REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constănţenii vor avea o gigacalorie de 250 lei. Primăria plăteşte iarna aceasta subvenţii şi ajutoare de 17 milioane euro

Constănţenii vor avea o gigacalorie de 250 lei. Primăria plăteşte iarna aceasta subvenţii şi ajutoare de 17 milioane euro

Replica API 23 octombrie 2015 | 00:00 160

Făgădău spune c-a refuzat un împrumut populist de la Guvern

Făgădău spune c-a refuzat un împrumut populist de la Guvern

Municipiul Constanţa va avea iarna aceasta o gigacalorie de 250 lei, au decis ieri consilierii locali, municipalitatea obligându-se să suporte diferenţa până la preţul real, de 383,2 lei, inclusiv şi după scumpirea, din câte se pare, inevitabilă, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Primarul Decebal Făgădău a anunţat că Electrocentrale deja a solicitat ANRE aprobarea scumpirii gigacaloriei, astfel încât efortul administraţiei locale va fi şi mai mare. Pe lângă subvenţia plătită tuturor locuitorilor din oraş racordaţi la sistemul centralizat, primăria va cheltui în plus şi cu ajutoarele pe care le va acorda clienţilor vulnerabili. Practic, orice familie din Constanţa care are venitul pe membru sub 1.082 lei va beneficia şi de ajutor, primăria urmând să acopere 64% din preţul gigacaloriei deja subvenţionat, mergând până la 100% în cazul persoanelor singure şi fără venituri.

Potrivit lui Făgădău, efortul bugetar al primăriei pentru această iarnă, numai pentru subvenţii, va fi de 60 milioane de lei, la care se adaugă încă 15 milioane lei pentru ajutoare. În total, Primăria Constanţa va plăti facturi de întreţinere pre-electorale în valoare de 75 milioane lei, peste 17 milioane de euro, numai pentru această iarnă. Cei care doresc să beneficieze de banii primăriei şi au venituri sub 1.000 lei pe membru de famile pot depune dosarele începând de luni, 26 octombrie, primarul precizând că energia termică livrată luna aceasta, începând de azi, 23 octombrie, va fi facturată pentru luna noiembrie.

Tot în şedinţa de ieri a Consiliului Local, primarul Decebal Făgădău a anunţat că a refuzat oferta generoasă a Guvernului, care s-a oferit să împrumute Constanţa cu 60 milioane de lei pentru 20 de ani. De fapt, este vorba despre suma cerută ca ajutor de municipalitate pentru plata subvenţiei susmenţionate, dar, cum fiecare localitate din România a făcut acelaşi lucru, s-a ajuns la o sumă uriaşă, pe care Guvernul nu avea de unde s-o dea, astfel încât a venit cu varianta unor împrumuturi, a explicat Făgădău.

Edilul constănţean a spus că s-a ferit însă de tentaţia populistă de a lua aceşti bani în an electoral. Pe de altă parte, Făgădău s-a referit şi la alternativele sistemului centralizat, lovind în cei care promovează centralele de apartament: „N-am văzut nicăieri să se precizeze atunci când îţi cumperi o centrală şi îţi schimbi total stilul de viaţă, după ce alergi după un noian de autorizaţii şi faci investiţii, să ţi se spună că aceste centrale au o durată de viaţă de doar 10 ani. După care trebuie s-o iei de la capăt cu investiţia. În plus, peste 2 ani preţurile la gaze nu vor mai putea fi subvenţionate şi se vor liberaliza”.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218