REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Constănțeanca Arzu Salim a obținut cea mai mare notă din țară la Rezidențiat!

Constănțeanca Arzu Salim a obținut cea mai mare notă din țară la Rezidențiat!

Natalia PĂUN 9 decembrie 2023 | 00:00 5177

Constanța se mândrește cu Arzu Salim, o tânără care a obținut cel mai mare rezultat din țară la examenul de Rezidențiat 2023, sesiunea noiembrie, obținând 936 de puncte din totalul de 950. Tânăra este absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, olimpică la biologie și bursieră la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București. Pasiunea pentru medicină i-au insuflat-o, cel mai probabil, părinții, care sunt medici și au o reputație cunoscută la nivel local și nu numai. Tatăl fetei, Salim Belgin, este un reputat medic cardiolog, iar mama, Salim Camer, este medic endocrinolog, specializat în medicina de urgență. Arzu Salim are și un frate geamăn, Riza, care a urmat tot calea medicinei, obținând un punctaj foarte mare, de asemenea, la rezidențiat. Arzu Salim a dezvăluit câteva detalii despre secretul și sacrificiile depuse pentru a atinge vârful succesului!

Constanteanca Arzu Salim a obtinut cea mai mare nota din tara la Rezidentiat! Arzu Salim și Razi Salim

Arzu Salim a acordat un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre pasiunea sa, a dezvăluit secretul succesului și planurile de viitor.

R: Cum a fost perioada înainte de examen? Și cum v-ați simțit atunci când ați aflat rezultatul?
Arzu Salim: „Înainte de examen a fost foarte stresant. Chiar am avut o perioadă... mă rog, marea majoritate a zilei oricum era pentru învățat. Deja devenise și stresul foarte mare cu o lună înainte. Și atunci, cumva, a fost destul de greu. Dar... da, în ziua examenului, totuși, am reușit cât de cât să îmi controlez emoțiile. Și după aceea a fost o bucurie foarte mare! Nu mă așteptam să fie un punctaj... mă așteptam să fie, nu știu, poate peste 900, dar nu mă așteptam să fie chiar cel mai mare punctaj!”

R: Știm că părinții dvs., pe care i-ați făcut mândri, sunt, de asemenea, medici buni, cunoscuți. A venit, oare, motivația/ inspirația chiar din partea aceasta, a familiei, sau din altă parte?
Arzu Salim: „Da, clar! Ei au o contribuție destul de mare. În general, sunt un spirit destul de competitiv ei și cumva ne-au cam indus și nouă asta de când eram mici. Fiind și domeniul acesta, unde profesează și ei, cumva fără să vrea, cred că ne-au indus.”

R: A fost medicina singurul plan dintotdeauna? Sau au fost și alte planuri?
Arzu Salim: „La mine a fost singurul plan. Cred că din clasa a 7-a nu prea m-am gândit să fac altceva.”

„Am renunțat la unele... la petreceri...“

R: Se știe că pentru a te pregăti în acest domeniu nu este ușor. Necesită timp, în primul rând. Ce sacrificii a trebuit să faci pentru a ajunge la acest succes?  
Arzu Salim: „Anul acesta, adică în anul 6, am renunțat la unele... la petreceri...  cumva am încercat să nu am pauze mai mari de 3-4 zile la rând. Mai ales, după ianuarie, februarie, când am început să conștientizez mai mult dificultatea examenului. Am încercat să nu fie pauze foarte, foarte mari.”

R: De ce ai ales această cale?
Arzu Salim: „Nu cred că există un sentiment mai frumos decât acela că ai ajutat o persoană! Adică, ai salvat o persoană!”

R: Ce aveți de gând să faceți pe viitor? Ce planuri aveți?
Arzu Salim: „Pe viitor m-am gândit și să fac și o pregătire în străinătate. Mi-am ales, acum, cardiologie în București. Și acum, pe rezidențiat, aș vrea și să plec, dacă o să am oportunitatea, câțiva ani și în străinătate.”

R: Spre ce țară te orientezi?
Arzu Salim: „Sincer, m-aș orienta mai mult spre cele mai apropiate, Italia sau Spania. Am fost în Erasmus în Italia și mi s-a părut, așa, ca și oameni, cumva se apropiau de stilul nostru.”

R: Considerați că nu suntem destul de „dezvoltați”?
Arzu Salim: „Suntem dezvoltați. Cred că în afară sunt mai multe oprotunități. Cred că suntem și noi dezvoltați. Adică facem medicina la un nivel înalt, dar cred că da, problema este, uneori, și de aparatură și de cum merge sistemul. Medici foarte buni sigur avem. În afară investesc mai mult în partea asta medicală.”

Fratele, olimpic la matematică și campion la șah

R: De asemenea, știm că și fratele tău a aplicat pentru același domeniu. A avut un rezultat foarte bun. Ce ne poți spune despre el?
Arzu Salim: „El a fost olimpic la matematică și campion la șah, a avut mereu o gândire, așa, mai logică și exactă. El a fost mai împins de părinți prin clasa a 10-a, a 11-a. Adică au avut o influență mai mare asupra lui. Cu mine nu au trebuit să își bată la fel capul să mă convingă. Și el zice acum că a fost cea mai bună decizie. Gândirea asta te ajută în orice domeniu.”

Constanteanca Arzu Salim a obtinut cea mai mare nota din tara la Rezidentiat! Frații Salim în copilărie

R: S-a întâmplat vreodată să vă simțiți într-o competiție unul cu celălalt?
Arzu Salim: „Cred că este o competiție productivă, adică nu cred că este o competiție din invidie sau.. Este o competiție în care tu oricum te bucuri pentru celălalt, dar atunci când vezi că «uite, fratele meu învață!», cumva îți vine și ție să te pui la masă. Că ți se pare că pierzi timpul. Cam genul ăsta de competiție era.  Cumva ne și bucurăm amândoi fiecare pentru rezultatul celuilalt și asta e și mai... amplifică bucuria în sensul cel mai frumos.”

R: Care este cea mai frumoasă amintire a copilăriei?
Arzu Salim: „Prima care îmi vine în minte acum este când am participat la primul meu concurs de șah, când abia mă apucasem și fără să știu, așa, despre ce e vorba, am ieșit campioana națională. Aveam 6 ani. Și nu prea realizam... Domnul profesor de șah a sunat-o pe mama, pentru că a crezut că Riza a ieșit. Noi participam la grupe diferite. De fapt nu, domn profesor le-a spus că eu am ieșit, părinții mei au crezut că e vorba de Riza. Nu s-ar fi așteptat să ies eu. Și atunci, au avut și o surpriză pentru chestia asta. Și eu, nici eu nu mă așteptam, nu prea realizam.”

R:  Care este primul lucru pe care ți l-au spus părinții în urma rezultatului? Cum au reacționat?
Arzu Salim: „Nu i-am văzut niciodată atât de fericiți! Ei au mai fost mândri de noi, dar cumva acum i-am văzut așa... nu știu! Lumea îi felicita și cumva, ei fiind deja cunoscuți... acum deveniseră cunoscuți datorită acestui rezultat.”

R: Ce alte pasiuni, hobby-uri mai ai?!
Arzu Salim: „Când am fost mică, șahul. Am început să alerg. Și mai joc și tenis de masă.”

R: Ce sfaturi ai pentru cei care aspiră să aibă succes în acest domeniu?
Arzu Salim: „Să fie perseverenți. Să aibă ambițe. Uneori ți se pare că mai este foarte mult timp, cumva nu e. Să valorifice timpul pe care îl au. Chiar dacă mai sunt 9 luni, 10 luni până la examen, e un examen la care niciodată nu îți ajunge timpul.”

Constanteanca Arzu Salim a obtinut cea mai mare nota din tara la Rezidentiat! Arzu Salim

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436