REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa şapte miliarde de euro. Prima unitate, GATA în 2031

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa şapte miliarde de euro. Prima unitate, GATA în 2031

Replica API 24 februarie 2021 | 23:00 2517

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa şapte miliarde de euro, iar decizia de investiţii şi mobilizarea de şantier este estimată pentru anul 2024, a declarat, marţi, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, într-o conferinţă de profil.

"Suntem pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, am făcut un update la studiul din 2012. În paralel cu o serie de evaluări a conformării structurilor şi a proiectului tehnologic cu directivele de securitate nucleară. Urmează în scurt timp să venim în AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor - n. r.) cu o propunere de demarare a acestui proiect", a precizat el.

Potrivit acestuia, până la structurarea finală a proiectului şi mobilizarea de şantier, este nevoie de pregătiri foarte ample.

"Aşadar, preconizăm că punerea în funcţiune a Unităţii 3 va fi, conform PNIESC (Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice - n. r.), în jurul anului 2030-2031, ceea ce înseamnă o mobilizare de şantier în jurul anului 2024. Până atunci avem faze premergătoare", a continuat Ghiţă.

Întrebat care este valoarea totală a proiectului celor două reactoare, el a precizat: "Ultimul studiu de fezabilitate şi ultima referinţă - o să dau o cifră, dar noi o actualizăm acum pentru a o supune votului acţionarilor şi până vin cu această informaţie în AGA nu o să o dau preliminar - însă pot să spun ce a fost ultima oară când a fost asumat în AGA şi aveam un cost total al proiectului de aproximativ şapte miliarde de euro, însemnând atât contribuţia de active, cât şi construcţia efectivă".

Memorandum cu SUA

"Ideal, decizia finală de investiţii şi mobilizarea de şantier ar trebui să fie în anul 2024, pentru a putea atinge ţinta prevăzută în PNIESC pentru intrarea în operare a unei unităţi la finalul anului 2030, începutul anului 2031", a repetat şeful Nuclearelectrica.

Pe 9 octombrie 2020, s-a parafat la Washington DC Acordul Interguvernamental extins între România şi Statele Unite ale Americii care permite cooperarea în domenii de importanţă pentru ţara noastră şi domeniul nuclear civil, cu precădere proiectul Unităţilor 3 şi 4 şi retehnologizarea Unităţii 1.

De asemenea, a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere cu Exim US, Memorandum prin care SUA îşi manifesta interesul de a sprijini şi financiar dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic nuclear românesc.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Paza tot asa o sa fie platita la centrala cu 1400 lei si fara sporuri cum este acum halal siguranta isi bat joc de oameni macar daca stateau degeaba dar bobineaza saracii dumnezeu va avea grija si de egoistii care sunt la butoane si care i doare in pix
3
0
calificata e greu de facut, aici nu se lucreaza ca la asfaltat strazi sau sapat canalizari !cu draciile astea nu i de joaca , dar daca tot vrem , americanii ne au citit !
3
0
O sa fie, mai ceva ca autostrada bechtel.
7
0
Ce a facut ceausescu astia nu osa mai fie in stare sa varuie clar
11
1
..niciodata nu se va munci la u 3-4, asa cum s-a muncit pentru unitatile 1 si 2...forta de munca pana in anii 1989, nu se va mai gasi...NICIODATA.. oamenii sunt demobilizati..cu ce sa-i mai pacalesti???cu-n salariu de 1300 lei???niciodata...poate sa se aduca pensionari cu forta,sau puscariasi...nimeni nu mai vrea sa faca ...NIMIC...in acesta tara..vom trai...si vom vedea...
11
0
Centrala nucleara de la Cernavoda are tehnologie buna dar cu bomba aia bulgareasca de la Kozlodai este o mare problema;in rest sa traiasca capusele de partid din A.G.A si C.A.care sug bani din port,Nuclearelectrica,hidroelectrica si tot ce are statul chiar si daca merge pe pierderi putorile ordinare fura bani legal pentru ca parlamenteri care au puterea sa dea o lege care sa inchida robinetele astea prin care curg bani statului in buzunarele schmecherilor nu o fac,pentru ca hoti cei schmecheri sunt chiar ei sau apropiati lor si asta se intampla din 1990 nonstop indiferent de guvernare.
8
1
ceshca a putut sa le faca in tzara si astia vand ce a mai ramas din tzara
6
0
Din baiatul asta pus de psd au facut ce au vrut toate panaramele angajate in cnn , a jucat cum au spus ele. Niste doamne cu influenta si state vechi pe acolo
12
0
"Pas cu pas" adica lento ma voi plimba si nu fac nimic in 10 ani de mandat.Acest pusti gaozar traieste in lumea viselor de noapte si de aceea l am promovat.Pe cei rutinati care au muncit o viata pentru cele doua reactoare gen Bucur Ionel vrem sa ii adunam sa le inchidem gura.Militia politica lucreaza in colonia romaneasca,cine ne deranjeaza dosarelul cat mai gros si pe cursa la puerta blanca.Deviza noastra"cine misca nu mai misca sau misca mort".In concluzie constructia celor doua reactoare este moarta din fasa !.
13
2
Din acest reportaj nu intelegem decat ca un putoi este in functie , ca si marioneta , sa si faca tori interesele , ca doar de performanta si eficienta , nici vorba! Sa i mai blamati pe comunisti ca puneau nescolitii in frunte!!Astia sa arate a schimbare au dat diplome la toti ,,,..fara cuvinte,,,,
11
0
Pana se pun in functiune reactoarele astea,daca se vor pune vreodata,deja vor fi moda retro ! Altii nu stiu cum sa renunte la chestiile astea nucleare,iar noi inca nu le-am finalizat pe astea incepute in anii '80!
15
1
putzoiul e pus sa directioneze banii furati catre cei ce l-au pus acolo. Acum cand peste tot in lumea civilizata se cauta iesirea din gunoiul nuclear. Inca mai e de furat in Romania !!!
17
1
Nimeni nu se intreaba de ce a fost pus sef la Nuclear Electrica un putoi de 30 de ani care nu a condus nici macar o spalatorie de masini?! Ce sa cunoasca un copil despre domeniul nuclear si ce il recomanda in afara faptului ca vorbeste engleza? In orice tara normala cu CVul lui era angajat intr-o firma la nivelul cel mai de jos posibil iar in Romania vorbeste de multe miliarde de dolari care vor fi investite cand si cum da cu presupusul. Totul ca sa se distruga si acest domeniu prioritar si necesar.
19
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218