REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Copiii ADOPTAŢI la NAŞTERE îşi CAUTĂ disperaţi rudele BIOLOGICE

Copiii ADOPTAŢI la NAŞTERE îşi CAUTĂ disperaţi rudele BIOLOGICE

Replica API 5 noiembrie 2020 | 00:16 2129

Sub comanda lui Nicolae Ceauşescu, autorităţile din România comunistă au încercat să declanşeze un plan de creştere a natalităţii. Astfel, în anul 1966, a fost adoptat Decretul – Lege 770 prin care practicarea avorturilor a fost total interzisă. Impactul actului normativ asupra societăţii a fost covârşitor. Politica de interzicere a avorturilor promovată de Nicolae Ceauşescu a făcut ca rata natalităţii să cunoască cifre alarmante. Astfel, potrivit statisticilor, între 1967 şi 1972, în România aveau să se nască peste două milioane de copii. Actul a fost desfiinţat imediat după Revoluția din 1989, însă copiii născuţi în urma Decretului, cunoscuţi în cultura populară drept „decreţei”, sunt astăzi oameni mari care trăiesc cu amintirea copilăriei sub comunism. Unii dintre aceştia au fost abandonaţi în spitale fie din cauza condiţiilor grele de trai, fie din cauză că erau nedoriţi de către familie. Cei mai norocoşi dintre ei au avut şansa de a fi adoptaţi de familii din ţări precum Spania, Italia, Canada ori America. După zeci de ani în care destinul le-a fost schimbat complet şi radical, unii dintre aceşti decreţei au decis să îşi cunoască familiile biologice.

Sunt exemple şi în Constanţa de astfel de copii care înainte de ´89 au fost adoptati de familii din afara graniţelor ţării şi care au ajuns să ducă, poate, un trai mai bun. Motivele pentru care familiile biologice au decis să facă acest lucru sunt necunoscute şi rămân o engimă. Cu toate acestea, mai mulţi copii, deveniţi acum adulţi, au decis să reia legăturile cu familiile biologice şi să-şi cunoască originile natale fie din curiozitate, fie pentru a cere nişte explicaţii cu privire la motivele pentru care au fost abandonaţi ori daţi spre adopţie. Iată câteva exemple.

Născută în Mangalia, adoptată de o familie din Italia

Cristina Iulia Horvat s-a născut în Mangalia, în aprilie, 1994. La vârsta de 10 luni a fost adoptată dintr-un orfelinat din Bucureşti. Nu cunoaşte alte detalii despre trecutul său din România, dar şi-ar dori să-şi cunoască familia biologică. În prezent, fata locuieşte cu familia adoptivă, în Italia.

O altă tânără născută în Mangalia, care a fost abandonată la naştere într-un orfelinat din oraş, doreşte să-şi găsească şi să-şi cunoască familia biologică, precizând că-i lipseşte cunoaşterea trecutului. Numele său este Andreea Hrean şi la o lună după ce a fost abandonată, a avut norocul a de a fi adoptată de o familie din Canada.

Aflaţi în căutarea familiilor biologice

Dobre Titi se află în căutarea familiei biologice. Născut pe 12 decembrie 1968, în Constanţa, a fost adoptat la vârsta de 8 luni. Pe mama naturală o chema Ioana Dobre și la data adopției avea domiciliul în Mircea Vodă, Constanţa. La vremea aceea, mama biologică era minoră, mama acesteia dându-și acordul pentru adopție. Bărbatul şi-a căutat îndelung rudele, însă fără niciun rezultat.

Numele tatălui său nu apare menționat pe certificatul de naștere.

Şi Liliana Lazăr a fost adoptată de o familie din Belgia, la vârsta de 6 ani. Aceasta s-a născut în Constanţa, la data de 2 mai 1987. Femeia doreşte să-şi găsească familia și rudele, dar, din păcate, nu deține absolut nicio informație despre ei.

Salutări din Irlanda

În anul 1991, la vârsta de 4 luni, Asan Rachi a fost adoptată din orașul natal, Medgidia. Aceasta se află în căutarea părinților și fraților biologici. Mama se numea ASAN AIȘE, iar tatăl, ASAN IZET. Din documentele de adopție reiese că tatăl avea domiciliul în Medgidia, pe strada Tineretului, iar mama, în comuna Castelu, județul Constanța, dar ambii erau flotanți în municipiul Călărași pe strada Prepeliței. În prezent, tânăra locuieşte cu familia adoptivă, în Irlanda.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa stea acolo unde sunt, ce sa vada doi saraci care nu au ce sa le ofere? Cei care au infiat acesti copii ar trebui sa ii ajute sa isi gaseasca familia biological, apoi sa ii lase acolo.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367