar, barcă cu peridoc, ROV - vehicul subacvatic, proiector holografic 3D.

La eveniment sunt prezenţi Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, vicepreşedintele CJC, Elena Georgescu, director general CJC şi Aurel Mototolea, director MINAC.

"Proiectul este vast, cuprinde si regiunea de SV Bulgaria, Grecia, Georgia şi alte ţări. Important pentru CJC este că am reuşit să finalizăm acest proiect care a parcurs o etapă îndelungată cu peripeţii care s-au soluţionat favorabil. A fost un proiect de succes. Echipamentele sunt în valoare de aproximativ 300 mii de euro. Ele vor contribui la elementul de cercetare şi punere în valoare a acestor edificii. Nu este singurul proiect pe care îl avem în derulare, sunt 7 proiecte cu achiziţii, cum este şi planetariul" a spus Mihai Lupu.

"Vom continua aceste proiecte, suntem alături de conducerea muzeului care are multe de făcut de la cercetare până la punerea în valoare" a mai spus Lupu.

"Acest proiect este o premieră în această guvernare, este primul pe care îl finalizăm. Avem un parteneriat cu vecinii din zona bazinului Mării Negre, care e cel mai important. Este remarcabil că am reuşit să colaborăm şi să ducem la bun final un proiect cu bani europeni. Am achizitionat tot ce au nevoie arheologii care fac cercetare submersă" a spus Petre Enciu.

Diana MAXIMIUC V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436