REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Constanța va avea nave și elicoptere pentru salvare pe mare! Anunțul făcut de Raed Arafat

Constanța va avea nave și elicoptere pentru salvare pe mare! Anunțul făcut de Raed Arafat

Replica API 30 ianuarie 2018 | 23:04 325

Unul dintre cele mai importante aspecte punctate în cadrul ședinței de bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” de luni, 29 ianuarie, face referire la achiziția de nava pentru efectuarea de salvare și stingere pe mare. Desigur, acest lucru se va întâmpla în aproximativ 2-3 ani, căci durează fabricarea navei. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat Raed Arafat, invitat special la Constanța.

„Aici vorbim, în mod deosebit, de o navă mai mare de stingere, de căutare-salvare. Poate va avea și anumite aspecte pe partea de limitare a poluării. Și vorbim de un număr de patru nave mai mici pentru Deltă și Dunăre. Navele vor avea capacitate de stingere ca nave de pompieri, pentru că sunt și alte nave care au câte un tun sau două de stingere, dar aici vorbim de nave specializate de stingere și de căutare salvare în condiții speciale. Asta nu e o noutate pentru pompieri. Pompierii au avut nave prin anii 1980. Noi doar refacem ce a fost cândva. O navă din momentul în care se termină licitația și până la livrare durează. Fabricarea unei nave de acest tip durează. Aici vorbim de 2, până la 3 ani, până vom vedea nava maritimă pe mare. Navele fluviale sunt mai rapid de realizat – poate în doi ani de zile”, punctează secretarul de stat.

De asemenea, urmează a fi achiziționate și elicoptere grele, două dintre ele urmând să ajungă la Constanța. Acestea vor fi achiziționate din bugetul aprobat de 600 de milioane de lei, votat prin ordonanță de guvern.

„Asta este unul din proiectele pe care le avem în cadrul celor 600 de milioane. Într-adevăr sunt 170 de milioane alocate Aviației, din MAI. Aici sunt incluse 5-6 elicoptere grele și 4 elicoptere de salvare montană. Cele care sunt pentru salvare montană vor acoperi tot lanțul muntos – amplasări probabil pe zona Brașov, Petroșani și Suceava – ca să se acopere absolut tot lanțul muntos. Elicoptere grele vor avea ca misiune salvare-căutare în condiții meteo grele. Ce înseamnă că vor avea dotări speciale în acest sens. Vor avea și capabilitatea de transport multiple victime și capabilitate de stingere incendii. Asta este multi-rol, cum spunem – cele trei roluri speciale ale acestora. Bineînțeles, vorbim de 2 care vor avea capabilitatea de salvare de pe mare. Deci asta este ce planificăm la acest moment. Specificațiile sunt finalizate de colegii de la Aviație. Urmează să se deruleze licitația. Elicopterele din momentul în care se finalizează licitația și se semnează, timpul de livrare o să fie de până la 18 luni. Deci, aproximativ 2 ani de zile”, a declarat Raed Arafat.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este vorba de milioane de euro. La nivelul tuturor unitatilor din IGSU.
0
0
normal ,ca vin sirienii lui pe mare
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212