REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanţa, această Sicilie a României

Constanţa, această Sicilie a României

Replica API 14 noiembrie 2016 | 00:15 1283

SECHESTRU pus de procurori pe terenul de 19 hectare din vecinătatea Carrefour

SECHESTRU pus de procurori pe terenul de 19 hectare din vecinătatea Carrefour

Constanţa, această Sicilie a României, e mereu surprinzătoare atunci când vine vorba despre ingineriile cu terenuri. Dacă în administraţia locală anterioară credeţi că le-aţi văzut pe toate, ei bine – greşit! Profitând de greutatea funcţiei deţinute în mandatul de preşedinte al lui Emil Constantinescu, şi cu gir de la instanţă, moştenitoarea unui teren în comuna Mihail Kogălniceanu a reuşit performanţa de a demonstra că sola ei se află pe raza teritorial-administrativă a municipiului Constanţa!

Pentru a înţelege exact „mânăria”, subliniem următoarele aspecte, de altminteri cunoscute de cei mai mulţi dintre constănţeni: între Constanţa şi Kogălniceanu mai avem o localitate – Ovidiu; între Constanţa şi Kogălniceanu este o distanţă de peste 20 de kilometri. Prin absurd, la o măsurătoare sau evaluare să se fi greşit cu jumătate de hectar, e una, dar să suprapui nişte sole care sunt la 20 – 30 de kilometri distanţă unele de altele e... pur şi simplu penal, însă acest aspect a fost sesizat abia în anul de graţie 2016, după nu mai puţin de 16 ani de procese, pe parcursul cărora, într-un final, petenta a avut, în mod aberant, câştig de cauză!

În speţa de faţă vorbim despre un teren situat vis-a-vis de Carrefour din Constanţa, la ieşire din municipiu, spre Ovidiu. În momentul în care mai multe persoane au solicitat, în baza legii, să le fie reconstituit dreptul de proprietate, hipermarketul Carrefour nu exista, însă deja se putea intui potenţialul de dezvoltare în zonă. Aşa se face că nici nu este de mirare că, după ce a primit titlu de proprietate pe terenul moştenit în Kogălniceanu, Zoia Rădulescu (fostă angajată a MAI, la Departament Protocol, fostă numărul 4 în PNŢCD pe ţară) a solicitat în instanţă terenul de la Constanţa!

A contestat în instanţă titlurile de proprietate obţinute de alte 5 familii din Constanţa, motivând în cazul unei familii că cel care a formulat solicitarea de punere în posesie a decedat (însă dreptul de proprietate nu moare odată cu petentul, căci există moştenitorii legali ai respectivului!). Dar, cea mai aberantă motivare pentru care Zoia Rădulescu a cerut terenul din Constanţa a fost numărul lotului! La Kogălniceanu, Zoia Rădulescu a fost pusă în posesie, în anul 2000, pe 19 hectare de teren dintr-o solă de 120 de hectare, având numărul A510, mărginită de drum de exploatare 428.

Coincidenţa face ca şi terenul de la Constanţa de vizavi de Carrefour să fie numerotat A510, respectiv A428 (una de 10, alta de 9 hectare). Pentru a demonstra că sola din Kogălniceanu este una şi aceeaşi cu terenul din Constanţa, Zoia Rădulescu a angajat un expert evaluator, care a concluzionat în raportul său extrajudiciar că da, cele două terenuri sunt unul şi acelaţi. Cu această „bombă” de expertiză la purtător, Zoia Rădulescu introduce în instanţă două acţiuni, însă o menţine doar pe cea care „nimereşte” la judecătorul Corina Eugenia Jianu (magistrat trimis în judecată, în 2014, pentru abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar al fostului primar de la Năvodari – n.r.).

Ca o paranteză, precizăm că povestea proceselor pentru acest teren este mult mai stufoasă, însă, simplificând, ajungem la momentul în care instanţa îi dă dreptate Zoiei Rădulescu, anulează drepturile de proprietate emise pe numele altor 5 familii, însă… lovitură de teatru! În cursul zilei de joi, 10 noiembrie 2016, Primăria Constanţa şi Prefectura judeţului au fost înştiinţate că pe terenul de vis-a-vis de Carrefour a fost instituit sechestru prin dispoziţia procurorului de caz de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Dispoziţia procurorului care instrumentează un dosar penal privind acest teren opreşte, momentan, punerea în posesie a Zoiei Rădulescu.

Teren cumpărat între timp de Gigi Alexa

Aşa cum arătam mai sus, terenul solicitat de Zoia Rădulescu avea deja proprietari. Titlurile au fost emise în 2000 pe numele familiilor Jarnea, Stănescu, Bulat, Terente, Stoian. Comisia Locală de Fond Funciar de la Constanţa a stabilit că aceştia sunt moştenitorii, la fel şi Comisia de Fond Funciar de la Prefectură, ambele comisii respingând ideea că moştenitoarea de la Kogălniceanu (cu acte în acest sens de la Comisia Locală Kogălniceanu) ar avea vreun drept la Constanţa. Însă, instanţa a stabilit altceva. Între timp însă, chiar înainte de a începe calvarul procesului prin care au fost contestate titlurile de proprietate, cele 5 familii enumerate mai sus au vândut terenurile care le-au fost retrocedate. Cumpărător: un singur om, care intuise, şi el, potenţialul zonei – Gigi Alexa.

„Am cumpărat terenurile în 2002. Însă doamna Zoia Rădulescu, prelevându-se de faptul că a fost secretar de stat la MAI, prin diferite metode, a vrut să beneficieze de acest teren. Efectiv a mutat terenul ei de la Kogălniceanu la Constanţa. Eu, în procesul în care a contestat titlurile de proprietate ale celor 5 familii de la care am cumpărat, am avut calitate de intervenient. Pe mine direct nu m-a dat în judecată. Iniţial, a pierdut. Dar în 2009 a introdus alte două acţiuni în instanţă. A renunţat la o acţiune, a rămas cu una, a câştigat, apoi a contestat actul de vânzare-cumpărare a terenului.

Ce mai, am pierdut terenul, şi asta numai în baza unei expertize extrajudicare pe care Zoia Rădulescu a depus-o la dosar. Instanţa nu a considerat că e necesar să întocmească o expertiză judiciară şi nici nu a permis celeilalte părţi să depună şi ea o expertiză”, declară Gigi Alexa. Potrivit acestuia, cele 5 familii care moşteniseră terenuri, şi de la care el a cumpărat ulterior, sunt oameni care efectiv au avut părinţi şi bunici în Constanţa, care locuiesc în Palazu Mare şi Tomis Nord. „Oamenii de la care am cumpărat sunt oameni ai căror bunici aveau terenuri agricole la ieşire din Constanţa, exact în zona unde s-a construit ulterior Carrefour”, a adăugat Alexa.

Dacă Rădulescu devine acum proprietar peste teren, ce se întâmplă cu pasajul de la Carrefour?

Interesant de precizat că, în momentul de faţă, pe o porţiune din terenul retrocedat în zona Carrefour a fost construit şi pasajul care duce spre hipermarket. Cu alte cuvinte, dacă Rădulescu intră până la urmă în posesia terenului, ce se va întâmpla? Administraţia sau Carrefour urmează să o despăgubească şi pe ea pentru bucăţica de teren utilizată? Pe această situaţie ipotetică, reprezentanţii Primăriei Constanţa nu au dorit să comenteze, însă, au precizat, pentru „Replica”: „Am fost înştiinţaţi că a fost instituit sechestru pe terenul respectiv”. Acelaşi lucru l-au declarat şi reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102