REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Contrabandiştii de ţigări din Constanţa şi-au extins activitatea: VÂND ETNOBOTANICE!

Contrabandiştii de ţigări din Constanţa şi-au extins activitatea: VÂND ETNOBOTANICE!

Replica API 7 februarie 2018 | 00:00 337

Dealerii bagă substanţe toxice, să le facă mai tari!

Dealerii bagă substanţe toxice, să le facă mai tari!

Canabisul se menține pe primul loc, pentru al doilea an consecutiv, în rândul consumatorilor din Constanța. Însă, etnobotanicele nu prea ies la teste, potrivit șefului Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, acesta putând fi unul dintre motivele pentru care noile substanțe nu se află pe ”podium”. Despre aceste lucruri, cât și despre zonele unde se consumă droguri, și ce tipuri de droguri, dar și de ce tinerii aleg etnobotanicele, s-a discutat într-o conferință de presă, ce a avut loc marți, 6 februarie, când CPECA a prezentat bilanțul anulu 2017. Totodată, precizăm că o tânără, care acum este voluntar antidrog, a vorbit despre experiența ei cu consumul de droguri.

La conferința de presă au participat, pe lângă reprezentanții Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, Tudorel Dogaru (șeful Poliției Locale), Constantin Dima (șeful IJJ Constanța), Mircea Vizitiu (adjunctul IPJ Constanța), Levent Mustafa Accoium (subprefect), Daniel Popa (șeful ISU Dobrogea) cât și alții. Toți au mulțumit pentru buna colaborare, precizând că Centrul Antidrog va avea parte de susținere și pe viitor. Pe lângă multitudinea de proiecte și acțiuni din anul 2017, discuțiile au atins și alte puncte.

”Bilanțul pe anul 2017 a reprezentat, în primul rând, o evaluare parțială a celor două strategii locale, Constanța și Tulcea, prin planul local de acțiune 2013 – 2016 și implementarea noului plan 2017 – 2020. Iată că pentru al doilea an consecutiv suntem în creștere ca și beneficiari care au accesează serviciile de asistență ale Centrului din Constanța. Ca și substanță de consum, canabisul este pentru al doilea an consecutiv pe primul loc la consum.

Și tinerii solicită asistență în vederea tratării dependenței. Mulți dintre beneficiari sunt de sex masculin, puțini minori. Tot pentru al doilea an consecutiv, numărul beneficiarilor care vin din propria inițiativă îl depășește pe cel al persoanelor care vin din partea structurilor precum DIICOT și Serviciile de Probațiune. La spital, pe Secția de Psihiatrie, cel puțin din ce ni s-a raportat, au fost cam 103 prezentări, iar la Primiri Urgențe circa 63 de persoane.

Vreau să vă spun, că noile substanțe psihoactive, adică așa-zisele etnobotanice, cu greu sunt depistate la testele de salivă și urină. Poate din acest motiv nu se pot pune în evidență, nu se pot preleva aceste substanțe”, a spus Marius Cristian Oprișan.

Fenomenul Zombie: când se instalează la Constanța?

Cât despre perioada anului în care se constată o creștere a consumului de droguri, Marius Cristian Oprișan, șeful Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, a precizat că este vorba despre sezonul estival, dar și pe perioada anului școlar.

”Sunt anumite perioade și pe timpul anului școlar. Cum am avut sfârșitul lui septembrie, începutul lui noiembrie, așa numitul fenomen Zombie, când multe persoane, din cauza substanțelor toxice din compoziția etnobotanicelor cădeau pe jos. Noi am avut întâlniri și la nivelul autorităților locale, cu ajutorul voluntarilor am reușit să identificăm mai multe persoane care se drogau. Din informațiile noastre, dealerii, ca să aibă o vânzare cât mai mare, fac aceste substanțe foarte tari.

Dacă, până acum, îi trebuia unui consumator două țigări să ajungă la o anumită stare psihoactivă, acum sunt suficiente câteva fumuri să cadă din picioare. Chiar cei care au apelat la serviciile noastre ne-au precizat aceste aspecte. Consumatorii de noi substanțe sunt adolescenți și tineri tocmai pentru că substanțele sunt ușor de procurat și ieftine. De regulă, tinerii nu se află într-o formă de învățământ, provim din familii dezorganizate, au părinții plecați din țară sau provin din familii modeste din punct de vedere financiar.

Plaja Tuzla, noua Vama Veche? Fiecare zonă cu drogul ei?!

Un alt aspect adus în discuție în cadrul conferinței de presă a fost legat de plaja Tuzla, despre care s-a precizat că devine, încet – încet, noua Vama Veche. ”Nu neapărat cu referire la consumul de droguri. Este o zonă virgină, o zonă unde o anumită categorie de populație și aici mă refer la genul flower – power o frecventează.

După părerea noastră, zona este mai virgină ca cea de nord a județului Constanța, Vadu, Corbu etc, care s-au amenajat între timp. La Tuzla am avut acțiuni pentru că s-au tot organizat acolo evenimente, participând persoane predispuse la consumul de subtanțe, în special de marijuana. Chiar am avut discuții interesante, au fost ateliere. Anul trecut au fost primele constatări de consum de amfetamine și metamfetamine și în Vama Veche.

Dacă până acum era cunoscută pentru consumul excesiv de alcool, de marijuana, canabis și heroină, iată că au început să apară aceste droguri recreaționale, care sunt specifice zonei de nord a stațiunii Mamaia, unde sunt cele mai mari cluburi”, a mai spus Marius Cristian Oprișan.

De ce tinerii preferă să consume etnobotanice?Contrabandiștii de țigări vând și droguri

Întrebat de ce preferă tinerii să consume etnobotanice, șeful CPECA a răspuns: ”Sunt ușor de procurat, sunt ieftine și sunt foarte puternice. Dintre consumatorii prinși în așa-zisul fenomen Zombie ne-au explicat că preferau să lase consumul de marijuana pentru că nu mai aveau nici o plăcere. Și voiau ceva mai tare ca să simtă ceva.

Și treceau la etnobotanice, care sunt niște substanțe chimice, preparate în laboratoarele din India sau China. Sunt aduse în România, iar aici sunt comercializate inclusiv de cei care vând țigări netimbrate. Fiecare mic dealer, ca să-și crească veniturile, combină aceste substanțe chimice, care nu știm exact ce sunt, cu alte substanțe toxice, ce găsește prin casă... Din acest motiv și cei care ajung la spital, ajung din cauza intoxicației”.

De la consumator de etnobotanice, la voluntar antidrog: ”Uitam ce făceam...”

O tânără care a împlinit acum 18 ani este voluntar antidrog. Însă, povestea ei a început ca și consumatoare de etnobotanice. S-a lăsat de circa 2 ani și de atunci viața ei s-a schimbat. Este clasa a XII-a și îi place să fie voluntar. ”Am devenit voluntară după ce am consumat etnobotanice. A fost o perioadă foarte grea, doamna psiholog de la centru m-a ajutat foarte mult, iar apoi m-a întrebat dacă vreau să devin voluntar.

Am consumat cam un an și jumătate, doi. M-am apucat din propria inițiativă, din cauza anturajului. Toate persoanele din jurul meu făceau asta și așa m-am apucat și eu. Părinții mei au aflat și m-au îndrumat către mai multe centre. Cu ajutorul lor și a celor din jur m-am lăsat. Aveam o stare de euforie, dar eram și foarte obosită. Nu ajunsesem până acolo încât să fur din magazine sau să dorm prin scări de bloc, dar uitam foarte des ce fac, iar seara dormeam dusă.

Tinerii care consumă acum trebuie să înțeleagă că nu este un lucru bun și trebuie să scape de acest obicei care dăunează. Nu doar pe moment, ci pe tot parcursul vieții. Acum mai am cunoștințe care consumă, dar mai toți s-au lăsat”, a spus tânăra.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa vina Politia BCCO si DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde , fratii Lepadatu Marian si Lepadatu Vio zisi fratii Gibonu Jepat , neamu lu Flori Buruiana Manka , Rufat , Cristi Muia , Florin Ragabeja , Pepino , Vapor , Posmag Alexandru , Symon Mocanu , Adi Grasu , fratii Martonfi Andrei si Martonfi Alex , Copilu ala de pe fb Jonas Niky , tiganii de pe str. Sirenei Albatros si multi altii!!!
1
0
starpiti locul de adunare si afaceri cu tigari si droguri anume cartierul bonduelle&fagabou
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367