REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Mar., 14 Mai 2024
Anul XX Nr. 6729
6.5° Constanța Marți, 14 Mai 2024 Anul XX Nr. 6729
 

Constanţa, sufletul şi casa scriitoarei Cella Serghi!

Constanţa, sufletul şi casa scriitoarei Cella Serghi!

Replica API 20 februarie 2020 | 00:00 2221

Romanciera mării, Cella Serghi, este una dintre cele mai apreciate şi iubite personalităţi ale culturii constănţene, al cărei roman de mare succes, “Pânza de păianjen”, a consacrat-o în inimile iubitorilor de proză românească.

A crescut la doi paşi de mare, pe care a iubit-o cu toată fiinţa, şi de al cărei dor s-a lăsat cuprinsă de câte ori era departe, scriind despre ea şi elogiindu-i frumuseţea.

S-a născut şi a crescut pe strada Mării, într-o casă învecinată cu palatul prinţului Mihai Şuţu, la 22 octombrie 1907, în familia Marcoff, preluând numele Serghi de la bunic. Avea o frumuseţe clasică, pe care o împletea cu sensibilitatea de scriitoare, şi care îi conferea un aer boem, fiind o femeie foarte apreciată a veacului trecut.

A studiat Dreptul, şi a profesat o vreme ca avocat, însă pasiunea pentru scris i-a fost insuflată, fără îndoială, de marele Camil Petrescu, pentru care a nutrit o iubire arzătoare, rămasă neîmpărtăşită, şi cu care, prin scris, Cella a dorit să stabilească o punte de comunicare doar a lor, asemenea unui limbaj unic, vorbit doar de îndrăgostiţi.

În primul ei roman, „Pânza de păianjen“, publicat 1937, Cella i-a dedicat mentorului ei următoarele: „Lui Camil Petrescu, pentru că m-a învăţat că scrisul înseamnă muncă, muncă grea, amară, disperată, pentru că m-a învăţat ce înseamnă conştiinciozitatea în scris, prin exemplul cărţilor sale. M-a învăţat să ocolesc ce-i facil, să caut întotdeauna calea cea mai grea. M-a îndemnat zi de zi să scriu cartea asta, să renunţ la tot ce era în afara ei, să fiu disciplinată şi răbdătoare, muncitoare. Îi datorez tot... Fiindcă fără ce m-a învăţat el, însuşirile mele s-ar fi risipit şi această carte n-ar fi existat“.

orientromanesc.ro

Cella Serghi a încetat din viaţă în data de 19 septembrie 1992, la Bucureşti.

Casa în care a crescut, şi a învăţat să iubească oraşul de la malul mării, i-a rămas mărturie, printr-o plăcuţă care ne aminteşte ca a aparţinut Cellei, şi care pare că invită trecătorii să privească marea, din acelaşi loc din capătul străzii Mării, din spatelei Vilei Şuţu.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407