REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Copiii de la Centrul de Plasament Antonio aduc primăvara la Constanţa: s-au apucat de făurit mărţişoare

Copiii de la Centrul de Plasament Antonio aduc primăvara la Constanţa: s-au apucat de făurit mărţişoare

Replica API 28 februarie 2013 | 00:00 165

Cu poveşti tragice de viaţă,

Cu poveşti tragice de viaţă,

Primăvara a şi sosit la Constanţa, cu ajutorul micuţilor de la Centrul de Plasament Antonio. Aceştia s-au apucat de făurit mărţişoare şi felicitări, fiind foarte fericiţi că şi-au reluat locurile la masa de lucru. Cel mai mic vestitor al primăverii are doar doi ani şi jumătate şi este în centrul atenţiei datorită drăgălăşeniei de care dă dovadă. A cochetat cu aparatul foto şi a anunţat că s-a tuns. Chiar şi aşa, poveştile copiilor nu sunt tocmai fericite, ei fiind abandonaţi de familii din cauza condiţiilor precare de viaţă sau au ajuns în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa prin decesul părinţilor.

Peisajele cenuşii ce au acaparat Constanţa sunt pe cale să fie alungate. Acest lucru va fi posibil datorită micuţilor din Centrul de Plasament Antonio, din municipiul Constanţa, care s-au hotărât să aducă primăvara cu mânuţele lor. Chiar dacă nu va fi organizată o expoziţie cu vânzare, copilaşii nu s-au lăsat păgubaşi şi s-au apucat de treabă, pentru a dărui un simbol al primăverii atât colegelor din Centru cât şi educatoarelor sau cadrelor didactice de la şcoală. Atmosfera specifică lunii martie s-a instalat la Centrul de Plasament Antonio încă de acum două săptămâni, de când micuţii şi-au reluat locul la măsuţele rotunde, şi au început să meşteşugească mărţişoare şi felicitări. Fie că este vorba de paste pictate şi asamblate sub diverse forme, coji de fistic, pastă fimo, mărgeluţe, hârtii şi creioane colorate, micii vestitori ai primăverii sunt hotărâţi să-şi dovedească măiestria şi să realizeze cel mai frumos dar pentru cei dragi. Fericirea li se poate citi în ochişori, iar pe lângă faptul că lucrează în echipă, cei mici sunt încântaţi că beneficiază şi de ajutorul doamnelor educatoare, fiecare dintre ei menţionând că are câte o preferată. În timp ce munca era în toi, Iuliana, de 15 ani, ne-a relatat şi o frumoasă legendă a mărţişorului. "Legenda spune că, într-o zi, soarele s-a transformat în tânăr şi a început să joace la hore prin sat. La acea vreme trăia şi un dragon foarte rău. Aflând despre soare, a hotărât să-l închidă în temniţa castelului său. Un alt tânăr viteaz a avut curajul de a salva soarele, iar oamenii din sat au hotărât să-i dea lui puterile. Tânărul s-a luptat multă vreme cu dragonul şi, într-un final, a reuşit să elibereze soarele. De atunci, ciucuraşul roşu de la mărţişor simbolizează dragostea pentru tot ce este frumos şi sângele viteazului ce a salvat soarele, pe când ciucuraşul alb simbolizează puritatea şi sufletul curat", ne-a povestit Iuliana în timp ce lucra la mărţişoare: "Facem mărţişoarele pentru a le dărui, atât între noi, pentru prieteni, colegi cât şi pentru doamne. Lucrăm şi cu doamnele educatoare, care ne îndrumă şi ne ajută. Ne place foarte mult", a mai spus aceasta. De asemenea, în încăpere, la măsuţă mai era şi Antonio, de 8 ani, care ne-a spus că are o educatoare preferată pentru care îşi va da toată silinţa să-i făurească un mărţişor cât mai frumos. Nici Roxana, de 5 anişori, nu a lipsit de la măsuţă, lucrând de zor la un ghiocel, dar nici Dana, Ioana, Rebeca - Elena, Gerogiana, cât şi alţi băieţei şi fetiţe. Aproximativ 20 de copilaşi sunt implicaţi în aducerea primăverii la Constanţa, din cei 74, cât găzduieşte Centrul de Plasament.

Cel mai mic vestitor al primăverii are doar doi ani şi jumătate

Într-o altă cameră, unde, de asemenea, se lucra la foc automat, l-am găsit şi pe Raul. Chiar dacă are doar doi ani şi jumătate, prichindelul era foarte încântat când s-a văzut înconjurat de atâtea obiecte colorate şi sclipitoare, hotărât fiind să-şi bage mânuţele şi năsucul peste tot. De cum a văzut aparatul de fotografiat, micuţul a ţinut să ne arate că este proaspăt tuns, cochetând cu camera foto. "Am doi - doi", ne spunea Raul cu un zâmbet larg, referindu-se la vârstă. Chiar dacă inocenţa lui tronează, povestea nu îi este una fericită, ca a toţi copiilor de acolo, de altfel. Se pare că a ajuns la Centru în urmă cu câteva luni, alături de sora lui, Larisa, de 7 ani, şi fratele mai mare, Antonio, de 8 ani. Mama a plecat în Spania, iar micuţii au fost lăsaţi în grija tatălui. Chiar dacă acesta spune că îi iubeşte, nu prea a dovedit-o, fiind un împătimit al alcoolului, motiv pentru care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa a intrat pe fir. Cam în aceeaşi situaţie se află mai toţi micuţii din Centrul de Plasament Antonio, aceştia nefiind vizitaţi de familii. Însă, o rază de soare s-a ivit la orizont, tot mai multe familii din Constanţa dând dovadă de omenie prin implicarea în viaţa sufletelor nevinovate. Până la urmă sunt nişte bieţi copii care vor, mai presus de toate, dragostea unei familii, chiar dacă au toate condiţiile la Centru. La plecare, prichindeii au oferit o mare surpriză reporterilor cotidianului "Replica", dorind să ofere câte puţin din munca lor. Ca atare, redacţia noastră are la loc de cinste câteva felicitări, pe care le declarăm cele mai frumoase.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272