REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constănţenii, SUPĂRAŢI că s-ar putea interzice ţigările electronice în localuri: ‘Ei nu au rezolvat-o nici cu ţigările normale’

Constănţenii, SUPĂRAŢI că s-ar putea interzice ţigările electronice în localuri: ‘Ei nu au rezolvat-o nici cu ţigările normale’

Replica API 24 martie 2018 | 00:00 215

După isteria din primăvara anului 2016, atunci când a intrat în vigoare legea antifumat, iată că episodul s-ar putea repeta. Şi asta pentru că, de atunci, au apărut pe piaţă tot felul de alternative la ţigările normale, care acum au intrat în atenţia autorităţilor, existând posibiltatea să se ia măsuri, cu menţiunea că sunt periculoase pentru sănătate. Părerile sunt împărţite şi de data aceasta, însă fumătorii care s-au reprofilat sunt scandalizaţi: “Nu ştiu ce să mai facă. Ei nu au rezolvat-o nici cu ţigările normale. Sunt localuri în care se fumează...”, ne-a spus un bărbat.

După ce fumatul a fost interzis în spaţiile publice închise, pe piaţă au apărut alternative, cum ar fi noile produse din tutun încălzit. Însă, deja se discută că acest fenomen este unul periculos şi că ar trebui să se ia măsuri. “Rugăm toate instituțiile publice, autoritățile la nivel naţional și local, ministere, magazine comerciale, mall-uri, cinematografe, teatre, etc. ca prin decizii proprii, să interzică consumul oricărui tip de produs din tutun în locațiile proprii.

InfoCons trage un semnal de alarmă cu privire la interzicerea cât mai urgentă a consumului oricărui tip de produs din tutun și țigaretelor electronice, ținând cont de măsurile minimale referitoare la reglementarea noilor produse din tutun încălzit (heated tobacco products) și a celor care eliberează nicotină folosind dispozitive electronice (electronic nicotine delivery systems), recomandate de Organizația Mondială a Sănătățiituturor statelor care au ratificat Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului.

De asemenea susţinem interzicerea publicității pentru toate produsele din tutun în toate amplasamentele prevăzute în legea nr. 457/ 2004 privind publicitatea şi sponsorizarea pentru produsele din tutun. Protecția consumatorilor acestor produse și a celor din jurul lor care inhalează pasiv substanțele rezultate prin procesarea termică a produselor și care se elimină în aerul ambiental, prin interzicerea consumului în spațiile în care este interzis fumatul.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în rândul românilor, estimându-se că doar în 2016 au murit 148.490 români din cauza unei astfel de afecțiuni. Fumatul este un factor de risc major pentru instalarea acestor boli, estimându-se că în România, în 2016, au murit 17.603 oameni din cauza unei boli cardiovasculare provocate de fumul de tutun”, a precizat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Oamenii au păreri împărţite! Fumătorii care s-au reprofilat sunt scandalizaţi

Aşa cum este menţionat mai sus, părerile sunt împărţite. Fumătorii care s-au reprofilat şi care au trecut la dispozitivele cu tutun încălzit sau la ţigările electronice se simt depăşiţi de situaţie şi nu înţeleg de ce.

“Nici nu au avut timpul necesar să facă studii pentru a descoperi dacă sunt nocive. Asta se stabileşte în ani. Cred că este altceva la mijloc” sau “Cu ce îi deranjează? Că nu deranjează pe nimeni! Altceva ce mai vor să interzică?” ori “Ei nu au rezolvat problema nici cu ţigările normale. Sunt localuri în care se fumează la greu. Acum li s-a pus pata pe astea. Mai bine ar rezolva prima problemă”, susţin oamenii.

Însă, există şi păreri pro. “Nu mă deranjează decizia dar nici nu mi se pare ceva explicat, adică care ar fi motivul?” sau “Sunt de acord, mai ales că cele încălzite miros tare urât”, “Eu am auzit că au cianură în ele dar fiecare fumează pe riscul lui. Dacă nu sunt toxice pentru cei din jur, nu am nici o problemă”, au spus oamenii, pentru “Replica”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
arata o femeie care trage din pipa..zici c-o suge...nu mai spun cum pute gurita domniei sale...pute exact..a KAKAT...cum poti sa dmiri o astfel de femeie,care ..fumeaza...fumeaza...si iar....fumeaza...pe la munca le vezi,cum se KAKA pe ele de frig,tremura ,dar de tigara...nu se lasa...sa faceti ceva in gustul acestor femei...
3
1
... Ce bine ca nu se mai fumeaza in localuri ! Sa ma cac pe mortii vostri de tabacici cu gura imputita ! Vreti sa sugeti din lulea ? Sugeti-o in WC-uri !
11
4
unde sunt nefumatorii aia in oras? saraciile care nu isi permit sa fumeze oricum tot acasa stau si oamenii fac foamea. se inchid localuri. raman oameni someri dar fumatorii care se plang stau in case si hahaha comenteaza ca ghertoii.sictir
2
7
Cred ca lucrurile au o rezolvare mult mai simpla in ceea ce-i priveste pe "fumatori" ... o contributie dubla ... poate chiar tripla la bugetul asigurarilor de sanatate, cunoscut si demnstrat fiind faptul ca fumatul determina imbolnaviri mult mai dese in comparatie cu "nefumatorii" ! Astfel vom incepe sa rezolvam FONDUL problemei si nu ne vom mai limita doar la aspectele formale ...
7
2
Ar fi si timpul ca m-am saturat de mirosul insuportabil de la cancerul ala de iqos si alte derivate
13
1
Jos scuipat in gura cacat!
6
1
Veniti la Mangalia sa vedeti cum se fumeaza in localuri. Si eu sunt fumator dar fumez afara.
6
0
Aici este un razboi fumatori-nefumatori in care nefumatorii sunt dati afara din localuri de nefumatori. Au fost propuse mai multe variante, s-a propus ca localurile sa fie pentru fumatori si pentru nefumatori dar.... ei vor sa determine fumatorii sa nu mai fumeze. Este efectul temporar al corectidudini politice.
7
0
Cat de ipocrit este acest popor? In fiecare zi luam lumina de la ambasade, facem comparatie cu statele din UE, dar cand vine vorba de fumat vrem sa fim altfel. In Europa nu se fumeaza in spatii publice inchise. Punct. Am fumat 20 ani si m am lasat de 9 ani. Tigarile electronice sunt si mai greu de suportat fata de cele normale.
11
3
Oricum esti un idiot care sparge banii aiurea in baruri. Ce mai conteaza daca mai iei si niste fumuri in nas.
8
8
Afara cu fumul din jurul nostru e treaba voastra ce faceti cu plamanii vostrii atat cat nu ne afectati pe cei din jur ! Afara ca nu suntem obligati sa va inhalam fumul bulanilor
16
9

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614