REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Consiliul Local Constanța susţine o construcţie în Parcul Tăbăcăriei, deși instanța a ANULAT PUZ-UL!

Consiliul Local Constanța susţine o construcţie în Parcul Tăbăcăriei, deși instanța a ANULAT PUZ-UL!

Replica API 7 septembrie 2019 | 00:00 922

A formulat recurs!

A formulat recurs!

În urmă cu câţiva ani, o societate a pus ochii pe o bună bucată de teren din Parcul Tăbăcărie. Bucata de teren, în suprafață de peste 500 mp., a fost salvată, în iulie, de magistrații constănțeni care au anulat hotărârea de consiliu ce a stat la baza demarării proiectului de construcție a unui imobil în cel mai frecventat parc din Constanța. S.C. Oil Depol Service S.RL., căci despre ea este vorba, îl are ca acționar pe Radu Merlă, soțul unui director din cadrul Primăriei Constanța. Deși instanța a anulat hotărârea în cauză pe motiv că este nelegală, Consiliu Local a formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța joi, 5 septembrie a.c.

Două asociații din Constanța s-au unit în lupta de salvare a spaţiului verde din Parcul Tăbăcăriei şi au obținut, în iulie, anularea HCLM nr. 168/25.04.2018 privind aprobarea PUZ pentru zona delimitată de bulevardul Mamaia și alei acces, zona Luna Parc, inițiator S.C. Oil Depol S.R.L. Tribunalul a obligat Consiliul Local să readucă terenul reglementat de HCLM nr. 168/25.04.2018 la starea iniţială. Decizia nu a fost definitivă, Consiliul Local Constanța formulând recurs. Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Constanța joi, 5 septembrie. Asociațiile au susținut în instanță că hotărârea este nelegală întrucât terenul ce urmează a fi afectat de imobile cu destinația de locuinte, birouri, servicii, parcări etc. face parte integrantă din Parcul Tabacariei. Parcurile sunt spații verzi, iar destinația spatiilor verzi, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 24/2007, nu poate fi schimbată, chiar dacă acestea au ajuns în proprietate privată și independent de întocmirea sau nu a registrului local al spațiilor verzi, de modalitatea în care acestea sunt înregistrate în evidențele cadastrale. ”Mai mult, pe un spatiu verde pot fi amplasate strict alei pietonale, mobilier urban, amenajari pentru sport, joc si odihnă, construcții pentru expoziții i activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru activități de comerț și alimentație publică, grupuri sanitare, spații pentru întreținere, dar numai în baza unei documentații de urbanism pentru întreaga suprafață a spatiului verde cu obligația ca suprafata cumulată a acestor obiective sa nu depășească 10% din suprafata totala a spatiului verde”, au arătat reclamanții în instanță.

Potrivit celor două asociații, procedura de consultare a publicului reglementată de dispozițiile Legii nr. 350/2001 a fost desfășurată de o societate inexistentă, respectiv Oil Depol SRL. Nici HCLM prin care a fast aprobat PUZ-ul și nici documentația care a stat la baza HCLM nu cuprind motivele de fapt și de drept care au impus necesitatea derogării de la PUGMC. Funcțiunea de locuire este incompatibilă cu regimul de parc al zonei și lipsesc sau erau expirate la data aprobarii hotărârii avizele obligatorii potrivit legii,a u mai arătat asociațiile în instanță.

În schimb, Consiliul Local, prin apărător, a relatat că anunțul a fost înregistrat sub nr. 1830/08.01.2018 și a fost postat pe pagina oficială a Primăriei pentru 25 de zile. Dezbaterea publică a avut loc în data de 26.01.2018, dată la care a fost încheiat și procesul verbal. ”Pe parcursul derulării procesului de informare și consultare a publicului s-au depus 7 solicitări de la persoane interesate care vizau reglementarile propuse. În urma analizarii solicitărilor, reglementările urbanistice au fost modificate în acord cu aceste sesizări. Etapa de consultare s-a finalizat cu emiterea Raportului informării și consultarii publicului (parte a documentatie i aferente HCL nr. 168/2018)”, a arătat Consiliul Local.

Tribunalul: HCL nr. 168/2018 este nelegală!

Instanța a apreciat că, prin nerespectarea dispozițiilor cu privire la întocmirea unei documentații de urbanism, nu se cunoaște care este suprafața totală a Parcului Tăbăcăriei, raportat la care să se poate verifica dacă suprafața ce face obiectul hotărârii contestate, cumulată la suprafața altor obiective care au fost edificate pe suprafața parcului, depășește 10% din suprafața totală a spațiului verde. Cu alte cuvinte, în lipsa reperului cu privire la suprafața totală a spațiului verde, în raport de care se calculează procentul de 10%, suprafața ar putea fi diminuată de fiecare dată cu 10% din suprafața deja redusă cu 10%, ca urmare a schimbării destinației de spațiu verde, până la epuizarea spațiului. ”Având în vedere aceste aspecte, Tribunalul va înlătura susținerile pârâtului, în sensul că Regulamentul aferent PUZ aprobat prin HCL nr. 168/2018 conține prevederi clare referitoare la asigurarea procentului de spații verzi, iar respectarea acestora este verificată la momentul emiterii autorizațiilor de construire pentru fiecare obiectiv în parte. Față de considerentele enunțate apreciază că HCL nr. 168/2018 este nelegală și va fi anulată, urmând că pârâtul să fie obligat să aducă terenul la starea inițială”, se arată în motivarea instanței, potrivit rolii.ro.

În ceea ce privește cererea asociațiilor privind obligarea Consiliului Local la asigurarea menționării terenului reglementat prin HCLM Constanța nr. 168/25.04.2018 in Registrul local al spatiilor verzi, registru ce urmează a fi realizat la nivelul municipiului Constanța, a fost respinsă față de împrejurarea că acest registru nu a fost încă creat.

S.C. Oil Depol Service S.RL. îl are ca acționar pe Radu Merlă, nimeni altul decât soțul lui Ani Merlă, director executiv în cadrul Primăriei Constanța. Blocul ar urma să fie construit în spatele imobilului Casa Verde, zona Luna Parc. Terenul a fost achiziționat de societatea Oil Depol în ianuarie 2016. PUZ-ul a fost aprobat de Consiliul Local pe 25 aprilie 2018, cu 16 voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere. Precizăm ca terenul respectiv a fost restituit prin dispoziție de primar în anul 2013 unor persoane fizice.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gluma buna, pai pnl-usr sunt conduse de machidoni, teapaaaa
1
0
sa va dam muie la toti machedoni.
2
0
Asta pnl muie mukan ghiftu. Muye psd muye pnl muye la toti dinpolitica. Neam de secaturi hoti si koorve
1
2
Peste 1 an luam inapoi orasu de la javrele de machedoni! Votati PNL-USR sa-i da jos si sa -i bagam la parnaie .
4
2
La fiecare votare la ora 9:01 am sa fiu la sectie! Sa ma racoresc! Muie psd!
8
1
Am o intelegere cu sist paralel de aceea , eu sunt cu voi Paralel ... dar tot la puscarie o sa ajungi ... mai devreme sau mai tarziu !
3
0
Constanta a ramas cu un singur parc si vor sa-l termine si pe asta. Trist...
13
0
Asra un turnator corupt!
9
0
se fura in continuare, nu sperie pe nimeni puscaria...
11
0
Merla asta era un rahat cu ochi,,statea in km5,, trebue sa il urmeze pe Mazare.
16
0
Coruptii la Puscarie !
12
0
Zona studiata prin acest PUZ cuprinde si activele fostului ONT LITORAL MAMAIA,AFLATE IN STARE AVANSATA DE DEGRADARE:SERVICE AUTO,PARCARE, PLATFORMA BETONATA etc
7
0
Il fure pe fagadau in cur. Si fagadau o fute in cur pe dna merla. De aia de aproba tot.
17
0
Pare a avea si aspecte de DNA. N-ar fi rau un dosar.
21
1
merla aia e vesnica la primarie. E una din groparii Constantei. Cum se poate scapa de gunoaiele astea ?
37
1
Acelasi oil depol a construit nestingherit in Parcul Tabacarie pe blv. Mamaia. Tot pe spatiul verde. Dar liniste acolo, "doar" 7 etaje in parc.
30
1
Ba. Eu nu vreau sa castig alegerile, dar nu realizati voi, nu vreau sa imi dau demisia sa nu par slab. De asta fac toate astea, dar voi nu pricepeti
6
3
ne socotim la vot jegosilor
26
0
Abia asteptam aziua alegerilor.E bine ca ne enervati.Tineti-ne furiosi pana in ultima zi.Muie PSD !
30
0
Numai golanii cu golanii din clm si primarie. Taman din parc sa retrocedat teranul si taman o jigodie din primarie la cumparat, cu bunacredinta!? Cata sfidare si tupeu pe capul jigodiilor astea s8 cata lipsa de reactie de la sluga psd, Fagadau. Makidonului ii place sa se auda vorbind s8 sa pozeze in filozof cand , de fapt, este un nesimtit, cu ciocoi al timpurilor noastre. Dovada manglitorii care imput Primaria, ca Babu, Merla si alte jivine psdiste
29
1
Fagabou sper sa te vad si pe tine cat de curand la racoare langa Mazare,ca ati distrus acest oras.
34
1
Muistii din consiliul local au luat spagi, de aia sunt asa dornici de a emite autorizatii. Altfel probabil ar trebui sa returneze spaga si nu le convine doc.
24
0
FAGADAU SI CEILALTI OPRITI-VA SA MAI AGRESATI ACEST ORAS PRIN DISTRUGEREA SISTEMATICA A ZONELOR VERZI!
36
1
Sotii Merla sunt niste jeguri umane la fel ca toti din anrurajul lui Mazare care au distrus orasul asta!
36
2
Asta i mukan oltean getbeget . Nu comentati . va n gat de morti. Neam de secaturi hoti si koorve
12
12
Si asta este cumparator de buna credinta nu i asa, cum dracu are el teren in parc ce coincidenta domle, hai sictir golanilor si cati or mai avea terenuri retrocedate in parc fara sa stie lumea dar stau cuminti sa nu il afunde mai mult pa ala care le a dat ca si asa e la racoare, eu cred ca este retrocedat tot si o sa ne trezim iar cu, cumparatori de buna credinta, astia trebuie diliti.
52
0
daca construia vreun make in parc erau n comentarii, asa daca construieste merla e ok, la cat mai multe blocuri in p tabacarie
32
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614