REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cornel Panait: Inaugurăm după Paște un nou corp UMC, la Baza Maritimă. Video

Cornel Panait: Inaugurăm după Paște un nou corp UMC, la Baza Maritimă. Video

Mirela PASCAL 23 martie 2023 | 00:00 3051

Cornel Panait, președintele Senatului Universității Maritime Constanța, s-a aflat miercuri, 22 martie, în studioul Replica, pentru a vorbi despre proiectele pentru anul 2023. În cadrul interviului, Panait ne-a informat că, de anul viitor, UMC va avea un nou program, unic în România, și anume Securitate Cibernetică. În cadrul interviului, Cornel Panait a vorbit și despre proiectul reînființării Pavilionului Românesc, punctând faptul că România ar avea nevoie de o lege pentru a putea înregistra nave sub pavilion românesc şi pentru a avea, astfel, o flotă. Totodată, Panait a anunțat că, în maximum o lună, va fi inaugurată noua clădire a UMC.

Cornel Panait: Inauguram dupa Paste un nou corp UMC, la Baza Maritima. Video

Cum a debutat anul 2023 pentru Universitatea Maritimă Constanța? ”Ne face plăcere să spunem că am avut un an trecut bun. Anul trecut am avut o serie de proiecte care au fost reușite și care ne deschideau un orizont către lumea bună a învățământului superior, nu din România, ci din toată Europa și poate chiar lumea. Din păcate pentru noi, în luna noiembrie am avut un eveniment mai puțin fericit legat de manifestări mai puțin academice referitor la o propunere de fuziune cu alte universități din România. Propunerea aceea, care nici măcar nu a putut fi susținută, a determinat o revoluție mentală și nu numai, asupra viitorului Universității. Fel de fel de așa ziși reprezentați ai unor sisteme, organizații, entității s-au erijat în cei care doresc să afle care e realitatea, unde e dreptatea și de ce trebuie să dispară un brand al orașului Constanța. După toată campania am început anul 2023 greu, pentru că în sistemul universitar apar, la intervalele de timp anunțate și clare, misiuni de verificare, autorizare, reacreditare. 2023 a fost un an în care mai mult de jumătate din programele noastre de studii au fost reacreditate. Avem și programe pentru care am depus pentru autorizare și spre marea noastră mulțumire au fost confirmate ca atare. Lucrul esențial pe care aș vrea să îl menționez este că cel mai ambițios program pe care Universitatea îl are este acreditarea instituțională, care presupune că o parte din programele de studii se reacreditează și de asemenea se acreditează Universitatea în totalitatea ei”, a  spus Cornel Panait.

Cornel Panait: Inauguram dupa Paste un nou corp UMC, la Baza Maritima. Video

Securitate cibernetică, noutatea anului universitar 2023-3024

Pregătim un nou program care se numește "Securitate cibernetică". Este un program care la noi a venit firesc. La momentul de față, în România nu există o specializare de licență care să se numească așa. Noi, la momentul de față, suntem primii și singurii care sunt avizați să desfășoare cursuri de licență în domeniul securității cibernetice. Programul va începe în anul 2023-2024. Ne așteptăm să avem studenți. Noi vom utiliza toate mijloacele pe care le avem la dispoziție în ideea de a informa tinerii de această nouă specializare, unică în România„, a spus Panait.

În ultimii 30 de ani, guvernările care s-au succedat la Palatul Victoria au reușit performanța de a lăsa România fără capacităţi de transport maritim, aspect care a condus la o dependenţă a companiilor româneşti de logistica navală oferită de alte state ale lumii. ”Au fost directori de la Autoritatea Navală Română care au fost schimbați brusc, de azi pe mâine, pentru că s-au opus proiectului de pavilion, la maniera la care era atunci conceput. Unul dintre cei care s-a opus a fost directorul de la ANR din momentul respectiv, Adrian Mihei. Și-a exprimat in scris poziția și a fost schimbat într-o noapte. Proiectul prevedea ca pavilionul să fie implementat sau gestionat de o firmă din Germania. Mihei s-a opus pentru că un asemenea proiect de țară, care să faciliteze și să facă mult mai vizibil transportul maritim din țara respectivă și personalul pe care îl dă, trebuie să fie gestionat de România. România trebuie să fie foarte atentă la legislația pe care o aplică în momentul în care vom avea propriul Pavilion. Armatorul nu vine pentru că pavilionul este frumos, ci pentru că îi dă o serie întreagă de facilități. Dacă România va fi capabilă să genereze aceste facilități, atunci Pavilionul Românesc va fi unul atractiv și vom putea intra  în discuție mai departe.  Pavilionul ar putea fi un proiect de țară pentru că am reveni în lumea bună a celor care se ocupă de ocupație. Simplul fapt de a avea un pavilion nu creează facilitățile necesare”, este de părere Cornel Panait.

Cornel Panait: Inauguram dupa Paste un nou corp UMC, la Baza Maritima. Video

Eu înțeleg ca a fost reluată inițiativa, foarte multă lume e implicată în acest proiect, inclusiv Sindicatul Liber al Navigatorilor. ANR ar trebui să justifice că un asemenea proiect e benefic pentru România. Cred ca trebuie generată legislația care să permită acest proiect. Daca nu creăm legislația, nu vom avea nave, chiar dacă vom avea pavilion. Trebuie sa creăm facilități economic“, a mai spus Panait.

Noua clădire a UMC, inaugurată după Paște

În continuare, președintele Senatului UMC a vorbit și despre noua clădire a Universității, ce urmează să fie inaugurată după Paște. ”Este un corp de clădire care ridică mult standardul universității. Numărul de locuri care permite utilizarea spatiilor pentru seminarii și cursuri de 960 de locuri. Facem un lucru foarte important, asiguram condiții pentru ca toată lumea să poată învăța. Intenționăm să mutăm Facultatea de Electromecanică la Baza Nautică, pentru ca acum nu ai unde sa parchezi pe Mircea cel Bătrân, acolo sunt foarte multe locuri de parcare. Am creat posibilitatea ca, la universitate, să aducem simulatorul de poziționare dinamică la nivelul maxim existent în lume, la momentul de față. Oricum suntem performanți în acest domeniu dar acum am reușit să aducem simulatorul la ultimul nivel posibil. Mai avem un nou simulator pe care-l vom instala, el se ocupă de construirea  liniei de transport prin conducte în momentul în care o platformă începe ă producă. În mod evident, într-o lună, după Paște, clădirea va fi gata. Pasul 2 e de instalare a echipamentelor, care sunt sofisticate, sensibile”, a mai precizat Panait.

Nu-l mai interesează poziția de rector

Schimbând registrul, l-am întrebat pe Cornel Panait dacă s-ar întoarce la conducerea UMC, din poziția de rector. ”Cred că experiența pe care o am în toată activitatea mea a fost dobândită pentru că am identificat nevoile la un moment dat și am identificat mecanismele care să vină în întâmpinarea acestor nevoi. Este clar că pârghiile importante esențiale sunt în mâna rectorului, pentru că el este executiv. Senatul este o instituție importantă pentru că generează direcția de dezvoltare pe o perioadă mai îndelungată de timp. Pentru mine poziția de rector nu mai este interesantă. Eu am făcut tot ce am putut, am luat o Universitatea la care momentul în care am ajuns rector avea 600 de studenți. În 1990 a avut 1400 de studenți. Nu am văzut pe nimeni îngrijorat că de la 1400 s-a coborât la 600. Am dus această Universitate la un grad de dezvoltare atât din punct de vedere academic, cât și din punct de vedere profesional, pentru această meserie”, a spus Panait.

Se retrage Panait de la UMC?!

Mai mult, acesta ia în calcul posibilitatea ca, după inaugurarea noii clădiri a UMC, să se retragă din activitate. „Analizez cu mare atenție aceasta posibilitate, am mai declarat ca proiectul meu major pe care-l vreau finalizat e aceasta construcție. La momentul in care acest ideal va fi finalizat și materializat mă voi gândi foarte atent la acest lucru”, a conchis Panait.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369