REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Copil de nici 10 ani, DISPUTAT de părinţi în instanţă: a fost închis în baie şi atacat de şobolan

Copil de nici 10 ani, DISPUTAT de părinţi în instanţă: a fost închis în baie şi atacat de şobolan

Replica API 28 iunie 2019 | 00:00 262

Bătut de tată, jignit şi umilit de bunica paternă!

Bătut de tată, jignit şi umilit de bunica paternă!

sursa foto: istockphoto.com

Un copil de nici 10 din Constanţa, transformat de propriul tată în obiect de dispută și orgolii personale cu mama acestuia! Nu de puţine ori, un divorţ poate marca pe viaţă un copil. Însă, la fel de bine, poate aduce liniştea suflească şi siguranţa acestuia! Acesta este cazul unui copil din Constanţa, disputat de părinţi în sălile de judecată. Judecătorii au stabilit, după separare, domiciliul copilului la tată, iar acesta din urmă se chinuie din răsputeri să-l ia în sânul familiei sale. Numai că micuţul nu-şi doreşte acest lucru, fiind marcat de bătăile aplicate de cel care i-a dat viaţa, dar şi de jignirile şi umilinţele bunicii paterne: l-a închis într-o zi în baie, fiind muşcat de şobolan.

În anul 2015, Judecătoria Constanţa a desfăcut căsătoria încheiată între doi soţi, părinţii unui copil minor. Cu privire la acesta din urmă, s-a stabilit ca exercitarea autorității părintești asupra acestuia să se facă în comun de ambii părinți, însă locuinta să fie stabilită la mamă. Tatăl a formulat recurs, iar Tribunalul a schimbat decizia primei instanţe, în sensul că stabilirii locuinței minorului la tată și obligării mamei la plata pensiei de întreținere în cuantum de 25% din venitul net lunar în favoarea minorului.

De atunci, părintele patern a încercat prin orice mijloace să ia copiluld e la mamă, inclusiv cu un executor judecătoresc. Însă, minorul nu şi-a dorit acest lucru, din mai multe motive, în principal pentru că este bătut. Cu privire la acest refuz, părțile au o poziție contradictorie, mama susținând că este alegerea minorului, în timp ce tatăl afirmă că este influențat de reclamantă.

Cazul a ajuns şi în atenţia Protecţiei Copilului, care a deschis, la vremea respectivă, oa nchetă socială.- Cu ocazia efectuării anchetei sociale reprezentanții Serviciului de autoritate tutelară nu au stat de vorbă cu minorul, însă au precizat aspecte constatate cu ocazia întocmirii unui referat de anchetă socială din luna iunie a anului 2016. Astfel, s-a reținut că minorul este un copil normal, bine dezvoltat, cu sentimente de securitate personală şi stimă de sine bune. În schimb, nu are conturată foarte bine noțiunea de familie ca urmare a situației tensionate dintre părinți. Ancheta socială a mai constat că micuţul este ajutat la teme de soțul mamei, că sunt fericiți împreună. Nu a manifestat dorința de a se întâlni cu tatăl natural, iar când este adus în discuție evită să vorbească.

Recent, mama copilului a a solicitat instanţei modificarea măsurilor privitoare la fiul ei, apreciind că s-au schimbat împrejurările avute în vedere la pronunțarea soluției din apel. Femeia vrea săî stea liniştită şi să-i asigure liniştea şi fiului ei, care trăieşte cu teama căa r putea fi luat de tată.

Mărturii cutremurătoare ale copilului: „când avea 2-3 ani, bunica paternă l-a închis în baie, unde l-a mușcat un șobolan”.

Copilul a vorbit în instanţă şi a relatat, potrivit rolii, că ”a fost o dată acasă la tată, când avea 8 ani și, la insistențele acestuia, a rămas peste noapte, după care tatăl și-a dorit să nu se mai întoarcă la mamă, lucru cu care el nu a fost de acord. În acea noapte el a dormit cu bunica paternă, iar tatăl s-a dus să doarmă cu fiul vitreg și cu mama acestuia. În seara când a rămas la tată și-a dorit să mănânce un corn, iar tatăl a plecat să-i cumpere, însă i-a dat a doua zi cu cornul, întrucât s-a dus să doarmă cu fiul său vitreg și cu mama acestuia. Își dorește foarte mult să practice înotul, însă tatăl său nu l-a înscris motivând că este scump, însă fiul vitreg practică înotul”.

Copilul a mai spus în instanţă că nu se gândește niciodată la tatăl său deoarece acesta „și-a luat alt copil”. Nu se gândește niciodată la tatăl său deoarece acesta „și-a luat alt copil”. Cu ocazia audierii minorului în camera de consiliu, acesta a arătat că: ”atunci când locuiau împreună cu tatăl, acesta din urmă îi aplica corecții fizice ori de câte ori pleca mama din preajma sa. Îi aplica corecții fizice doar când era în stare de ebrietate. Tatăl îi ia banii din contul său (referindu-se la alocația de stat) și îi cheltuiește cu R, celălalt copil al său. A încercat să-i dea o șansă tatălui său și a mers la el acasă, unde locuiește cu R. Spune că mama sa s-a ocupat de el de când s-a născut, l-a îngrijit, i-a dat de mâncare. Mama i-a tot explicat că trebuie să meargă la tată, însă el nu dorește acest lucru întrucât îi este frică să nu îl bată. Simte că tatăl nu îl iubește deloc și nu dorește să-l aibă tată deoarece tot timpul îl bate și îl jignește. Își exprimă dorința de a locui în continuare cu mama, alături de aceasta având tot ce-i trebuie. De când stă cu mama este mai liniștit, iar câteodată are coșmaruri că tatăl său îl bate și se trezește din somn speriat”. Minorul a menționat că „ bunica paternă l-a numit „prost” pentru că nu știa zilele săptămânii și, își amintește că atunci când avea 2-3 ani, aceasta l-a închis în baie, unde l-a mușcat un șobolan”.

Așadar, instanța a reținut că tatăl transformă minorul în obiect de dispută și orgolii personale, in timp ce mama, așa cum reiese din evaluarea psihologică , a dat dovadă de o atitudine pozitivă, încurajând dialogul şi colaborarea dintre copil şi tată. În acest context, instanţa de judecată a decis ca domiciliul copilului să fie la mamă, acolo unde acesta se simte bine şi în siguranţă. Decizia nu este definitivă, iar pe 25 iunuarie tatăl a formulat recurs.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272