REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Consiliul Concurenţei: Amputarea programului de subvenţionare a panourilor fotovoltaice nu e cerută de vreo lege

Consiliul Concurenţei: Amputarea programului de subvenţionare a panourilor fotovoltaice nu e cerută de vreo lege

Replica API 5 august 2019 | 15:29 364

Preşedintele Consiliului Concurenţei e de părere că Guvernul nu era obligat de vreo reglementare să restricţioneze accesul unor beneficiari la programul de instalare de panouri fotovoltaice cu subvenţie de la stat.

“Acestă restricţie nu vine de la Consiliul Concurenţei, nu vedem o probelmă pentru persoanele fizice, indiferent dacă locuinţa este ipotecată sau nu, iar pentru persoanele juridice în cel mai rău caz se poate crea o schemă de minimis, ceea ce este un lucru destul de simplu”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Întrebat explicit dacă ar fi probleme legate de legislaţie în materie de concurenţă, Chiriţoiu a spus că „nu de la noi vin aceste obiecţii, ci probabil reflectă o prioritizare a Guvernului”, fără a da alte detalii.

Cu alte cuvinte, putem deduce din răspunsul şefului Concurenţei că limitările introduse în Ghid, care limitează drastic adresabilitatatea acestui program au fost aduse de reprezentanţii Ministerului Mediului nu pentru că ar fi probleme legate de legislaţie ci pentru că nu ar fi suficenţi bani acum pentru a se derula acest program atât de dorit de mulţi români pentru toţi cei interesaţi.

Am cerut opinia preşedintelui CC în condiţiile în care proiectul de ordin al Ministerului Mediului de modificare a ghidului de finanţare a programului de instalare de panouri fotovoltaice, care urmează să fie derulat prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a stârnit deja reacţii din partea mai multor organizaţii.

Concret, este vorba despre următoarea prevedere: “Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice”. Asta înseamnă că nu vor putea accesa programul persoanele care au ipotecă pe imobil, consitituită în favoarea unei bănci, dacă au cumpărat/construit locuința pe credit ipotecar, și nici micii antreprenori care au sediul social al firmei în imobilul pe care și-ar fi dorit să instaleze panourile fotovoltaice. Astfel, o categorie importantă de beneficiari potenţiali nu se mai califică la acest program.

Guvernul vrea să se ferească de posibilitatea de fi acuzat că oferă un ajutor de stat nelegal, în condițiile în care finanțarea programului se va face din fonduri europene.

Mai mult, pe:

economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212