REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Coronavirus: Preşedintele Dodon a făcut public numele femeii infectate cu coronavirus, experţii acuză o încălcare a dreptului pacientului

Coronavirus: Preşedintele Dodon a făcut public numele femeii infectate cu coronavirus, experţii acuză o încălcare a dreptului pacientului

Replica API 10 martie 2020 | 00:00 646

Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut luni public numele femeii infectate cu noul coronavirus, într-o conferinţă de presă, atrăgându-şi critici din partea experţilor care susţin că în acest fel Igor Dodon a comis o încălcare a legislaţiei privind datele cu caracter personal, transmite Radio Chişinău, citat de Agerpres.

Dodon a făcut public numele persoanei contaminate, atunci când a fost întrebat dacă există cetăţeni români infectaţi cu Covid-19 pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit lui, ar putea fi vorba de aceeaşi persoană internată la Spitalul Clinic Republican, întrucât aceasta ar putea avea dublă cetăţenie.

''Dezvăluirea numelui pacientului nu se admite şi reprezintă o încălcare a drepturilor pacientului şi a regimului juridic al protecţiei datelor cu caracter personal'', a subliniat expertul Sergiu Bozianu, fost şef de direcţie la Centrul naţional pentru protecţia datelor cu caracter personal.

Potrivit şefei Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, este extrem de grav faptul că preşedintele a divulgat numele pacientei. Ea a subliniat că în nicio ţară nu a fost divulgat vreun nume al persoanelor infectate cu noul coronavirus şi nici presa nu a căutat să afle şi să scrie, pentru că aceasta contravine normelor deontologice.

După ce, săptămâna trecută, Chişinăul a raportat o singură persoană contaminată cu noul coronavirus, alte şase persoane suspectate că ar fi infectate au fost transportate luni la Spitalul de boli infecţioase ''Toma Ciorbă'' din Chişinău. Acestea au fost supuse mai multor controale în punctul de trecere a frontierei Leuşeni. Informaţia a fost confirmată pentru portalul Deschide.md de Raisa Noviţchi, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei de Frontieră moldovene.

Anterior, presa de la Chişinău relatase că un autocar cu 32 de cetăţeni ai Republicii Moldova care veneau din Italia a fost blocat luni în vama Leuşeni. Conform purtătoarei de cuvânt a Poliţiei moldovene de frontieră, doi pasageri au acuzat febră, iar la faţa locului s-au deplasat echipe medicale. ''Tuturor celor 32 de pasageri din autocar li s-a solicitat să completeze fişele epidemiologice'', a spus Raisa Noviţchi, conform canalelor media moldovene.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272