REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
25.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Coronavirusul umflă conturile farmaciştilor. Preţuri, de până la trei ori mai mari la medicamente

Coronavirusul umflă conturile farmaciştilor. Preţuri, de până la trei ori mai mari la medicamente

Replica API 16 martie 2020 | 08:52 5736

O nouă afacere e în floare de când mai întâi isteria privind circulaţia virusului gripal şi ulterior ameninţarea COVID-19 i-a făcut pe români să golească stocurile de măşti de unică folosinţă şi geluri dezinfectante și medicamente antigripale din farmacii. Faptul ca prețul unei singure măști s-a mărit de 40 de ori nu pare să mai șocheze, oamenii s-au obișnuit cu gândul că astfel de practici sunt normale în vremuri de forță majoră. Dacă de la 50 de bani, o mască a ajuns să coste şi 20 lei, a venit și rândul medicamentelor antigripale să urmeze același trend ascend al prețurilor. De exemplu, un medicament care, până la instituirea pandemiei de coronavirus îl găseai la 20 de lei, ei bine, el se vinde şi cu 60 de lei.

Medicamentele antigripale, alături de măști și dezinfectant, sunt de departe cel mai bine vândut produs în aceste zile în farmacii. Această situație este valabilă în farmaciile care încă mai au pe stoc aceste produse, pentru că cele mai multe au făcut comenzi la distribuitori de săptămâni bune, însă nici până acum nu au fost onorate. Între timp, măştile se mai găsesc doar pe internet, având, însă, preţuri astronomice, care ajung şi la 500 lei cutia cu 50 bucăţi. Drept urmare, creşterile de preţ afectează şi unităţile sanitare care, obligate să-şi refacă stocurile, au aflat că trebuie să plătească mai mult, preţul crescând de câteva ori. Este și cazul medicamentului homeopat Oscillococcinum al cărui preț a crescut, în pragul pandemiei, cu peste 20 de lei pentru o cutie, în condițiile în care medicamentele au prețuri reglementate prin legislație, iar eventualele creșteri ale costurilor de producție nu ar trebui să se regăsească în prețul plătit de pacient, ci să fie suportate de producător. „Am cmpărat vitamina C cu 7 lei, până se creeze nebunia cu coronavirus. Acum, sub 20 de lei nu-l găsesc”, a spus o contănţeancă.

Se pare că de la furnizorii de materii prime din China și India nu au fost creșteri ale prețurilor, însă un furnizor alternativ este întotdeauna mai scump.

Farmacistele sunt lovite, la rândul lor, de neputință totală când întrebi de măşti de unică folosinţă. „S-au terminat de mult. Şi am dat într-o zi 1.000 de bucăţi, la bucată. Alții au luat cutii întregi, are 50“, spune o farmacistă dintr-o unitate situată în centrul orașului. Însă, când vine vorba despre prețul mărit al medicamentelor, farmacistele par să se rușineze subit. Nu există niciun martor al prețurilor care au explodat peste noapte, cu excepția memoriei fiecărui om care a cumpărat respectivul medicament. Întrebate de ce se întâmplă acest lucru, farmacistele au negat că mărirea are legătură cu răspândirea noului virus.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hello readers of online postings ...... first of all I want to tell you my opinion to prevent and treat the ruthless virus ..Covid-19 .... I thought in the following way ..... if every country puts his hand on The Antidote recipe against virus .........Starting to produce a huge quantity of Antidote and to contaminate the distribution of drinking water from all the countries .. so that each one of us drink 2-3 glasses of water a day ... for 10-12 days min. As a result we all can get Antidote in the already infected body ... and to the uninfected to strengthen their immune system ....
0
1
Buna ziua romani cititori ai postarilor online zilnice ......in primu rand vreau sa va spun parerea mea pentru preveni sibtrata virusul nemilos ......mam gandit in felul urmator .....daca romania pune mana pe Antidotul virusului ....sa produca o cantitate imensa si sa contamineze distributia de apa potabila din toate judetele ..astfel incat fiecare roman sa bea 2-3 pahare de apa pe zi ...timp de 10-12 zile ....avand ca rezultat antidotul in corpul deja infectat ...si celor neinfectati sa ii intareasca sistemul imunitar ....Cam atat am de spus ...Dumnezeu sa Binecuvanteze Romania si restu lu
4
0
Am cumparat azi din farmacie paracetamol cu 3 lei cutia,termometru cu 20 de lei si salviasept ptr copil cu 17 lei cutia,terminati cu minciunile,induceti panica aiurea.
0
0
Esti varza . Informeaza- te ce inseamna RX, OTC si DISPOZITIVE MEDICALE. Dupa ce inveti , vii si te prezinti in fata cititorilor cu informatii corecte si complete Pana atunci esti repetenta
2
0
Ii sug pe toti aia de mai jos
2
1
unde are legume fucte, cafea, haine, rechizite, lumanari... magazin universal, sa zicem, azi era un anunt pe geam : AVEM MASTI SI MANUSI. PRETUL LA MASTI ERA 6,5 LEI. pt manusi, care sunt 50 de bani perechea, la farmacie, nu am mai intrebat ca nu avea rost... 6,5 lei, sta-ti-ar covid 19 in vitrina fi-ti-ar familia sa-ti fie de patron speculant.. si tu vinzi, nebunule
1
1
politia va demara probabil o actiune la nivel national si-i va umfla pe lacomi. nu toti farmacistii sunt la fel. dar ca intodeuna lacomia strica omenia.
1
2
atunci ba guvernanti labari care o frecati ,dati o ordonanta de urg. ca si asa va place ,controale pe ei si amenzi la patronii astia farmacisti cat cuprinde ... maxim am zis
4
1
sa se faca plangeri penale atunci
2
2
Dragi nemultumiti scriete toate aste la guvern ,protectias consumayorului presedinte etc
0
2
isarescu face la fel cu cursul de atatia ani si nu spuneti nimic toata devalorizarea nu are nici o acoperire, de fapt e un ajutor mascat firmelor straine care produc in tara adica investitorilor, uite ca vedeti acum cand nu exista firme romanesti ca toti fac ce vor cu preturile!!!
4
2
O treaba tipic romaneasca!
4
1
astia se sesizeaza dupa ce nu mai au pentru ce sa se sesizeze. se consuma toate medicamentele, farmacistii fac matu gros si apoi vin si ei cu vrajeala.
1
1
Farmaciile nu sunt ale farmacistilor,noi suntem niste sipmpli angajati,sunt ale babuinilor analfabeti care au furat si au dat spaga sa obtina autorizatie de functionare,in Medgidia nicio farmacie nu este a unui farmacist,semianalfabeti dar cu bani....
8
1
Domnilor asa zisi ziaristi, preturile la medicamente ca si la produsele alimentare se maresc la producator nu la magazine.Tineti minte asta si verificati.
4
0
Acum este momentul sa scapam de toti escrocii si criminalii politici ai Romaniei care au adus tara in pragul disperarii si mizeriei ! Escrocii si criminalii se inghesuie la Tv sa si dea cu parerea! Trebuie eliminati prin orice mijloace din viata publica ! Nationalismul Nationalizarea cu toate beneficiile acestei Tari pentru Om si numai pentru OM ! Moarte criminalilor Romaniei !
7
1
Nu am mai gasit nicio sticla de spirt la complexul VIVO !
2
1
Hai ma Orbane cu plafonarea preturilor sa fie toate la aceias valoarea pe care o aveau la 01 martie cine nu respecta legea la puscarie,hai arata ca Romania este o tara guvernata macar in situatii de urgenta, patronilor carora nu le convine sa reclame Romania la Uniunea Europeana pentru ca ii lamuresc aia ce inseamna o situatie de criza.
9
2
La puscarie cu nenorocitii...
4
1
stare de urgenta si confiscaciune a medicamentelor si materialelor vandute la suprapret!
8
0
exista un clip video pe internet, mai toti au comentat ceva de genul, buricarii etc si etc, eu n am vazut 6 market uri mici la un loc gramada dar am vazut si 12 farmacii una langa alta, oare cine este mai buticar dintre ei? nu tu consum cu frigidere, marfa expirata, cat adaos sa ai ma la un iaurt? farmacistii au peste 100% adaos la medicamente, cel putin , mi am luat acum 2 zile multivitamine efervescente cu 40lei, pe net la Tei costa 24lei, nu e o afacere sa ai un market, aduni leu cu leu, e greu ca lumea merge la germenii de la LIDL Kaufland sa le faca ...mare, saracii de ei
3
3
Ani grei de puscarie ptr toti speculantii. Dar cine sa sesizeze!? Institutiile abilitate sunt in carantina. Succes!!!
20
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212