REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constănţean bolnav de cancer, lăsat să moară pentru că nu-şi mai permite achiziţia tratamentului care este vital!

Constănţean bolnav de cancer, lăsat să moară pentru că nu-şi mai permite achiziţia tratamentului care este vital!

Replica API 11 iunie 2019 | 16:13 717

Prima instanţă îi dăduse câştig de cauză!

Prima instanţă îi dăduse câştig de cauză!

Lupta cu statul pentru propria viaţă! Singura speranță de viață a unui constănţean bolnav de cancer este aceea de a-i fi administrat un anumit tratament al cărui cost este exorbitant. Adrian M. se află în situaţia de a nu-și permite suportarea costurilor de achiziție ale tratamentului prescris de către medicul oncolog pe o perioadă de şase luni, costuri care sar de 200.000 lei. Din anul 2013, de când a fost, prima dată, diagnosticat cu cancer, a investit financiar foarte mult, însă soarta l-a mai supus la alte două încercări, la fel de grele, pentru care a cheltuit la fel de mult. Acum, nu-şi mai permite achiziţionarea...dreptului la viaţă şi a cerut sprijinul statuilui. Pe care nu l-a primit, aşa că s-a decis să solicită sprijinul judecătorilor. O instanţă i-a dat câştig de cauză, alta, care s-a pronunţat definitiv, nu a mai fost de partea lui. Aşa că statul nu-i va asigura tratamentul în mod gratuit, tratament care este vital.

Constănţeanul a solicitat Judecătoriei Constanţa, la începutul anului, să dispună, pe calea ordonanței președințiale, în contradictoriu cu Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, Agentia Natională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale obligarea acestora la asigurarea, în mod gratuit, a tratamentului cu medicamentul regorafenib (având denumirea comercială Stivagra), astfel cum a fost prescris de medicul oncolog, pe o perioadă de 6 luni. Instanţa a admis cererea constănţeanului, în sensul că au fost obligate pârâtele la asigurarea către reclamant, în mod gratuit a tratamentului cu medicamentul regorafenib (denumire comercială Stivagra), astfel cum a fost prescris de medicul oncolog, pe o perioadă de 6 luni, începând cu data formulării prezentei acțiuni. Decizia pronunţată în februarie a.c., chiar dacă nu a fost definitivă, a fost executorie. Chiar şi aşa, părţile pârâte nu au demarat procedurile pentru respectarea deciziei, însă au formulat recurs rapid împotriva deciziei instanţei de fond. Culmea, Tribunalul a admis recursul instituţiilor, în sensul că a respins cererea reclamantului. Decizia este definitivă, aşa că bolnavul este nevoit să caute alte surse pentru a-şi achiziţiona tratamentul. În caz contrar, îşi va pierde viaţa.

Lovitură după lovitură!

Adrian A. a fost diagnosticat cu cancer la intestinul subţire în 2013, fiind supus unei intervenții chirurgicale, ocazie cu care s-a constatat tumora voluminoasă, circa 20/15 cm. În cadrul acestei intervenții chirurgicale s -a practicat excizia tumorii. Ulterior, în cursul anului 2015, a fost diagnosticat cu metastază hepatică de tumoră stomacală gastrointestinală (GIST), KIT pozitivă (determinat IHC), fibrolipom, chist epidermal, intervenindu-se, din nou, chirurgical. În cadrul intervenției chirurgicale, s-a practicat visceroliza extinsă a întregului intestin subțire și mobilizarea ficatului, metastazectomie hepatică, excizia tomoretelor subcutanate. În cursul lunii noiembrie 2015, a fost internat, din nou, la spital, ca urmare a apariției, la examinarea PET CT, a unei formațiuni tumorale la nivelul peretului abdominal, ocazie cu care a fast efectuată o noua intervenție chirurgicală, o visceroliză dificilă, fiind identificat un granulom parietal pe corp, recomandarea la externare fiind de tratament în rețeaua oncologică. Deși i-a fost administrat tratamentul medical prescris de medical oncolog, respectând, în totalitate, restricțiile și indicațiile impuse, boala cu care a fost diagnosticat nu s-a vindecat / ameliorat ci, dimpotrivă, aceasta a progresat. Medicul oncolog a subliniat că nu există în momentul de față un studiu clinic în desfășurare în țară pentru aceasta formă de boală, astfel că singurul tratament ce este recomandat este cel cu regorafenib, având denumirea comercială stivagra.

A fost nevoit să-şi procure prin mijloace proprii și pe cheltuiala proprie medicamntul, în limita posibilităților financiare ce i-au mai rămas în urma luptei îndelungate pe care a dus-o cu această boală. Pe cale de consecință, urmare eforturilor financiare pe care le-a depus, atât în nume personal, cât și în numele membrilor familiei sale, nu a reușit decât să-și procure tratamentul necesar pentru o cură de 28 de zile, fiind lipsit de posibilități financiare pentru a achiziționa următoarele cure prescrise de medic.

Prețul acestui medicament fiind de 19.573,13 lei. Cu alte cuvinte, prețul tratamentului pentru 6 luni cu stivagra este de peste 234.877 lei .

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca era vorba de vreunul ca Arsinel,poate se mai gasea ceva...
13
2
ne meritam soarta- ciuma rosie nu se preda, a mai ramas cate ceva de furat- si, mai nou, prefera doi- trei ani de puscarie- de lux- si raman cu tot ce au furat
10
7
Escule tot prost esti,eu judecator am hotarat ca acest om trebuie sa moara,i-am taiat banii de medicamente.Fac ce vreau si daca pe Dragnea ala care vroia sa ne mai traga la raspundere pentru hotarari contrare legii ,l-am bagat la parnaie ,un simplu amarestean ce o sa-mi faca, cand sute de mii de prosti ca tine lupta ca eu sa fac ce vrea muschiul meu in sala de sedinta fara nicio remuscare!.Bine ca nu te doare prostia alfel ai incepe sa gandesti ! PSD doar cu numele conduce,eu si ceilati din umbra conducem cu adevarat Romania
9
2
Judecatorule. Ce treaba are arestarea lui Dragnea cu bolnavi de cancer care mor cu zile din cauza tratamentului scump pentru ca omul asta nu e primul si inca ceva chiar daca PSDisti au capul in puscarie tot ei conduc Romania asta daca nu stiai.
3
12
Fiecare cancer are alt tratament. Din pacate, anumite medicamente nu sunt furnizate de stat pentru ca sunt scumpe. Ca si acest caz, un tip rar de cancer. Statului psdist i se rupe. Cancerul pulmonar e intre primele 3 ca incidenta. Tatamentul e gratuit,dar nu cu scheme de ultima generatie.
6
2
Eu am avut in familie , un caz de cancer pulmonar! Am aut tratament de la oncolog gratuit. Va rog, sa nu mai dezinformati poporul!Lasati politica, cand este vorba de sanatate.
4
1
nu voi pensionarii ati votat psd, ei sa aiba grija de voi
4
8
sa platiti voi sclavetilor,l-am pus pe Dragnea cu botul pe labe si pe altii,am distrus Romania cu hotararile noastre,facem politie politica si acum sa ne impiedicam de tratamentul unui nenorocit de roman bolnav ,cand banii de tratament pot intra in pensiile si salariile noastre.Constiinta nu avem dar raspundem in fata ei, cat despre D-zeu, nu ne bate cu batul!
12
2
Auzi, sa respinga cererea pentru dreptul la viata. Halal judecatori !!! Am ramas fara cuvinte! Sper ca cei vinovati sa plateasca !!! Rusine judecatorilor !!!
20
1
stai sa vina guvernul monstruoasa coalitie cu Sica, buie marna si sa vezi atunci reduceri si taieri, inchideri de spitale, medicamente scoase de pe listele de compensate ca deh, am castigat alegerile si trebuie sa trecem la supt de la buget !Ultima oferta de PM basanaul afirmatie labe 1 tv,hai sa ne kisham in freza !
12
5
Ptr a salva o viata tara e datoare sa faca tot ce se poate ---dar Rominia nu da 2 bani pe oameni---o tara de nimic
13
4
Pentru ce platim contributiile la sanatate ? Stie cineva ?
13
2
Luati si gustati democratie si capitalism pe paine va pupa tata Antonescu nationalsocialism
13
1
Sunt mii de bolnavi in astfel de situatii insa, terapiile noi care nu si-au dovedit eficienta, in schimb au preturi exorbitante, nu pot fi decontate de niciun stat din lumea asta. O astfel de decontare ar insemna ca statul sa finanteze studiile unor producatori de medicamente straini, pentru ca daca statul deconteaza unui pacient, corect ar fi sa le deconteze si celorlalti care nu apeleaza nici la instante nici la presa pentru a obtine tratamentul "vital" si care aleg sa se trateze apeland la terapii consacrate, implicit si decontate. Cam asa stau lucrurile in toata lumea nu numai in Romania.
19
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108