REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
11.4° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Consumul mondial de cărbune, cel mai poluant, va atinge un nou record în acest an

Consumul mondial de cărbune, cel mai poluant, va atinge un nou record în acest an

Valentina CAMARA 17 decembrie 2022 | 00:00 597

Consumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022 ÅŸi va rămâne la un nivel similar în următorii ani, în ciuda eforturilor globale destinate reducerii dependenÅ£ei de cel mai poluant combustibil fosil, arată un raport publicat vineri de AgenÅ£ia InternaÅ£ională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

PreÅ£urile mari la gaze, după invadarea Ucrainei de către Rusia ÅŸi perturbările care au apărut ulterior în livrările spre Europa, au determinat unele ţări să se îndrepte spre cărbunele mai ieftin. În plus, valurile de căldură ÅŸi seceta au stimulat de asemenea cererea de electricitate ÅŸi au redus producÅ£ia de electricitate hidro în unele regiuni, în timp ce producÅ£ia de energie nucleară a fost la un nivel redus, în special în Europa, unde FranÅ£a a fost nevoită să închidă mai multe reactoare pentru mentenanţă.

În aceste condiÅ£ii, IEA estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an ÅŸi peste precedentul record stabilit în 2013, transmite Agerpres.

De asemenea, AgenÅ£ia InternaÅ£ională a Energiei prognozează că utilizarea cărbunelui va rămâne la acest nivel record până în 2025, în condiÅ£iile în care scăderea utilizării în economiile avansate va fi contracarată de cererea puternică din economiile emergente asiatice. Cea mai mare creÅŸtere a cererii de cărbune ar urma să fie înregistrată în India, cu un avans de 7%, urmată de Uniunea Europeană, creÅŸtere de 6%, ÅŸi China, cu un avans de 0,4%. Aceasta înseamnă că va continua să fie cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din sistemul energetic global.

„Lumea este aproape de un vârf când vine vorba de utilizarea de combustibili fosili, iar cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu am ajuns încă acolo”, a subliniat Keisuke Sadamori, director pentru pieÅ£e ÅŸi securitatea energetică la IEA.

Capacităţile globale de producÅ£ie de electricitate din cărbune ar urma să crească ÅŸi ele până la un nivel record de aproximativ 10,3 TerawaÅ£i-oră în acest an, în timp ce producÅ£ia mondială de cărbune este prognozată să crească ÅŸi ea cu 5,4% până la 8,3 miliarde de tone, de asemenea un nivel istoric.

Această analiză „subliniază nevoia urgentă de a creÅŸte în mod semnificativ producÅ£ia de energie din surse regenerabile precum ÅŸi eficienÅ£a energetică, astfel încât să reducem facturile oamenilor, să ne asigurăm livrările de energie ÅŸi să menÅ£inem intacte Å£intele climatice”, a declarat Alexandru MustaÅ£a, campaigner la Europe Beyond Coal.

AgenÅ£ia InternaÅ£ională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. AgenÅ£ia a fost înfiinÅ£ată ca răspuns la primul ÅŸoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272