REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Confruntări violente la Hong Kong: Sute de arestări, în prima zi a anului

Confruntări violente la Hong Kong: Sute de arestări, în prima zi a anului

Replica API 3 ianuarie 2020 | 03:21 365

Militanţi prodemocraţie au defilat în număr mare la Hong Kong în prima zi a noului an, în cadrul unei manifestaţii marcate de confruntări cu poliţia, care a arestat circa 400 de persoane, informează AFP, potrivit Agerpres.

Peste un milion de persoane au participat la manifestaţie, potrivit organizatorilor. "Participarea totală a depăşit 1,03 milioane din 9 iunie", data primei manifestaţii de amploare care a marcat începutul mişcării de protest, a estimat Frontul civil al drepturilor omului (FCDH).

Fosta colonie britanică traversează din luna iunie cea mai gravă criză de după retrocedarea sa către Beijing în 1997. În aproape şapte luni, mişcarea pentru obţinerea reformelor democratice a fost marcată de mari marşuri paşnice, dar şi de confruntări violente între poliţişti şi manifestanţi.

Vezi si: Avion plin cu români, la un pas de tragedie pe Otopeni: 'Angajații plângeau mai rău ca noi, călătorii' .

Miercuri, autorităţile au cerut organizatorilor să pună capăt marşului mai devreme decât fusese prevăzut din cauza confruntărilor. Autorizat, el debutase paşnic în cursul după-amiezii, dar confruntările au izbucnit în timp ce coloana parcurgea cartierul Wan Chai.

"Aproximativ 400" de manifestanţi au fost arestaţi, în special pentru "reuniune ilegală şi deţinere de arme", a anunţat un responsabil al poliţiei din Hong Kong.

Vizată de cocteiluri Molotov, poliţia antirevoltă a făcut uz de gaze lacrimogene şi de gaz cu piper.

"Poliţia ne-a cerut să dispersăm marşul", i-au anunţat pe manifestanţi organizatorii prin megafon. "Vă rugăm, plecaţi imediat în calm şi linişte!".

În scene devenite familiare, poliţia antirevoltă a ocupat poziţii în zona unde avea loc manifestaţia, inclusiv în staţia de metro Wan Chai. Manifestanţi mascaţi şi îmbrăcaţi în negru s-au adunat pentru a construi baricade şi unităţi comerciale au fost vandalizate. Aceste confruntări au fost totuşi minime, comparativ cu episoade precedente haotice.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212