REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Consumi frecvent alcool și alimente grase? Află ce boală gravă poți face

Consumi frecvent alcool și alimente grase? Află ce boală gravă poți face

A.F. 29 decembrie 2022 | 00:00 278

Dieta bogată în grăsimi și consumul frecvent de alcool afectează ficatul: acumularea de țesut gras în ficat duce la inflamarea acestui organ, provocând o boală cronică numită steatohepatită. În primele stadii nu apar semne și simptome specifice, astfel încât problema rămâne mult timp neglijată. În lipsa tratamentului adecvat, dacă vei continua să duci un stil de viață dezechilibrat, poți dezvolta o complicație numită fibroză hepatică. Din acest moment, ficatul va fi doar parțial funcțional, pentru că se formează pe el un țesut cicatricial, care riscă să avanseze către ciroză și în scurt timp să apară insuficiența hepatică.

Fibroza este diagnosticată printr-o ecografie abdominală, completată cu o investigație imagistică specifică – elastografia hepatică tip Fibroscan – care măsoară elasticitatea țesutului și ajută la stabilirea gradului de fibroză. Procedura este sigură, neinvazivă și nu produce disconfort, iar rezultatul este obținut rapid, în timp real. Ulterior, funcția hepatică este evaluată prin analize de sânge specifice (transaminaze), iar dacă medicul va considera necesar, poate solicita și o biopsie hepatică.

În urma acestor investigații, specialistul va stabili un diagnostic clar și va recomanda tratamentul potrivit. Dacă fibroza nu este avansată, atunci îndepărtarea cauzei care a produs-o va fi suficientă pentru rezolvarea problemei, iar indicația terapeutică se poate limita la schimbarea stilului de viață, scrie stiripesurse.ro.

Prima măsură care trebuie luată este renunțarea completă la alcool, unul dintre principalii factori care provoacă steatohepatită și ulterior fibroză hepatică. Consumul constant de alcool (mai mult de două pahare de vin zilnic) duce în timp la o afectare gravă a ficatului, acest organ fiind responsabil cu procesarea și eliminarea toxinelor din organism.

Suprasolicitarea ficatului prin abuzul de substanțe nocive și alimente care conțin multe grăsimi provoacă deteriorarea țesutului și, implicit, a funcției sale. De aceea, pe lângă abstinența de la alcool, va trebui să respecți un regim alimentar mai strict: să înlocuiești carnea grasă (mezeluri, friptură de porc) cu o carne mai ușor de digerat (pui, curcan sau pește) și lactatele grase cu alternative degresate, să introduci în meniul zilnic multe legume, fructe și cereale integrale.

Activitatea fizică este la fel de importantă pentru gestionarea fibrozei hepatice, iar medicii recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic. În cazurile mai grave de fibroză, este necesar tratament medicamentos, iar dacă s-au instalat deja ciroza și insuficiența hepatică ireversibilă, singura soluție rămâne transplantul.

De cele mai multe ori, bolile ficatului produc semne și simptome notabile abia când ajung într-un stadiu avansat. Prin urmare, este bine să mergi la un consult medical anual chiar dacă nu ai manifestări clinice care pot indica o problemă hepatică (greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, oboseală, scădere în greutate, icter). Analizele de sânge, ecografia abdominală și elastografia tip Fibroscan permit diagnosticarea și tratarea bolilor de ficat înainte să apară complicațiile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272