REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Constănţeanul care a supravieţuit iadului din Algeria munceşte de 10 ani pe şantiere din străinătate

Constănţeanul care a supravieţuit iadului din Algeria munceşte de 10 ani pe şantiere din străinătate

Replica API 21 ianuarie 2013 | 00:00 785

EXCLUSIV: Lucra în Africa din martie 2010

EXCLUSIV: Lucra în Africa din martie 2010

George Iachim, constănţeanul care poate spune că s-a născut a doua oară, după ce a scăpat cu viaţă din mâinile teroriştilor din Algeria, munceşte de 10 ani pe şantiere din străinătate. În vârstă de 40 de ani, George Iachim a terminat liceul în Constanţa, în 1991, cu specializarea matematică-fizică, iar în 1997 a absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde a studiat Tehnologia Construcţiilor Maşinilor, potrivit CV-ului său. În Algeria, constănţeanul lucra în domeniul petrolier din martie 2010, ca angajat al firmei italiene ABB SpA, George Iachim având o vastă experienţă anterioară ca inginer în industria navală. Între 2006 şi 2010 a lucrat pe şantierul naval de la Midia Năvodari, ca angajat al Geomarco Construct SRL Constanţa, iar în perioada 2004- 2006 a muncit în Lagos- Nigeria. Prima experienţă în străinătate a avut-o în perioada 2002- 2003, când a lucrat pe un şantier naval din Bahams, după ce, între 1997 şi 2002, a fost angajat al Şantierului Naval Constanţa.

"Am trecut prin clipe grele. Miercuri dimineaţa eram în afara biroului şi i-am văzut pe terorişti venind. Au început să-i împuşte pe cei de la poartă, care păzeau complexul. După aceea au intrat în clădire şi au început să ia ostatici. Eu m-am baricadat împreună cu un alt coleg de-al meu din România într-un birou. Am încuiat uşa, am pus un pupitru în uşă pentru a ne baricada", a povestit românul pentru o televiziune algeriană, imediat după ce a fost eliberat. Constănţeanul a mai spus că, alături de conaţionalul său, a aşteptat să se însereze, ca să se poată strecura fără a fi observaţi de atacatori. Abia în toiul nopţii au scăpat de pericol, fiind luaţi în custodie de autorităţile algeriene. "Am primit apoi îngrijiri, au avut cu adevărat grijă de noi, pentru că eram deshidrataţi după ce am scăpat de terorişti. Autorităţile locale au făcut tot ce au putut, având în vedere că era o situaţie foarte dificilă şi nu se putea interveni brusc", a completat George Iachim. Reamintim că 5 români se aflau în complexul energetic de la In Amenas, din Algeria, în momentul în care acesta a fost luat cu asalt de terorişti dintr-o grupare apropiată Al Qaida, joi, 17 ianuarie. Unul dintre români a fost ucis de terorişti, în timp ce încerca să fugă din incinta complexului energetic. Ceilalţi patru au fost salvaţi în urma intervenţiei armate a autorităţilor algeriene, soldate cu zeci de morţi, atât din rândurile teroriştilor, cât şi a ostaticilor. În cursul zilei de ieri, prietenii lui George Iachim au precizat că acesta încă nu a ajuns acasă. "George este bine", a spus un prieten al acestuia, care a mai adăugat că este dezamăgit de faptul că, zilele trecute, când situaţia din Algeria era dramatică, "presa din România, în loc să furnizeze informaţii despre românii căzuţi în mâinile teroriştilor, ne anunţa că a fost înmormântat tatăl unui cântăreţ de manele şi că nepotul unui bulibaşă a fugit cu banii şi o româncă".

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272