REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Coronavirusul ÎNCHIDE bisericile? BOR cere enoriașilor să vină cu lingurița de acasă la împărtășanie

Coronavirusul ÎNCHIDE bisericile? BOR cere enoriașilor să vină cu lingurița de acasă la împărtășanie

Replica API 29 februarie 2020 | 00:00 462

Virusul care face ravagii la nivel internațional a creat o isterie grozavă și în România. Dat fiind faptul că în zona de focar din Italia, unele biserici au fost închise, în Constanța, cel puțin, nici nu se pune problema de așa ceva, acestea fiind singura legătură a oamenilor cu Dumnezeu iar reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis faptul că nu vor să restricționeze acest lucru. În schimb, Biserica Ortodoxă transmite ca enoriașii să vină cu lingurița de acasă pentru a primi împărtășania. Constănțenii: ”N-aş putea merge la biserică cu linguriţa de acasă”.

În contextul faptului că în Italia, în zona de focar al coronavirusului, unele biserici și-au suspendat slujbele iar cele rămase deschise și-au luat anumite măsuri de protecție. În Constanța în schimb, nici nu se va pune problema de așa ceva. Contactat fiind, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a transmis faptul că biserica nu se va închide decât atunci când se vor închide marile magazine, unitățile de învățământ, drumurile și toată lumea se va baricada în case. Doar în aceste cazuri. „Au fost situații mult mai grave și nu s-a pus problema închiderii bisericilor, așa că, în mod oficial nu s-a pus problema închiderii acestora. Biserica este cea care se închide ultima. Dacă se închide circulația, unitățile de învățământ, magazinele, ne închidem toți în casă, atunci, da, se închide și biserica pentru că nu va mai veni nimeni în biserică. Noi nu putem să restricționăm omului accesul la Dumnezeu. Am mai avut gripe sezoniere și într-adevăr am recomandat credincioșilor și mai cu seamă celor suferinzi, să stea acasă, izolați, exact ce spun specialiștii, că noi nu putem decât să respectăm regulile imunologice. Bisericile nu se pot închide pentru că este singurul loc în care ne mai putem echilibra, și anume, în fața lui Dumnezeu și în fața propriei conștiințe, să ne revenim în sine” a declarat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Tot acesta a oferit și unul din motivele acestei isterii create în Constanța și anume, frica de moarte. „S-a creat isteria asta pentru că există această frică de moarte, care este cea mai puternică a omului și mai ales, să știi că ai de a face cu ceva despre care auzi că nu există tratament, că se propagă la nivel global și astfel, este foarte ușor să ajungi pe partea speriatului. Sunt oameni care dezvoltă fobii, oameni care au fobie de orice virus, care caută să trăiască cât mai steril, să nu se atingă de obiecte, își închid etanș ușile și geamurile, să nu intre virusul peste ei. Se tot spune că există cazuri de decese și de infectări, însă, nu este menționat nicăieri și faptul că există un număr de 30.000 de vindecați. Trebuie să fim mai cinstiți și mai conștiincioși și vom scăpa și de viruși și de isterii. Salvare există din fericire și chiar de la Dumnezeu ne vine, așa că hai să nu îl închidem chiar pe Dumnezeu” a mai adăugat preotul. Toate persoanele care manifestă simptomele specifice gripei de orice fel, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe ceilalţi unui risc inutil. În acest timp, credincioşii care nu doresc să piardă slujbele religioase pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și de televiziunea patriarhiei.

Biserica Ortodoxă Română : “Oamenii pot veni cu linguriță pentru împărtășanie de acasă”

Pentru că teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița ar putea ţine credincioşii departe Sfânta Împărtăşanie, aceştia pot cere preotului, la nevoie, împărtășirea cu o linguriță adusă de acasă și folosită doar în acest scop, de către o singură persoană. „Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, se transmite într-un comunicat emis de BOR, care adaugă că persoanelor care nu se pot împărtăși li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică de Bobotează. ”Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)”, se mai arată în comunicat

Ce părere au constănţenii!

Întrebaţi ce părere au despre această recomandare, constănţenii, deşi aparent speriaţi de perspectiva virusului mortal, au afirmat că nu îi va ţine departe de biserică. “ Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce, şi, deşi ne sperie virusul nou, n-aş putea merge la biserică cu linguriţa de acasă ”, a spus, pentru Replica, o credincioasă. “Boli au fost de când lumea şi pământul. Asta nu ne-a ţinut departe de biserică, de 2000 de ani!”, a declarat o altă constănțeancă.

Diana BERECHET, Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Barbu sau barba ai loc sub sutana lui porcTeo la supt! Succes !Crsetinismul ortodox cea mai inapoiata si obedienta religie!
1
5
Ce faci ma Batman tu ii dai idei de afaceri lui Th.Snagoveanu,adica un litru de vin roze cu 100 de euro sticla pentru ca este sfintit sau tu crezi ca primesti ceva moca de la preoti?,nu ma,asta contravine adevarului de credinta care spune ca popa are mana doar de luat si buzunarele lungi.
1
4
Si lipsa totala a increderii in autoritatile statului. Autoritati care nu protejeaza si ajuta omul de rand. Aici este marea panica si frica.
3
0
Sa vina cu minimum un litru de vin roze!
7
3
Draga ,,Fox'' esti total idiot si in plus,analfabet functional. Ai citit ceva despre muntii Bucegi si poate despre fenomenul religios dar nu ai inteles nimic dar te dai mare. Este normal ca oamenii sa-si ia masuri de precautie impotriva raspandirii bolilor,caci Dumnezeu a dat liber arbitru umanitatii,sa aleaga binele sau raul.Crestinii sunt ca si cei necredinciosi,adica unii destepti,altii ca tine,prosti cu bale.
6
4
Fira ti ai dracului de clovni de rahat ,nu te mai protejeaza Dumnezeu rahatilor! Manipulati populatia si o prostiti cu rahaturi !Secretul Umanitatii sta sub Muntele Bucegi in aurul monoatomic si civilizatiile evoluate nu in niste popi slinosi si porci ca Teodosie!
9
7

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108