REPLICA ONLINE CONSTANTA

21° Constanța Mar., 21 Mai 2024
Anul XX Nr. 6736
21° Constanța Marți, 21 Mai 2024 Anul XX Nr. 6736
 

Constanța: impozitele și taxele locale, contestate în instanță!

Constanța: impozitele și taxele locale, contestate în instanță!

Replica API 12 ianuarie 2016 | 15:07 593

Impozitele și taxele locale, contestate în instanță! Mai exact, acțiunea a fost inițiată de către Patronatul ÎntreprinderilorPrivate Mici şi Mijlocii Constanţa împreună cu Baroul Constanţa, Ordinul Arhitecţilor din Constanţa, Camera Executorilor Judecătoreşti Constanţa, Asociaţia Medicilor de Famile „Tomis” Constanţa, acestea depunând o contestaţie în contencios administrativ prin care solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016.

"Considerăm că impozitele şi taxele stabilite nu ţin cont de realităţile economice şi sociale, astfel încât prin cotele de impozitare maxime stabilite prin Hotărâre în mod nejustificat, contrar expunerii de motive prezentate şi deci nelegal, Primăria Constanţa a ridicat la maximum valoarea impozitelor şi taxelor locale în dezavantajul contribuabilului. Primăria Constanţa nu a realizat nici o prezentare a nivelului impozitelor şi taxelor în comparaţie cel puţin cu anul 2015, şi nici un studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optând doar pentru aplicarea cotelor maximale, exclusiv în mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local", potrivit comunicatului de presă. De asemenea, Patronatul IMM Constanța consideră că, în cazul clădirilor nerezidențiale, valoarea impozabilă a crescut ca urmare a valorilor pe mp cu 6,5% conform dispoziţiilor art. 457 Cod Fiscal şi cu toate acestea, iar Primăria ar afirma că nu cunoaşte care va fi impactul asupra bugetului local. De asemenea, Codul Fiscal a mai introdus un nou impozit, dispoziţiile ar.t 458 – impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 -1,3% din valoarea acesteia. "Contrar intenţiilor declarate, administraţia locală a aplicat o cotă de 1,3% pe care a şi majorat-o ilegal cu 15,4%, cota finală de majorare fiind în realitate 1,5%. De asemenea, în cazul persoanelor juridice ce deţin clădiri rezidenţiale care, potrivit Codului Fiscal, au avut ca şi cotă de majorare între 0,08% şi 0,2%, administraţia locală a stabilit cota maximă de 0,2%. Referitor la impozitul pe terenuri, Primăria Municipiului Constanţa va obţine din acest an venituri suplimentare prin impozitarea terenurilor aflate sub construcţii, astfel făcându-se o dublă impozitare atât pentru clădire, cât şi pentru terenul care nu mai este uzitabil. În schimb, în ceea ce priveşte impozitul pe mijloace de transport, acesta a fost redus cu 50%, fără a avea avizul comisiei de specialitate nr. 2, Primăria dovedind lipsa de preocupare pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei", se mai arată în comunicatul de presă. „Considerăm că majorarea taxelor şi impozitelor locale instituite prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 duc la împovărarea fiscală a micilor întreprinzători, cu efecte devastatoare asupra activităţilor acestora şi, în mod special, a celor care vor să iniţieze un start-up. Nu este exclus, dacă impozitele şi taxele locale vor rămâne la acest nivel, să asistăm la reducerea numărului de firme active din mediul de afaceri constănţean cu efecte nebănuite asupra bugetului local”, a declarat preşedintele Patronatul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Constanţa, Iulian Gropoșilă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515