REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constănţeanca graţiată de Băsescu, condamnată din nou, împreună cu ţiganii care acţionau prin metoda „pomana”

Constănţeanca graţiată de Băsescu, condamnată din nou, împreună cu ţiganii care acţionau prin metoda „pomana”

Replica API 21 decembrie 2017 | 00:11 594

Prima sentinţă pe fond

Prima sentinţă pe fond

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat, miercuri, în mega-dosarul celor 40 de indivizi care au făcut victime în mai multe judeţe ale ţării, acţionând prin metoda „pomana”. Instanţa de fond i-a condamnat la anu buni de închisoare, la un an de la trimiterea în judecată a romilor care au ţepuit, bătut şi tâlhărit zeci, poate sute de bătrâni, în propriile case. Printre aceştia se află şi Graţiela Mocanu, femeia care l-a impresionat până şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu, cu o poveste tristă de viaţă, motiv pentru care a fost graţiată.

Astfel, pe data de 20 decembrie, Instanţa de fond a Tribunalului Constanţa s-a pronunţat asupra pedepselor aplicate, în primă fază, acestor indivizi de etnie romă, din care aminitim doar câţiva, întrucât sunt foarte mulţi: Petra Andrei – 6 ani de detenţie, Graţiela Mocanu (femeia graţiată de Traian Băsescu) -5 ani, Lăcrămioara Mocanu – 3,4 ani, Strugurel Mocanu – 7 ani + 4 ani dintr-o pedeapsă anterioară, total 11 ani, Ştfan Cadolar – 6 ani, Ionuţ Walter Ilie – 8,3 ani, Vasilica Mocanu – 5 ani, Luminiţa Gheorghe - 4,11 ani, Speranţa Mecic – 4,7 ani, Daniel Ion Niţu – 3,4 ani, Pardalian Mocanu – 5 ani, Yoro Lucian Culea – 3,9 ani, şi lista poate continua. Toţi aceştia sunt acuyaţi de constituire de grup infracţional organizat, furt şi alte fapte similare. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

De precizat că foarte multe dintre victime şi-au retras plângerile, motiv pentru care instanţa a decis încetarea procesului penal pentru o parte dintre acuzaţii. Mai exact, între inculpaţi şi victimele respective a intervenit medierea care şi-a produs efectele.

Mod de operare

După cum menţionam, indivizii respectivi acţionau prin metoda „pomana” sau „împrietenire”. Aceştia abordau victimele, de cele mai multe ori persoane vârstnice, trecute de 80 de ani şi, pretextând că oferă alimente cu titlu de pomană în memoria unei persoane decedate sau oferindu-se să cumpere bunuri uzate la preţuri avantajoase, le-au câştigat acestora încrederea şi au pătruns în locuinţele acestora, în judeţele Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călăraşi, Argeş şi Prahova, Mehedinţi, Cluj precum şi în Bucureşti, de unde au sustras sau au încercat să sustragă bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani. Potrivit procurorilor, de multe ori au recurs la violenţă, în cazul în care erau surprinşi de victime scotocind printre lucruri. Valoarea totală a prejudiciului depăşeşte 500.000 euro.

Grup infracţional bine organizat

În urmă cu un an, procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, declara, în cadrul unei conferinţe, faptul că romii implicaţi erau foarte bine organizaţi şi a fost nevoie de un efort colectiv al autorităţilor pentru prinderea simultană a acestora.

„Foloseau disimulări atât de îmbrăcăminte cât şi fizice. Toţi umblau înmănuşati, schimbau foarte des telefoanele, maşinile, şi acţionau concomitent pe raza a 12 judeţe. Dacă se întâmpla ca unul dintre bătrâni să se prindă despre ce e vorba, recurgeau la violenţă ca să-şi ducă la capăt treaba. Au fost 68 de fapte probate, avem informaţii că ar fi mai multe, dar e vorba de anchete aflate în derulare”, a declarat procurorul de caz, Teodor Niţă.

De precizat este că rechizitoriul are nu mai puţin de 500 de pagini. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii asupra a 11 imobile (case şi apartamente), 9 autoturisme şi 17 conturi bancare. De remarcat că, recent, o altă grupare infracţională a fost destructurată, iar membrii acesteia, care acţionau într-un mod „tras la indigo” au ajuns în arest, iar procurorii strâng dovezi pentru a proba întreaga activitate infracţională.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da chiar asa de ce nui impusca pe ciori..
0
0
Tiganul e om. El e invatat de ai lui ca ei sunt jmecheri iar romanii sunt fraieri si trebuie pacaliti
2
0
Si lazar bogdan a luat la spaga de la oameni si inca se duce cu miloaga sa mai ceara sa numai spun ca inca se imbraca cu geaca de rutiera.Chiar nimeni nu il vede este nevoie sa vina televiziunea
3
0
de ce nu i impuscati pe ciorii.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102