REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constanța riscă să rămână fără meseriași? Patronii acuză tinerii că fug de muncă!

Constanța riscă să rămână fără meseriași? Patronii acuză tinerii că fug de muncă!

Replica API 19 august 2017 | 00:00 703

Piața muncii din Constanța are nevoie urgentă de forță proaspătă de lucru. Patronii reclamă că tinerii preferă să plece peste hotare sau să lucreze doar trei luni pe litoral, ca ospătari ori cameriste, în loc să învețe meserii precum tâmplari sau mecanici auto. Generația Y, așa cum sunt catalogați generic tinerii născuți între 1980 - 2000 nu mai acceptă program prelungit de muncă, la un salariu minim pe economie.

Prestatorii de servicii din județul Constanța afirmă că se confruntă cu o situație dramatică: nu găsesc tineri dornici să învețe meserii consacrate. Cu o astfel de problemă se confruntă reprezentanții unei firme de mobilă din municipiul Constanța, care reclamă că riscă să rămână fără specialiști, dacă cei angajați acum vor ieși la pensie.

„Ne-au tot venit tineri de la școlile profesionale de profil, stau o lună, apoi pleacă, spun că e prea mult de muncă, că este greu. Am ajuns, în perioada de vară, cea mai solicitantă din an, să prelungim termenul de finalizare al comenzilor, în mare parte și pentru că avem oameni puțini. Iar dacă ies meseriașii la pensie, nu știm pe cine vom pune în loc! Nu vor tinerii să mai fie tâmplari”, ne-au reclamat angajații firmei de mobilă.

Aceeași reclamație, la adresa tinerei generații, o au și angajații unui service auto din Constanța. „Am fost pe la școlile auto din municipiu, să le propunem colaborări, pentru a îi aduce pe tineri să lucreze la noi. Ni s-a răspuns că tinerii nu sunt interesați de locuri de muncă pe plan local, cei mai mulți vor să devină ingineri și vor da la facultate, iar restul pleacă în străinătate”, au susținut reprezentanții service-ului auto, acuzând o lipsă acută de mecanici auto.

Și angajatorii au vina lor

Gheorghe Bușu, directorul Agenției Județene a Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, consideră că vina lipsei de forță proaspătă pe piața muncii, o poartă atât angajatorii, cât și tinerii. „De vină sunt și angajatorii. Pe de o parte, le oferă salarii minime pe economie, pe de altă parte, nu primesc fără experiență. Au tot informat, în întrunirile cu angajatorii, că au beneficii pentru orice tânăr pe care îl angajează prin noi. De exemplu, primesc 900 de lei pentru fiecare tânăr în parte. Nu sunt bani puțini.

Apoi, am făcut un apel către angajatori, solicitându-le să vină la noi, să ne spună în ce domenii au nevoie de forță de muncă, pentru a îi forma. Noi decidem ce cursuri de formare profesională organizăm în baza solicitărilor pe care le primim, în funcție de ce se cere pe piața de muncă. Dar dacă angajatorii doar se plâng prin presă, în loc să vină să depună documentație și să ne ceară forță calificată! În două luni, noi le calificăm forța de muncă”, a punctat directorul AJOFM Constanța.

Tinerii din Constanța preferă să plece în străinătate

Pe de altă parte, trebuie admis că o bună parte dintre cei formați la nivelul AJOFM aleg, după cursurile de formare profesională, să plece peste hotare. „Avem serii de câte 50 – 60 de cameriste, din care aproximativ 80% pleacă în străinătate. Nici nu avem cum să le obligăm să se angajeze în țară”, a mai declarat Gheorghe Bușu.

Un alt factor care contribuie la deficiențele de pe piața muncii este reprezentat de comunicarea deficitară cu școlile de profil.

„Mergem prin școlile și liceele profesionale, dar la discuțiile cu elevii, sunt prezenți doar 20 – 30% dintre ei. Acestea sunt școlile care produc forță calificată și sunt dezamagit de faptul că avem o comunicare eficientă cu tinerii, pentru a îi informa cu privire la opțiunile pe care le au”, a adăugat reprezentantul AJOFM Constanța.

Tinerii sunt interesați, în schimb, să obțină șomajul după ce absolvă școala. Și la acest capitol, însă, sunt probleme, din cauza documentației. „Avem probleme, pentru că școlile nu le eliberează la timp adeverințele de absolvent. Potrivit legii, tinerii absolvenți trebuie să vină la noi, pentru a obține șomajul pe șase luni, în termen de 60 de zile de la absolvire, cu adeverința respectivă. Dar pentru că primesc actul respectiv la timp, 60% dintre tineri se pierd pe drum. Nu mai primesc șomajul, îi punem doar în baza de date”, a mai afirmat Gheorghe Bușu.

Potrivit celei mai recente statistici realizate de Eurostat, biroul de statistică a Uniunii Europene, la nivelul României, aproape unul din șase tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, adică 376.000 de persoane, nu sunt nici elevi și nici nu lucrează.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu fug de munca,fug acolo unde munca se plateste mai bine. Multi isi deschid afaceri cu scopul prestabilit de a se imbogati rapid,inclusiv prin plata la cel mai mic nivel a fortei de munca. Toti vor masini scumpe,case super,bani de plimbareli si chefuri,totul cat mai rapid. Ce sa vezi,tinerii nu au obligatia sa fie sclavii nimanui si daca au abilitati,pregatire,de ce sa nu traiasca mai bine? Toti vor sacrificii de la altii,sa munceasca lumea daca se poate voluntar. Ia flit!
12
1
a dat portite ptr angajatori sa i plateasca la 2 ore sa le dea minim pe economie nu vom mai gasi muncitori.Nici constiinta de oameni cinstiti si loiali nu vom mai gasi.Scolile profesionale de meseriasi s au inchis ptr a forma muncitori specialisti,armata nu se face sa i disciplinam pe oameni.Sa inteles gresit acest minim pe economie.Minim pe economie se da unui muncitor necalificat iar ptr unul calificat ar trebui sa fie alta grila de salarizare.
12
1
Citesti comentariile si te ingrozesti!!!... o tara distrusa de pomeni electorale si de o legislatie care incurajaza infractionalitatea... o gramada de cocalari neinformati care nu se dau jos din pat decat pentru 150 de lei pe zi... Bravo natiune halal sa-ti fie! Acestia sunt cei ce produc plus valoarea!!!... Sa rasune manelele si sa spargem o samanta la scara blocului... caterinca sa fie... vedem noi cum ne invartim... ce dracu murim noi de foame?... nu ne lasa statul... vedeti-va de treaba... are cine sa munceasca pentru noi!
11
6
Munca nu e ptr tinerii din orasul - mahala constanta ..ei au alte preocupari ..sunt lenesi ..trandavi ..analfabeti cu carte ...le place sa traiasca pe spinarea altor romani care muncesc si le platesc ajutorul de somaj si ajut social etc ..armata nu ..treb biciuiti si pusi la munca fizica grea ..asta ptr a se forma etc. nicaieri nu intalnesti atati paraziti si putoti ca in constanta ..
11
5
Nu lucrati ptr oricine....iar cu traitu cu cit tine munca in sezon nu prea tine din cauza ca la pensie vei lua pensie de sezon ....asa ca dragiilor puneti mina si munciti.Am intilnit constanteni si in vest ....la o parte nu le placea munca....la pensie din ce veti trai???!!!
5
5
Nu se mai face scoala de meseri nici armata . Acun lea ramas timp sa umble pe strazi si sa se drog
6
4
Un patron doreste ca dupa un sezon turistic, adica 2-3 luni sa faca suficienti bani sa traiasca pana la sezonul urmator, dar angajatii lui au aceeasi posibilitate? Sa munceasca o vara intreaga si sa-si permita sa traiasca pana la sezonul urmator? Nu este cazul sa viseze la sclavi filipinezi sau vietnamezi, aia insa nu rezista peste iarna si in afara de asta si ei trebuie sa manance, le trebuie haine si un acoperis deasupra capului. Vom avea un turism performant doar atunci cand vor renunta la lacomie.
6
0
Lasa Papu ...cate o sutica de la fiecare , somer e mai dulce ...painea ! Munca grea la Icil si DCA ... cum nu mai avem ... AJOFM ... e mai banoasa ! Bravo tie ... daca mocanii nu le are cu combinatiile tot aua...
4
3
Sigur ca daaa. Salariu de mizerie, program non stop si sa faci si de toate... intocmai si la timp. Toti patronii vor sa se imbogateasca peste noapte. Sa mareasca salariile si sa ridice standardele la cele din vest si apoi vor avea si muncitori. Altfel...falimentul baieti. Trageti heblul si duceti-va acasa.
9
3
Ce pwla calului cereti ba atatia bani la salariu ca nici nu aveti unde sa-i cheltuiti.Nu mai zbierati la angajatori ca si pe ei i-a furat altii ca voi
3
11
Sa dea lege guvernu sa nu se mai tolereze boschetareala care nu intra la munca sal bage la zbarna auzi zfrentele dracu vrea minim un milion jumate pa zi pai bai laturilor io la banii aia mai dau un milion la stat plus chirie plus curent plus spagi la rar plus spagi la anaf si la mediu plus ca banii de la asigurari ai iau la 6 luni si ami taie din iei futuva an gura da zdrente care visati salari de spania italia si franta mergeti acolo sa dormiti la bordura si sa mancati dan tombiroane
2
20
nu fug de munca ,,sunt platiti prost,,,ati auzit jigodiilor.
11
9
Fug , pentru ca le oferiti SALARII de MIZERIE si conditii de LUCRU la fel ,nimeni nu investeste ,vor sa produca bani in conditi mizere..priviti un service sau o tamplarie conditi ca acum 100 de ani...salariul mic..pe cine credeti voi ca atrage...Incercati sa intelegeti..nu mai merge ,ca in perioada comunista...schimbati- va mentalitatile...oameni vor bani conditi decente de lucru ,darPatroni in ROMANIA..NU ofera salarii mari si conditii decente de lucru..muncesc oameni pentru ei 12 ore pe zi, si ei figureaza cu 8 ore ,in caldura si frig..cu echipamente si scule expirate..Rusine .....
18
5
decat sa ingras moldoveni scursuri de la canal ,mai bine aduc muncitori din asia cu salariul fix nu la procent
10
16
Care meseriasi angajati? 90 din 100 sunt oricum niste Dorei buni de nimic, putori care n-ar pune mana sa invete sa faca ceva ca lumea nici platiti. Patroni varza, meseriasi varza, paguba-n ciuperci.
8
12
Dati salarii platiti nu va bateti joc de oameni ca dasta nu vin la voi toti sunteti pusi pe jegmaneala incepand cu statu si continund cu patronii ...
14
3
Nici eu nu ma dau jos din pat decat pentru 150 de lei in sus m-ai bine stau in somaj pentru salari mici nu se merita sa muncesti am facut si liceu si tot degeaba degeaba anveti atata prin scoli ori cum bine nu v-a fii in romania
13
7
Tineri ca mine nu vrea sa muncesaca pentru ca salarile sant mici degeaba faci scoli multe
8
13
Romania s-a grabit sa aduca preturile de afara,nu si eficientizarea sistemelor de lucru,tehnologizarea,adaptarea la economiile europene.Tinerii si nu numai,sunt pe deplin indreptatiti sa plece acolo unde sunt platiti mai decent,cu toata suferinta ce apare prin plecarea din tara.
17
2
Ducetiva la Flora in Mamaia vedeti ca muncim si salarile nu s au dat dupa data de 10 avem banci de platit astia merita sa stai la iei si faci de toate din lipsa de personal
16
0
Patronii stiu de ce pleaca angajatii.dau salariu minim si vor sa munceasca non stop daca se poate.doar stiu sa exploateze .niste nenorociti
21
2
Angajatorii trebuie sa constietizeze ca doar cu munca angajatiilor pot face treaba. Fama mana de lucru esti faliment. Nu importarea de mana ieftina de lucru e solutia. Vrei profit ? Ai grija de oameni!
32
2
Patronii sunt exploatatori inumani,de aceea nu gasesc forta de munca.Salariul minim pe economie,pentru un specialist?Si sa mai lucreze si ore suplimentare neplatite?Sper sa dati faliment cat mai rapid,sa ajungeti si voi sa va castigati painea fiind sluga la altul,sa vedeti,e bine?
28
3
contractul de munca de 1,2,4 ore...Si daca muncitorul este angajat cu norma de 2 ore cati ani ii trebuie sa iasa la pensie?.Deci statul roman concura la golaneala.Sa nu se mai faca contracte de munca partiale de 2 ore decat in cazul cand acesta mai are un contract de baza de 8 ore.
28
0
pana cand patronii nu vor respecta munca muncitorului si pe muncitor in sine, acestia nu au nici un motiv sa lucreze pana la epuizare pe un salariu de mizerie ptr care la pensie, daca va da dzeu si va ajunge, nu va obtine decat doi bani. Decizia de a pleca la munca in strainatate, cand cunosti o mesirie, este singura solutie de a-ti putea intretine familia, ca apoi sa-ti tragi familia dupa tine acolo. Acsa sa devina locul in care, o data pe an , in vacanta , sa vii sa-ti vizitezi neamurile si locurile natale. Asta ati dorit , asta ati obtinut. Muncitorii cu doi lei iar voi inclusiv parlamenta
19
3
adevarul asta-i tineri de azi nu le place munca iar pt angajarile pe litoral ospatari barmani sa fire obligati sa angajeze numai calificati cum era inainte nu il ei dupa strada si-l faci ospatar si ne plangem de ce nu merge turismul pai cum sa mearga cand nu stiu sa-si faca meseria cum trebuie inainte de 89 se angajau necalificati in meserie dar lucrau ca ajutori de ospatari acum daca merge un ospatar calificat intre 30-40ani si una de 18-20 de fara calificare o angajeaza pe ea patronul veea mai degraba sa arate bine decat servicii ca lumea unde sunt vremurile in care se calificau ospatariie e
13
2
Motivatii sa lucreze,sa nu plece.
15
2
DE CE NU APARA DREPTURILE MUNCITORULUI ROMAN? CATE AMENZI S-AU DAT PE LITORAL PE MUNCA LA NEGRU SAU PE PROTECTIA MUNCII? APROAPE DE 0%; DOMNUL DIRECTOR BECHEANU, BOLA SI PLESU O ARD IN CONCEDII PRELUNGITE DE ODIHNA;POATE AUDE SI CINEVA DE LA ITM CTA SI IESE CU UN COMUNICAT DE PRESA CU ACTIVITATEA INSPECTORILOR PE LITORAL IN CELE 2 LUNI DE VARA!DAR NU CREDEM ASA CEVA!
15
6
Foarte bine ca tinerii nu se angajeaza. Patronii ofera salarii de mizerie. Minim pe economie nu este un salariu cu care sa traiesti.
24
5
Puneti mana si faceri plata,bai labagiilor!Eu la negru,sau la alb,fara 150 de ron pe zi ,nici nu m-a dau jos din pat!
25
6
Asa este acesti jegosi ar dori sa iti rupa spatele cu munca si sa nu te plateasca.Sa munceasca ei si familia lor pe banii care ai da .Muie la toate jegurile care se cred dumnezeu .
18
3
Nu vor doar sa haleasca, vor sa se imbogateasca rapid pe spinarea unor tineri care inca locuiesc cu parinti si au nevoie de un ban in buzunar, niste cretini care vor sa profite la maxim pe spatele unor tineri abia iesiti de pe bancile scolii si profita de ei si de tineretea lor.
20
2
Bv Nae, ai dreptate, sa ne cacam pe Bucovala si alte jeguri de patroni. Vor doar sa haleasca, la angajati sa lecdea pula in brate si sa mai si yraiasca inca 10 luni din salariul pe 2 luni lucrate cate 20 de ore pe zi. Cat de curand or sa fie nevoiti sa aduca muncitori din Filipine, India, etc. Multa muie!
22
6
Lacomia patronilor nu cunoaste margini, ar vrea sa-l puna pe bietul angajat sa lucreze non stop si sa-i arunce un salariu de mizerie in timp ce el pute de bani si aroganta, hai sictir!
34
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218