REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Sâm., 24 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6649
5.4° Constanța Sâmbătă, 24 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6649
 

Controversatul afacerist Corneliu Dică își blochează falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!

Controversatul afacerist Corneliu Dică își blochează falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!

Mirela PASCAL 9 decembrie 2023 | 00:00 5030

Insolvenţa Eolica Dobrogea SRL, producătorul de energie eoliană deținut de controversatul afacerist Corneliu Dică, a generat falimente în serie. După ani de zile, judecătorii au decis deschiderea procedurii falimentului societății mai sus menționate, însă administratorul judiciar are obiecțiuni, fapt pentru care a contestat decizia. Administratorul judiciar care, de fapt, este unul din asociații Eolica, a vrut, inițial, un plan de reorganizare a firmei, însă a fost respins de judecători, aceștia din urmă dispunând deschiderea falimentului.

Controversatul afacerist Corneliu Dica isi blocheaza falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!Corneliu Dică

Administratorul judiciar, care contestă falimentul, este tot din anturajul lui Dică

Recent, magistrații au dispus începerea procedurii falimentului debitoarei Eolica Dobrogea și au respins mai multe excepții ridicate de creditori. Concret, judecătorii au respins excepţia prematurităţii şi a inadmisibilităţii cererilor de trecere la faliment formulate de creditorii Nek Umwelttechnik AG, Eolica Dobrogea One SA şi Iberdrola Renovables Energia SA, ca neîntemeiate și excepţia lipsei de interes în formularea cererilor de trecere la faliment de către creditoarele Nek Umwelttechnik AG, Eolica Dobrogea One SA şi Iberdrola Renovables Energia SA. Totodată, au respins cererea administratorului special Ceauşescu & Partners SRL de repunere în termenul de depunere a unui plan de reorganizare actualizat, ca neîntemeiată și au admis cererile creditorilor Nek Umwelttechnik AG, Eolica Dobrogea One SA şi Iberdrola Renovables Energia SA de trecere la faliment a societăţii debitoare Eolica Dobrogea SRL. În final, magistrații Tribunalului au dispus începerea procedurii falimentului debitoarei Eolica Dobrogea și au desemnat lichidator judiciar pe CII NEDELCU SILVIU cu o retribuţie de 7000 lei exclusiv TVA + 10% din valoarea fondurilor obţinute şi a bunurilor valorificate, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.25. Decizia este executorie, dar nu definitivă. Administratorul judiciar a contestat soluția, la Curtea de Apel Constanța, pe 7 decembrie.

Controversatul afacerist Corneliu Dica isi blocheaza falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!eoliene

Precizăm că Eolica Dobrogea SRL este controlată de compania C-Tech SRL, din Constanța, cea din urmă avându-i ca asociați pe Corneliu Dică și pe Andreea Ceausescu, fiecare deținând câte 50%. Andreea Ceaușescu este și asociat la Ceauşescu & Partners SRL, administratorul judiciar al Eolica Dobrogea, care contestă falimentul.

Decăderea Eolica Dobrogea!

Decăderea afacerii Eolica Dobrogea a început în 2011, când partenerii spanioli de la Iberdrola au anunţat că abandonează proiectul eolian de la Cogealac din cauza românilor din firmă.

Eolica avea la data intrării în insolvenţă datorii totale de 86 de milioane de lei, din care 52 de milioane de lei numai către Iberdrola, 9 milioane lei către Primăria Cogealac şi alţi 30 de creditori. Eolica deţine în patrimoniu active din toate categoriile: imobile, participaţii la societăţi comerciale, autorizaţii de construire şi avize corelate producerii de energie regenerabilă iar în anii din urmă a ajuns cu afacerile din eoliene până la 12 milioane de lei.

Istoria unui scandal de miliarde de euro

În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene cu o capacitate totală de 1.600 MW, se arată în sursa citată. Spaniolii anunţau atunci că vor finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. În 2011, spaniolii au început construcţia primului parc eolian în comuna Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa, proiectat pentru o capacitate de 80 de MW. În 2012 însă, Iberdrola a anunţat că nu mai poate continua proiectele eoliene programate pentru piaţa românească, cu o valoare totală de circa 2,5 miliarde euro, din cauza partenerului Eolica. Era vorba despre parcul eolian Mihai Viteazul, de 80 de MW şi o deţinere majoritară în mai multe proiecte cu o capacitate totală de 192 MW, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Motivul supărării? Sub conducerea lui Corneliu Dică, Eolica Dobrogea a acţionat în instanţă Transelectrica şi ANRE, pentru că ar fi refuzat nejustificat să încheie un proces verbal privind îndeplinirea unor condiţii de racordare la reţea a parcului eolian de 600 MW de la Cogealac. Problema e că după puţin timp, asociaţii Eolica au renunţat la proces, în care erau cerute daune de 118 milioane de euro anual. Mai precis, susţineau că acţiunea în instanţă a fost iniţiată de administrator, respectiv Corneliu Dică, fără bază legală şi fără acordul asociaţilor.

Dică, judecat pentru mărturie mincinoasă

De precizat faptul că pe numele afaceristului a fost deschis și un dosar pe rol  în care a fost  judecat pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, fiind acuzat că a mințit în dosarul care îl viza pe Gigi Chiru, fost senator, cu privire la proveniența mitei pe care Chiru ar fi primit-o.

Controversatul afacerist Corneliu Dica isi blocheaza falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!Gigi Chiru

Însă anchetatorii au demontat toate argumentele și declarațiile afaceristului, motiv pentru care i-au întocmit un dosar penal separat, pentru declarații mincinoase. Numai că magistrații au încetat procesul, pentru că faptele s-au prescris.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TOTI GOLANII AU AJUNS OAMENI DE AFACERI AN ROMANIA.VA RASA N c*r DE ANALFABETI. TOTI INTERLOPII.
3
0
Blestemați sa fiți.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
2740453063
5/49
1646443322-02-20242 3 4 8 1 5 1
joker
6212361539