REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constanța va avea, în sfârșit, un adăpost pentru oamenii străzii deschis în permanență!

Constanța va avea, în sfârșit, un adăpost pentru oamenii străzii deschis în permanență!

Replica API 27 februarie 2018 | 21:42 1039

Constanța va avea, în sfârșit, un adăpost permanent pentru oamenii străzii. Nu unul improvizat în ce spații sunt disponibile, pe care autoritățile îl activează în timpul celor mai geroase zile de iarnă – cum s-a întâmplat și zilele acestea, după instaurarea codului portocaliu de ger și ninsoare! – ci unul care va fi deschis pe tot parcursul anului, unde oamenii străzii vor primi, pe lângă un pat, o masă caldă și posibilitatea să facă o baie, și consiliere psihologică și ajutor pentru a-și pune viața în ordine.

De ani buni, medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța au tot atras atenția autorităților că trebuie făcut ceva pentru oamenii străzii. Adică o instituție, un centru sau un adăpost unde oamenii care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns să-și trăiască viața pe stradă, să primească sprijinul de care au nevoie. O instituție unde să fie adăpostiți, după ce sunt luați de ambulanțe, la solicitarea cetățenilor de bine. De fiecare dată, sunt duși la Urgența Spitalului Județean Constanța unde rămân până se întremează, deși, de multe ori, nu au probleme medicale.

Pentru zilele geroase de iarnă, când meteorologii emit coduri de avertizare, s-au găsit soluții. De exemplu, la Constanța este „activat” adăpostul pentru oamenii străzii de pe Șos. Mangaliei, situat la demisolul unui club de pensionari, cu o capacitate de 20 de paturi, sală de mese și grup sanitar, unde oamenii aceștia primesc, pe lângă un acoperiș sub care să se adăpostească, și mese calde, posibilitatea de a face baie și un rând curat de haine. Dar acest adăpost funcționează doar în timpul zilelor geroase. Ce se întâmplă în restul anului?

Adăpostul va funcționa într-o clădire renovată din Faleză Nord

De anul acesta, Constanța va avea un Adăpost pentru oamenii străzii, care va funcționa permanent. Adăpostul urmează să fie administrat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, într-o clădire direcției, în 2003, de ARAS. Clădirea este situată pe strada Dorobanți, în cartierul Faleză Nord și, pentru a putea deveni funcțională, a fost supusă unui amplu proces de reabilitare. Concret, potrivit reprezentanților DGASPC Constanța, a fost supraetajată (astfel încât în prezent are și un etaj), interiorul a fost reconfigurat și reamenajat și au fost realizate reparații capitale. Costul total al lucrărilor se ridică la 684.200 lei, bani alocați exclusiv de către Consiliul Județean Constanța.

În prezent, se lucrează la racordările la apă și canal, racordările la gaze fiind realizate deja. Lucrările de reabilitare sunt estimate a fi încheiate la sfârșitul lunii aprilie a.c..

Clădirea urmează să aibă 10 locuri și va deservi întreg județul Constanța. „Adăpostul va avea activitate permanentă și va oferi servicii de cazare pe timpul nopții, posibilitatea ca persoanele fără adăpost să facă baie, să primească haine de schimb, hrană, respectiv cina și micul dejun, dar și consiliere psihologică. Prin acest adăpost, venim în completarea serviciilor oferite e autoritățile locale. Adăpostul va fi pentru adulți, pentru copii funcționează deja Adăpostul de zi și de noapte pentru Copii, de pe strada Decebal”, ne-a precizat Petre Dinică, directorul executiv DGASPC Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La 10 locuri daca suntt 11 posturi bugetate pt.deservire nu e rentabil !
0
0
are numai 10 locuri,sa intelegem ca sunt numai 10 boschetari???mirama-s tata-i plina de boschetari..asta-i gluma...ce sa faci cu 10 locuri,cand ei bantuie cu sutele zi si noapte pe strazi??
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614