REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Lun., 13 Mai 2024
Anul XX Nr. 6728
13° Constanța Luni, 13 Mai 2024 Anul XX Nr. 6728
 

Contribuabilii sunt așteptați cât mai curând la sediile ANAF, dacă vor să beneficieze de AMNISTIA fiscală

Contribuabilii sunt așteptați cât mai curând la sediile ANAF, dacă vor să beneficieze de AMNISTIA fiscală

Replica API 20 noiembrie 2019 | 14:38 350

Doar 1.327 de solicitări depuse la nivelul judeţului Constanţa

Doar 1.327 de solicitări depuse la nivelul judeţului Constanţa

În Monitorul Oficial al României a fost publicată, în data de 05.08.2019, „Ordonanţa Guvernului nr. 6/ 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale” care, la capitolul II, reglementează anularea obligaţiilor accesorii. Pentru a beneficia de o astfel de facilitate fiscală, contribuabilii pot depune o notificare prin care înştiiţează organul fiscal cu privire la intenţia acestora, iar după îndeplinirea condiţiilor, vor depune o cerere de anulare, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019.

Cei cu datorii mai mari de 1 milion de lei au opțiunea restructurării plății pe o perioadă de 7 ani iar cei cu datorii sub 1 milion de lei li se oferă posibilitatea de a li se anula accesoriile la debitele calculate restante până la 31 decembrie 2018. Chiar dacă termenul de depunere a cererilor este 15 decembrie 2019, contribuabilii sunt așteptați cât mai curand la sediile ANAF să depună cererile pentru anularea accesoriilor sau pentru restructurare și să nu aștepte data de 15 decembrie. Reprezentanții din cadrul ANAF Constanța au precizat pentru Replica că o parte din contribuabili au venit deja și și-au depus cererile, acestea fiind în lucru în momentul de față. „Noi am început să lucrăm de pe acum la aceste cereri și dorim să le transmitem celor care doresc să o depună, să se grăbească, pentru că știu că ei se gândesc că mai au timp până pe 15 decembrie, însă atunci va fi un pic cam târziu pentru soluționare”, a precizat Irina Schvarczberger, purtătorul de cuvânt al ANAF Constanța.

În perioada august – seprembrie contribuabilii au fost notificați că pot beneficia de aceste facilități fiscale dacă îndeplinesc condițiile. De la data de 1 septembrie, au început să se înregistreze în unitățile fisacle teritoriale notificările care au primit sau nu aceste înștiințări până la acea dată. Procesul se desfășoară astfel: întâi se depune notificarea, unitatea fiscal face o analiză în care se concretizează debitele principale care sunt obligatorii de plată până la 15 decembrie 2019 pentru a beneficia de anularea accesoriilor.

La nivelul județului Constanța până în prezent, pentru anularea accesoriilor, 23.783 de contribuabili, persoane fizice și juridice au fost notificate, dintre care doar 1.327 au depus deja cererea, aceștia având datorii de sub 1 milion de lei, iar pentru restructurare au depus până acum doar 11 contribuabili din cei 141 care pot beneficia de acest plan de restructurare, aceștia înregistrând datorii de peste 1 milion de lei. „Într-adevăr, este un număr mic de cereri depuse până acum însă consider că este opțiunea fiecăruia dintre contribuabili dacă vor să beneficieze sau nu de aceste facilități fiscale”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

În ceea ce privește anularea accesoriilor, procesul este mai amplu, iar pentru a beneficia de acest lucru trebuie îndeplinite câteva condiții, ca de exemplu: sunt depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal și este depusă cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Pentru a beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare, debitorul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să nu îndeplinească condițiile pentru a beneficia de eșalonarea la plată reglementată de Codul de procedură fiscală, să prezinte un plan de restructurare și un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent, să nu se afle în procedura insolvenței, să nu fi fost dizolvat, potrivit prevederilor legale în vigoare, să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal și să îndeplinească testul creditorului privat prudent, în sensul prezentei ordonanțe.

Informaţii suplimentare puteţi obţine utilizând Formularul de contact disponibil pe pagina de Internet www.anaf.ro şi telefonic, prin contactarea Serviciului de asistenţă telefonică a contribuabililor - Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa va dau la muie cand aveti de luat gasiti fraierii cand aveti de dat inapoi nu vedeti banii in sistem derbedeilor
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407