REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Controlorul vamal trimis în judecată de DNA a fost condamnat definitiv!

Controlorul vamal trimis în judecată de DNA a fost condamnat definitiv!

Replica API 10 martie 2022 | 21:14 1978

Radu Ioan Hristovici, controlor vamal superior în cadrul biroului Vamal de Frontieră Constanţa, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Acesta a fost acuzat că a primit, în mai multe rânduri, bani de la cetățeni arabi care au afaceri în domeniului transportului de animale, fiind vorba chiar și de 5.000 de euro pe transport. Rolul lui era de a pune la punct repede actele, ca navele să plece cât mai repede din portul Midia.

Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis condamnarea lui Radu Ioan Hristovici la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită (2 acte materiale). Sentința a fost dată pe 12 ianuarie 2021 iar în urma apelului judecat pe 3 martie 2022, magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au decis desființarea primei sentințe și condamnarea inculpatului la 3 ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă.

Cum a procedat controlorul vamal

Primul act material s-a petrecut pe 5 mai 2018, funcționarul vamal Hristovici Radu purtând discuții, în incinta Punctului Vamal Midia, cu o persoană de etnie arabă identificată ca fiind cetățeanul sirian Nasreddin Aswad, despre operațiuni de încărcare în Portul Midia. Inculpatul Nasreddin Aswad, aşa cum a fost surprins în imaginile puse la dispoziţie anchetatorilor, l-a întrebat pe inculpatul Hristovici cât trebuie să-i dea, acesta răspunzând 35. Nasreddin Aswad a afirmat că nu are decât 20 de milioane (2.000 lei), moment în care numără o sumă de bani. După o scurtă negociere (vameșul nu acceptă 25 ci pretinde 30), cetățeanul sirian acceptă să-i remită suma totală de 3.000 lei pe care funcționarul vamal o ia, o numără apoi îi mulțumește în limba engleză. Inculpatul Aswad poate fi observat în timp ce numără ambele sume, întâi 2.500 lei apoi încă 500 de lei. Totodată, imaginile surprind remiterea consecutivă a celor două sume de bani. Cei doi își strâng mâinile și se sărută pe obraz. Al doilea act s-a petrecut pe 12 mai 2018, atunci când Hristovici s-a întâlnit cu Naim Jabanou, cetățeanul sirian scoțând o sumă de bani din buzunar pe care i-a dat-o funcționarului vamal. Funcționarul vamal mulțumește și îl asigură pe inculpatul Naim Jabanou că nici nu mai este necesar să treacă pe la birourile Punctului Vamal, că el răspunde de ce trebuie făcut și că declarațiile vor fi aduse în seara următoare.

Instanța a admis apelul

Magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au reținut gravitatea relativ redusă a infracțiunii, dată de numărul de acte materiale (2), cuantumul mic al prejudiciului (5500lei), recuperat în integralitate, dar și circumstanțele de natură a descrie persoana inculpatului, care se află la primul conflict cu legea penală, este integrat social și are studii superioare, vârsta (54 de ani) și starea de sănătate, dar și atitudinea procesuală parțial sinceră manifestată pe parcursul procesului penal, Curtea a apreciat că o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani, este echilibrată și în măsură să contribuie la îndreptarea conduitei sociale a apelantului inculpat, asigurând totodată îndeplinirea scopului preventiv educativ al sancțiunilor penale.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272