REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.5° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Constanţa se află pe locul al treilea în topul judeţelor din România cu cele mai multe debranşări

Constanţa se află pe locul al treilea în topul judeţelor din România cu cele mai multe debranşări

Replica API 16 martie 2015 | 22:27 240

Peste 2.500 de familii au optat anul trecut pentru un sistem individual de încălzire

Peste 2.500 de familii au optat anul trecut pentru un sistem individual de încălzire

Constanţa se află pe locul al treilea în topul judeţelor din România cu cele mai multe debranşări de la sistemul centralizat de încălzire în 2014, peste 2.500 de familii optând pentru un sistem individual de încălzire a locuinţei, poltrivit unor analize. „Ultimii ani au adus debranşări masive de la sistemul centralizat de încălzire din judeţul Constanţa. Astfel, în ultimii 5 ani, începând cu luna ianuarie 2010 şi până în decembrie 2014, peste 7.000 de familii au optat pentru un sistem individual de încălzire. Din acest total, numai anul trecut au fost realizate peste 2.500 de debranşări, cu aproape 30% mai multe faţă de anul 2013", a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România, liderul pieţei de profil. Acesta a subliniat, de asemenea, că din numărul total de debranşări raportate în 2014 în întreg judeţul, Municipiul Constanţa reprezintă o pondere de 70%. Astfel, peste 1.700 de familii din acest oraş au optat pentru deconectarea de la RADET anul trecut. Raportat la situaţia din ultimii 12 ani arată că, din 2002 şi până în 2014, circa 15% dintre apartamentele branşate la sistemul centralizat de încălzire din judeţul Constanţa au fost debranşate. Astfel, dacă, în 2002, CET-urile locale aveau peste 118.900 de abonaţi, la finele lui 2014 doar 104.100 se mai regăsesc pe listele de clienţi, potrivit datelor ANRSC. Analizele mai arată că, deşi în multe alte judeţe din ţară debranşările au fost peste 80% sau chiar de 100%, în Constanţa procentul este mai scăzut deoarece infrastructura reţelei de gaze s-a extins doar în ultimii ani şi, până în acest moment, cea mai mare parte a familiilor nu aveau alternativă la sistemul centralizat. „Principalele cauze ce au determinat tot mai multe familii din judeţ să opteze pentru debranşare au fost creşterea preţului la energia termică din ultimii 5 ani, problemele CET-urilor şi facturile mari”, a mai spus Cătălin Drăguleanu. Acesta a subliniat că, potrivit datelor ANRSC, circa 80% din totalul locuinţelor branşate la CET-uri sunt din Municipiul Constanţa, astfel locuitorii din acest oraş sunt cei mai afectaţi de problemele enumerate. În ceea ce priveşte preţul Gcal, ultimii 5 ani au adus creşteri importante mai ales pentru locuitorii din Constanţa. Astfel, în 2009 preţul de facturare al Gcal către populaţie era de 119 de lei, însă la finele lui 2014 aceasta a ajuns la 360 de lei, fiind astfel raporată o creştere cu peste 200%. „Cu toate că în iarna aceasta municipalitatea a luat decizia de a mări subvenţia şi a scădea preţul de facturare al Gcal la 310 lei, tot se poate observa o creştere cu 160% faţă de 2009”, a mai spus reprezentantul companiei. Cătălin Drăguleanu a subliniat, de asemenea, că informaţiile din piaţă arată că tot mai mulţi constănţeni preferă să aleagă instalarea unei centrale termice pe gaz, motiv ce a dus la o creştere a cererilor privind branşarea la reţeaua de gaz.

Investiţia în centrala termică poate fi recuperată în 3ani

“Situaţia din judeţ, dar mai ales din Municipiul Constanţa, ne determină să previzionăm o creştere tot mai mare a debranşărilor. În plus, tot mai multe persoane au început să înţeleagă beneficiile instalării unui sistem propriu de încălzire. Astfel, dincolo de confortul adus de un astfel de sistem şi de posibilitatea de a avea control asupra perioadelor în care se doreşte încălzirea locuinţei, reducerea costurilor este cea mai importantă”, a mai spus Drăguleanu. Potrivit afirmaţiilor sale, investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică pe gaz este cuprinsă între 6.600 - 8.000 lei, diferind în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj), sau de modelul de echipamente alese. În plus, o economie reală la factura de gaz poate fi realizată prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de până la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de până la 35% în comparaţie cu o centrală convenţională. Acest tip de centrală reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură, fiind mult mai performantă comparativ cu un model de centrală convenţională.„În funcţie de tipul de centrală ales – convenţională sau în condensare – investiţia, în cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafaţă de 60 mp în Constanţa, poate fi recuperată în cca. 3 ani, în condiţiile menţinerii costului actual al Gcal furnizate de RADET”, a subliniat Drăguleanu.

Ce economii aduce pentru un constănţean instalarea unei centrale termice?

În ceea ce priveşte reducerea costurilor lunare, centrala termică pe gaz este în acest moment cea mai ieftină alternativă. Astfel, dacă pentru gigacaloria primită de la RADET un constănţean plăteşte 310 lei, iar pentru cea produsă de o centrală termică electrică - 553 de lei, în cazul unei centrale termice pe gaz costul ajunge la doar 175 de lei. Astfel, potrivit calculelor Ariston, un constănţean ce a ales debranşarea unui apartament de 2 camere (60mp) poate economisi într-un an, la plata facturilor, peste 1.600 lei dacă alege instalarea unei centrale termice pe gaz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272