REPLICA ONLINE CONSTANTA

9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Constanţa este singurul oraş mare al României care nu are un anticariat

Constanţa este singurul oraş mare al României care nu are un anticariat

Replica API 21 februarie 2020 | 00:00 2780

O statististică ruşinoasă planează asupra locuitorilor oraşului de la malul mării: constănţenii ocupă printre ultimele locuri, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul de cărţi citite. E oare, un nou episod din seria “ce a fost mai întâi, oul sau găina ?”, sau teoria formelor fără fond nu prinde şi la noi, şi nu citim pentru că nu avem de unde?

Cert este că, fie că ne place sau nu, Constanţa mai atinge un record ruşinos: suntem singurul oraş mare al României care nu are un anticariat.

Trecutul cultural al Dobrogei pare învăluit într-o ceaţă groasă, densă, care încearcă să ne spele ruşinea, să mascheze o neputinţă sau o nepăsare colectivă. Cine ar fi trebuit să se ocupe de asta?

Replica a încercat să obţină o perspectivă obiectivă asupra acestui aspect de la o personalitate culturală a oraşului nostru, Doina Păuleanu care ne-a mărturisit că se loveşte de aceeaşi problemă atunci când îşi doreşte o carte, fiind nevoită să comande de la alte anticariate din ţară, la fel cum trebuie să facă toţi constănţenii iubitori de carte.

Tot Doina Păuleanu ne-a declarat că lipsa anticariatului ar putea fi explicată prin lipsa doritorilor, pe sistemul „unde nu-i cerere, nu-i nici ofertă”.

Totuşi, un anticariat cu preţuri accesibile şi cărţi pe gustul tuturor cititorilor, purtând parfum de tuş, de hârtie tipărită şi de poveşti ascunse între filele cărţilor, ar putea invita la lectură toate categoriile de cititori, de toate vârstele, îndepărtând stigmatul care planează asupra acestui subiect, şi reducând distanţa dintre om şi carte. Astfel, cititul constant şi susţinut, care în ţările dezvoltate este privit o normalitate, şi chiar o necesitate o vremurilor în care trăim, să nu mai fie considerat o excentricitate, un soi de rebeliune rezervată doar câtorva neînţeleşi.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
constanta marele oras cu cea mai mica cerere de cultura
1
0
in fata la tic-tac, e o femeie cu handicap care tine loc de anticariat. de asemenea, pe hol la auchan e un alt fel de anticariat, mai gratis.
3
0
Avem fagadau !!!
5
0
Constanta este singurul oras mare al Romaniei care nu are............... NIMIC!!!!
10
0
Da cine sa citeasca la Ct . Ca la noi la dealeri de droguri nu le trebuie carte , curvele si videochatistele nu citesc , nevestele de navigatori generatia noua stau mai mult pe city mall si la agatat in Loft ,iar muschiuletii de umbla prin sali de sport ei are muschi nu le mai trebuie carte . Uitati va cate firme care au cladiri de birouri in Cluj timisoara bucuresti chiar si iasi sau multinationale au venit in Ct , nici una ca noi traim din turism si iarba verde sau uscata bine macinata . Gradul Culturii constanteane se poate citi chiar si dupa gunoaiele aruncate direct pe strada ,
11
0
La ce ne trebuie anticariat o sa avem roata ca la londra
9
0
la constantza avem La lautari ce ne trebuie antecariat de asta?
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212