REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Coreea de Nord îşi continuă programul de armament nuclear, relevă un raport al ONU

Coreea de Nord îşi continuă programul de armament nuclear, relevă un raport al ONU

Replica API 7 septembrie 2019 | 00:00 334

foto epochtimes-romania.com

Coreea de Nord îşi continuă programul de armament nuclear şi se sustrage în acelaşi timp sancţiunilor, relevă un raport al ONU, făcut public după o serie de teste cu rachetă a căror importanţă a fost minimalizată de preşedintele american Donald Trump, potrivit AFP.

Regimul a decretat în 2018 un moratoriu asupra testelor nucleare şi tirurilor cu rachetă cu rază lungă de acţiune. Phenianul a anunţat de asemenea închiderea complexului de teste nucleare de la Punggye-ri.

Însă, conform raportului publicat joi de Naţiunile Unite, Phenianul nu a oprit dezvoltarea de ogive nucleare.

"Programul nuclear al Republicii Populare Democrate Coreea continuă, în ciuda absenţei testelor nucleare şi a închiderii complexului de teste nucleare de la Punggye-ri", a precizat joi un grup de experţi ai ONU într-un raport care analizează perioada februarie-august.

Coreea de Nord continuă să exploateze complexul de îmbogăţire a uraniului de la Yongbyon, conform aceleiaşi surse.

Viitorul acestui complex a fost unul din punctele de neînţelegere de la al doilea summit dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi Donald Trump, soldat cu un eşec în februarie la Hanoi.

Negocierile bilaterale dintre Washington şi Phenian sunt de atunci în impas.

Cei doi lideri s-au întâlnit din nou în iunie la frontiera din Zona Demilitarizată (DMZ), care separă cele două state de la sfârşitul Războiului din Coreea (1050-1953).

Întâlnirea s-a încheiat cu decizia de a relansa negocierile, care însă nu au fost reluate de atunci.

Preşedintele american subliniază des că absenţa, din 2017, a testelor nucleare şi a tirurilor de rachetă cu rază lungă este unul dintre succesele sale diplomatice.

În ultimele săptămâni, Phenianul a desfăşurat o serie de teste de rachetă cu rază scurtă, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de manevrele militare comune derulate de forţele sud-coreene şi americane. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212