REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Constanța a evoluat: nu mai sunt localități fără medici de familie

Constanța a evoluat: nu mai sunt localități fără medici de familie

Cristina BĂRBUCEANU 31 octombrie 2022 | 00:00 1018

Au fost multe localități în județul Constanța care au avut o soartă mai puțin fericită de-a lungul timpului. Cea mai importantă problemă era aceea că nu în toate localitățile din județ exista medic de familie. Desigur, cele mai defavorizate au fost întotdeauna satele. Din fericire, lucrurile s-au mai îmbunătățit și în acest moment, nu există nicio localitate din județ neacoperită de acest tip de asistență medicală, respectiv asistență medicală primară. Comparativ cu anul 2020, numărul medicilor de familie a crescut de la 350 la 364.

Efectivul de medici din mediul rural

Județul Constanța are foarte multe localități în mediul rural, fiind și suficiente sate în care bătrânii sunt dependenți de medicul de familie, de la care își iau rețetele medicale. Totodată, medicul de familie ne împiedică să ne deplasăm până la un spital pentru probleme minore, importanța lui fiind crucială.

Așadar, la capitolul „medici de familie”, localitățile din județul Constanța stau ceva mai bine decât în urmă cu aproximativ 2 ani, semn că lucrurile încep să se îndrepte către mai bine.Astfel, în urma unui răspuns transmis de Casa de Asigurări de Sănătate „în județul Constanța sunt 364 de medici de familie. În acest moment, nu există nicio localitate din județ neacoperită de acest tip de asistență medicală, respectiv asistență medicală primară”. Se vede că au fost făcute mari progrese în acest scop, pentru că, în trecut, oamenii trebuiau să se deplaseze în localitățile vecine sau chiar la spitalele aflat la zeci de kilometri depărtare pentru a se trata.

În anul 2020, medicii de familie din județ lipseau din 13 localități

Erau 350 de cabinete pentru medicina de familie în 2020. Existau medici de familie în localitățile vecine, iar anumitor cadre medicale le era greu să se deplaseze în mai mult de o localitate pentru a-și vedea pacienții. Cei care sufereau de pe urma acestui lucru erau, evident, localnicii.

Pe data de 31 decembrie 2020, potrivit unei statistici, erau 13 localități în județ care nu aveau nici măcar un medic de familie. Aceste localități sunt: Vulturu, Lanurile, Plopeni, Cotu Văii, Schitu, Topalu, Lipnița, Castelu, Sinoe, Fântânele, Neptun, Horia, Nuntași. Pentru aceste localități, medicii de familie aveau punct de lucru în localitățile vecine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108