REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Consumul de alcool de sărbători poate fi riscant dacă luați aceste medicamente

Consumul de alcool de sărbători poate fi riscant dacă luați aceste medicamente

Cristina BĂRBUCEANU 25 decembrie 2022 | 00:00 436

Băuturile de sărbători sunt adesea parte a festivităților, iar răsfățarea cu câteva poate fi în planul tău de vacanță. Cu toate acestea, dacă luați medicamente, luați în considerare riscurile amestecării alcoolului cu medicamente înainte de a vă umple ceașca cu acel vin fiert.

„Pentru majoritatea medicamentelor pe bază de rețetă prescrisă, atunci când sunt combinate cu alcool, persoana nu va simți sau nu va deveni imediat conștientă de potențialul rău adus organismului său, care poate fi grav și permanent. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii pot fi mai puțin conștienți de pericolele alcoolului în combinație cu medicamentele ”, a declarat HaVy Ngo-Hamilton, consultant clinic la BuzzRx, pentru Healthline.

De fapt, ea a spus că oamenii sunt mai probabil conștienți de riscurile de cădere asociate cu anumite medicamente decât de pericolele amestecării alcoolului și medicamentelor.

Medicamente pentru tensiunea arterială

Alcoolul poate crește temporar tensiunea arterială, mai ales dacă bei mai mult decât cantitatea recomandată, care este de două pahare sau mai puțin pe zi pentru bărbați și un pahar sau mai puțin pe zi pentru femei, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ( CDC).

„Aceste creșteri temporare ale tensiunii arteriale vor deveni permanente odată cu un consum intens obișnuit, făcând mai greu să funcționeze medicamentele pentru tensiunea arterială”, a spus Ngo-Hamilton.

Combinarea alcoolului cu medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii poate provoca, de asemenea, efecte secundare dăunătoare, inclusiv amețeli, leșin, somnolență și aritmie (bătăi neregulate ale inimii), a adăugat ea.

Antibiotice

Deși majoritatea antibioticelor nu sunt afectate de alcool, alcoolul ar putea reduce eficacitatea unor antibiotice, a spus Ashley Webb, toxicolog și director al Centrului de Control al Otrăvirii Kentucky de la Spitalul de Copii Norton. În plus, unele antibiotice, atunci când sunt combinate cu alcool, pot provoca greață și vărsături severe, înroșirea feței, dureri de cap și, în unele cazuri, leziuni ale esofagului.

„Este important să discutați cu farmacistul de fiecare dată când primiți un antibiotic pentru a afla despre posibilele efecte secundare, interacțiuni și activități de evitat”, a spus Webb pentru Healthline.

În plus, Ngo-Hamilton a spus că antibioticele acționează pentru a lupta împotriva unei infecții existente sau pentru a preveni apariția acesteia, în timp ce alcoolul poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecției.

Medicamente antidepresive

Dacă trăiești cu depresie, Webb a spus că consumul de alcool în mod cronic poate agrava simptomele depresiei, indiferent de medicamentele pe care le iei, afectând neurotransmițătorii din creier și schimbând echilibrul moleculelor stimulatoare și inhibitorii.

Ngo-Hamilton a spus că ar trebui să evitați alcoolul dacă luați un antidepresiv care aparține unei clase de medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), cum ar fi următoarele:

- izocarboxazid (Marplan)
- fenelzină (Nardil)
- selegilină (Emsam)
- tranilcipromină (Parnate)
„Alcoolul va provoca o creștere bruscă periculoasă a tensiunii arteriale din cauza nivelurilor de tiramină prezente”, a spus ea.

Dacă luați aceste medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră despre alimente și băuturi care conțin tiramină, pe care ar trebui să le evitați, cum ar fi brânzeturile învechite, nucile, sosul de soia și carne, potrivit doctorulzilei.ro.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212