REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Consilierii locali, impresionaţi de un bătrân care le-a recitat "Doina" lui Eminescu, pentru un loc de veci

Consilierii locali, impresionaţi de un bătrân care le-a recitat "Doina" lui Eminescu, pentru un loc de veci

Replica API 8 aprilie 2014 | 00:00 181

Iniţial împotrivă, s-au răzgândit de emoţie

Iniţial împotrivă, s-au răzgândit de emoţie

Un fost revoluţionar, profesor de matematică pensionat, le-a recitat ieri consilierilor locali "Doina" lui Mihai Eminescu, într-o pledoarie emoţionantă menită să-i convingă să-i ofere un loc de veci. Doleanţa lui Gheorghe Buzincu făcea obiectul unui proiect de hotărâre pentru punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, care obliga Consiliul Local să-i atribuie fostului revoluţionar un loc de veci, dar şi două terenuri, pentru un spaţiu comercial, respectiv o locuinţă. Iniţial, consilierii păreau decişi să voteze împotrivă, mai ales după ce primarul Radu Mazăre nu s-a arătat de acord cu proiectul, iar viceprimarul Decebal Făgădău a spus că pe el îl înspăimântă faptul că justiţia a ajuns să impună unui consiliu local cum anume să voteze. "Întrucât aţi văzut, mai nou, ce se întâmplă în cazul nepunerii în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti (cazul preşedintelui CJC, anchetat de DNA- n.red.), primarul a dispus inventarierea şi punerea de îndată în aplicare a tuturor hotărârilor judecătoreşti, indiferent ce prevăd acestea. Pe mine mă înspăimântă, pentru că instanţa ne spune cum trebuie să votăm", a declarat Făgădău, care a spus că el va vota împotrivă.

În acel moment, revoluţionarul a cerut să ia cuvântul, bătrânul spunându-le aleşilor că a fost profesor de matematică timp de 43 de ani şi victimă a Securităţii, care l-a torturat în 1989 şi i-au omorât un fiu. Gheorghe Buzincu le-a cerut consilierilor să-i dea măcar locul de veci- "pentru că mă apropiu de sfârşitul unui drum..."- urmând să renunţe la celelalte terenuri, deşi erau dreptul său, conform legii, confirmat şi de instanţă. Bătrânul a precizat că voia să-şi ridice o casă, pentru că în prezent locuieşte într-un garaj, fără lumină şi apă. "Am fost 43 de ani profesor de matematică, am format destine. Mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, cer de la ţara mea lucruri care cred că mi se cuvin", a mai spus Buzincu. După care a început să recite "Doina" lui Mihai Eminescu, moment în care se putea vedea că aleşii locali au fost impresionaţi de povestea bătrânului şi au renunţat la votul împotrivă, amânând proiectul, pentru a vedea cum îl pot ajuta pe revoluţionar. În altă ordine de idei, consilierii au votat şi cooptarea Consiliului Judeţean în conducerea HCM Constanţa, din care acesta va deţine 45%, municipalitatea urmând să rămână cu 50%, în timp ce Ali Nurhan va avea restul de 5%. După votarea proiectului, consilierul Tudorel Chesoi a cerut, mai în glumă, mai în serios, finanţare şi pentru Farul Constanţa: "Să susţinem şi Farul!". La care primarul Radu Mazăre a replicat: "Găsiţi bani şi-l susţinem. Acuma le vreţi pe toate", în timp ce viceprimarul Gabi Stan a simţit nevoia să completeze: "Să susţinem şi hocheiul!".

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108